潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

gzilla 發表於 20-5-2 21:34
老實講,呢個情況好正常,如果約咗SA我入去shop佢serve 緊walk in 客,一般都會pass 俾其他同事
...

同埋H比錢搞好耐架,佢又要幫你包,又要碌咭,又要攞返比你,果度都起碼5-10分鐘。咁人地約左個客,要個客等多5-10分鐘,個SA咪又係比人鬧

子爵府

gzilla 發表於 20-5-2 21:34
老實講,呢個情況好正常,如果約咗SA我入去shop佢serve 緊walk in 客,一般都會pass 俾其他同事
...

可能係H 嘅世界係咁啦,我有Chanel 相熟SA,我約左佢,如果佢忙梗,佢都過來打聲招呼先,然後再返去攪掂哂先再過來幫我。
可能我只係小小客仔,又著得寒寒酸酸,等咪等囉 pass 咪pass 囉

伯爵府

GGsam 發表於 20-5-2 22:00
可能係H 嘅世界係咁啦,我有Chanel 相熟SA,我約左佢,如果佢忙梗,佢都過來打聲招呼先,然後再返去攪掂哂 ...

Chanel 係唔同,我約咗SA (通常都係減價嗰陣,平時我好少去),如果佢serve 緊其他客,佢會搵其他同事攞d嘢俾我睇住,佢之後先返黎wrap up,都唔會要我坐喺度等佢

子爵府

gzilla 發表於 20-5-2 22:18
Chanel 係唔同,我約咗SA (通常都係減價嗰陣,平時我好少去),如果佢serve 緊其他客,佢會搵其他同 ...

Thanks for sharing ,聽JM 咁講,真是長知識了 。
講真,Chanel 減價,我又無去過喎,通常要買,都正價買左了

伯爵府

GGsam 發表於 20-5-2 22:23
Thanks for sharing ,聽JM 咁講,真是長知識了 。
講真,Chanel 減價,我又無去過喎, ...

我啱啱相反,因為我通常只買衫同accessories,d衫太貴正價我唔捨得買

wcpcelia    發表於 20-5-3 19:05

大宅

Phiona88 發表於 20-5-2 13:32
要睇吓Sellier定Retourne,咩 color 同咩 hardware.

Sorry 我係H新手
想請教Sellier/Retourne 同平常H係有咩分別? Thx :>>

別墅

faiz555 發表於 20-5-2 20:05
呢間無人理咪去第二間,reseller係咩色咩size都有,但十幾萬都唔知個袋真定假。入專門店係要配貨同埋等, ...

多謝你意見 其實我自己都15、16,你亦都講咗我一d諗法,絲巾飾物其實都唔算太貴同靚,但只係唔知要spending幾多先offer到想要嘅袋俾我。

大宅

Lucy30 發表於 20-5-3 00:07
多謝你意見 其實我自己都15、16,你亦都講咗我一d諗法,絲巾飾物其實都唔算太貴同靚,但只係唔知 ...

我明,相信入坑h嘅jm都經歷過呢個忐忑不安嘅感覺。其實間間舖頭個個SA嘅要求都唔同,睇你好唔好彩,不過第一個quota bag 1:1應該走唔甩?你想要黑金可能要更多呢!

我都係新入坑,有錯請其他jm指正

別墅

cherrytea 發表於 20-5-2 23:29
Sorry 我係H新手
想請教Sellier/Retourne 同平常H係有咩分別? Thx :>>

Retourne 即係「內縫」,Sellier 即係「外縫」。內縫嘅袋側面喺裡面縫合,外縫喺外面縫合。內縫Kelly通常用Togo,TC,Evercolor或者Swift皮做;外縫多數用Epsom同Box皮為主。

Retourne同Sellier個feel好唔同,Retourne個感覺比較casual 同型;Sellier感覺就高貴同formal,好有氣質。

Sellier比Retourne特別貴因為手工複雜好多。今年 K25 Retourne Togo 嘅價錢係HKD 76,400;Sellier Epsom 要HKD 84,500。

別墅

Phiona88 發表於 20-5-3 11:45
Retourne 即係「內縫」,Sellier 即係「外縫」。內縫嘅袋側面喺裡面縫合,外縫喺外面縫合。內縫Kelly通常 ...

多謝你嘅解釋,真係長知識

男爵府

Lucy30 發表於 20-5-2 16:08
我去咗啦但冇SA理我
邊間H 呀?

男爵府

Phiona88 發表於 20-5-3 11:45
Retourne 即係「內縫」,Sellier 即係「外縫」。內縫嘅袋側面喺裡面縫合,外縫喺外面縫合。內縫Kelly通常 ...

謝謝你,講解好清楚,我都明白呢part了

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Lucy30 發表於 20-5-2 16:34
我乜都無問到,因為入到去已經好多人,想問嘅時候個SA又話有客跟緊,想買絲巾都冇人理我,等咗一陣我咪走 ...

奇怪。正常生客一出先有一入,應該有SA跟尾。

別墅

vinvillali 發表於 20-5-3 14:06
邊間H 呀?

Elements呀

男爵府

Lucy30 發表於 20-5-3 20:04
Elements呀
我唔係好鍾意行呢間H. 我試過入去, 基本上只有兩三個客. 個SA 直頭問佢都唔答嗰隻. 最後去咗中環H買到心頭好. 其實巡多d 舖. 如果第一次買嘢時候負責個SA 你覺得ok的話, 可以mark 實佢. 每次買嘢都搵佢. 慢慢熟絡左易傾d

男爵府

牛年勳章

GGsam 發表於 20-5-2 21:25

你咁都唔算太差了

我自己係H都買開野
都出過4、5個袋了
上個weekend同另一H buddy去巡鋪
我哋去之前有講定時間
跟開我地個SA有客,見到佢忙
我哋就自己睇下野,最後坐低傾計
SA有間中行過嚟,有offer飮品
我同個朋友係shop等左3個小時!!

之後我哋一齊入房

其實如果你有target
不防考慮一次性買大額配貨
SA記得你,又會落力d去幫你爭取

子爵府

上星期第一次入去elements H,都有個男SA served 我,傾多兩傾都話可以配袋。
Regards,
Flipflop

男爵府

牛年勳章

我頭幾個袋係reseller到買
舖頭、FB reseller 都幫襯過
但自從有幸見過朋友super A之後
我唔敢搏,所以轉場去shop spending
好彩之後我將reseller bags 去shop 做service. 冇問題呀

呢個入坑過程,心理準備完全明白
如果俾premium 錢買咗假袋,就好唔抵

子爵府

JQKbaby 發表於 20-5-5 22:20
我自己係H都買開野
都出過4、5個袋了

我係香港只買過兩個 H 袋,一個 on shelf , 另一個係walk in 問 SA ,另外兩個袋係日本買,兩個就澳門買。
總括嚟講,我心目中 target 嘅H 袋,都買哂了無諗過會買 K/B 等,我亦無錢去再大額配貨了
講真,日本澳門H 同係香港H 嘅感覺真係好唔同,可能香港真係經濟最好,港人又或者自由行消費力高,SA 根本無需要對walk in 客太殷勤,反觀係外地消費真係開心好多
女人買嘢,都係買嚟氹自己開心同買到自己想買嘅野

別墅

JQKbaby 發表於 20-5-5 22:20
我自己係H都買開野
都出過4、5個袋了

多謝您意見

首頁

尾頁

跳至