自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆 linchan 的帖子

我住Ohio, 學校好早已停學, 呢幾日confirmed case升得好快, 所以出街都冇乜人但亦唔多人帶口罩, 我見亞洲人都冇戴. 呢2日好好陽光, 屋企附近鄰居都有出去散步亦有人係後園BBQ, 有一刻心情好輕鬆, 但一諗到疫症仲係度, 個心又沉一沉. 我個仔日日係屋企超開心, 因為只係first grader暫時都冇homework, 老師只係online俾左少少optional activity學生做, 宜家未有消息幾時開學, 但我又幾開心日日對住個仔因為佢好識自娛唔會成日煩住我.

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-3-27 05:39
我住歐洲,呢種生活已開始左兩星期,我就快頂唔順

我成日以為你住澳洲

忍耐忍耐再忍耐
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我家人住溫哥華,佢哋話依家唔可以同朋友出街,在街上和揸車會比警察查問,只可出外grocery shopping,如果同朋友一起散步或同車外出,都會被罸款!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yipsiumee 發表於 20-3-27 09:23
我喺香港,公司話home office但高層認為只有佢可以做到home office,所以低層員工全部照返工

無問題!鬼叫 ...

老細好變態
放下自在

男爵府

KUDOS 發表於 20-3-26 18:23
我家人住溫哥華,佢哋話依家唔可以同朋友出街,在街上和揸車會比警察查問,只可出外grocery shopping,如果 ...

係呀,今日我同事話佢friend由airport返家,由另外一朋友揸車, police見到比咗張告票, fine $1000

tchu    發表於 20-3-30 05:57
wcpcelia    發表於 20-3-27 14:13

珍珠宮

^^ 發表於 20-3-27 09:21
我覺得香港面對疫症, 相對外國的JM, 我哋幸福得多, 起碼夠齊心, 雖然都有唔生性的, 但起碼大部份都做足預防 ...

住香港,起碼清楚確診數字,亦會留意新聞。儘量唔外出,外出亦做好防範。

C6公司跟公務員WFH, 大家生活簡單但齊心!

希望疫情快過!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

linchan 發表於 20-3-27 10:34
係呀,今日我同事話佢friend由airport返家,由另外一朋友揸車, police見到比咗張告票, fine $1000
...

下,咁在機場衹可以call Uber 返屋企? 定係等警車?

水晶宮

外國屋企咁大!唔怕啦!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

linchan 發表於 20-3-27 05:29
受疫情影響我老公3月中已被暫時lay off, 我女spring break後都唔洗返學, 我老闆比我地簡4月返唔
返, 我都選 ...

請問申請 EI 同時亦可申請緊急援助金?抑或二選其一?安省申請EI等好耐,三星期都無聲氣,我在網上交表的!

子爵府

回覆樓主:

我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢出街,屋企細,冇backyard. 開心見到這個post,有點共嗚。見到好多人開心美國咁多case,我好難過。香港早排開始爆發時,我身邊十個有九個人都寄口罩番香港。我地美國咁缺口罩,吾多吾少因為中國人之前買左好多。
相反,依家美國有事,有d人冷言冷語,我真的好心寒,有苦自己知。

大家,加油,天佑我地在外海的香港/中國人。

tchu    發表於 20-3-30 06:06
APIGMA    發表於 20-3-28 16:18
BabeV    發表於 20-3-28 13:00
Tuscany    發表於 20-3-28 10:31
蛋皇哥0127    發表於 20-3-27 16:20

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實你地住外地都算好啦~ 只少困獸鬥, 個戰場都大些, 跑跳不成問題。
甚至出下自己花園都OK。

HK唔係, HK人住既地方, 人均面積都未必有160 呎。
困喺屋企會好慘。
小朋友在家跑跳, 又會嘈住樓下。
你地住house就沒有這些問題了!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

199707100304 發表於 20-3-27 11:55
其實你地住外地都算好啦~ 只少困獸鬥, 個戰場都大些, 跑跳不成問題。
甚至出下自己花園都OK。

認同。

大宅

cattz288 發表於 20-3-27 08:20
唔戴口罩, 唔驚咩?

無人戴呀,尋日我去郵局,勁多人,一個都無戴,所以我都唔戴。同埋佢哋認為口罩係畀醫護及有病嘅人用,我擔心戴左畀人仇視

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

kooba 發表於 20-3-27 11:47
我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

無錯,呢度大把人見美國出事而覺得心涼。口裏鬧人黑心會有報應,但自己又唔係幾黑心都有。

點都好,你哋喺外國嘅要加油呀!大家一齊努力抗疫。希望全球疫情可以好快消失!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

加油!! 所以好怕人周圍買貨不斷囤貨, 變相人地就少貨喇
放下自在

伯爵府

畀面勳章

加油

象牙宮

湊仔媽媽 發表於 20-3-27 12:08
無人戴呀,尋日我去郵局,勁多人,一個都無戴,所以我都唔戴。同埋佢哋認為口罩係畀醫護及有病嘅人用,我 ...

唉~但多人好易出事喎!
放下自在

男爵府

ahsu777 發表於 20-3-27 12:11
無錯,呢度大把人見美國出事而覺得心涼。口裏鬧人黑心會有報應,但自己又唔係幾黑心都有。

點都好,你哋 ...

黑心通常會反彈。

男爵府

回覆樓主:

政府推出的資助真係5錯,稅重都抵。

首頁
12345...7

尾頁

跳至