1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

健康傻蛋 發表於 20-5-20 15:34
最緊唔好比個標籤限制左小朋友的發展!加油!!

agree, 除咗湊佢地勞氣d

禁止訪問

男爵府

chpolly 發表於 20-5-20 11:03
仔仔系a仔。政府排左下星期去做評估。系排隊期間有系私人到做言語訓練,個老師話應該唔似輕度,有機會要入s ...

呀仔係協康會5月中評估左,輕度自閉輕度發展遲緩,言語遲緩係最大問題,對陌生人眼神好差,心理學家建議排E/O,我簡左E位,佢建議小朋友上言語治療職業治療同社交小組,所以我好快手搵左私人既言語治療同職業治療,雖然學費好貴,但唔想錯過佢既時間,我仲搵到間有資助嘅密集式訓練班,好快可以有位上堂,但都會排協康會既密集班,希望係下年9月入k1前幫到佢!
加油

男爵府

老師見細路多過家長, 有經驗. 話得有問題, 都唔會輕.

搵醫生或者心理學家做評估, 除左面見細路, 專家亦依賴家長答問題. 如果家長本身睇漏眼, 就影響評估.

有朋友私下睇我個, 就話marginal. 去協康正式評就話唔係A 仔, 只係發展遲緩. 但我後來至醒起自己講漏左兩個問題.

別墅

回覆 ggty2003 的帖子

想問下你系邊到做緊aba訓練?可以pm資料俾我嗎?thx

別墅

回覆 kissapplegirl 的帖子

因為疫情關係。政府已經安排左個E位俾我仔,暫時要9月先有得上堂。宜架都會系私人中心繼續做言語訓練,希望唔會錯過左幫到阿仔嘅黃金時間。

男爵府

chpolly 發表於 20-5-25 10:53

因為疫情關係。政府已經安排左個E位俾我仔,暫時要9月先有得上堂。宜架都會系 ...

你等左幾耐派到E位?
我諗我起碼等1年,呢1年都要自費比佢出去上堂 本身儲左錢讀n班,而家唔讀N班了,拎舊錢去上堂

別墅

3月嘅時候開始排。黎緊9月話有位。我地呢段期間都有系出面做言語訓練。黎要9月我都報左讀N班。負擔真系好重

男爵府

kissapplegirl 發表於 20-5-26 00:01
你等左幾耐派到E位?
我諗我起碼等1年,呢1年都要自費比佢出去上堂 本身儲左錢讀n班,而家唔讀N班了 ...

你小朋友2歲時已講到咁多單字, 健康院應該過到關架? 點解會突然會去人做言語治療?

大宅

回覆 chpolly 的帖子

想問自轉係企係到原地轉?定訓地轉? 每日都會轉? 我個囝14個月.呢排識得企係到原地轉.但就唔係每日.所以我驚驚地.

男爵府

ivy14 發表於 20-5-26 13:44
你小朋友2歲時已講到咁多單字, 健康院應該過到關架? 點解會突然會去人做言語治療?

...

我個仔18個月講到十幾個單字所以健康院測試係合格, 但佢兩歲仲係得小量單字,未識組合句,而且唔會跟人口水尾講野,咁咪申請評估先,排評估都要d時間

男爵府

chpolly 發表於 20-5-26 10:33

3月嘅時候開始排。黎緊9月話有位。我地呢段期間都有系出面做言語訓練。黎要9月 ...

你打算照比小朋友讀n?我放棄了, 因為我嗰間係國際幼稚園成一百幾個n班學生, 小朋友如果唔合作、有特殊需要其實老師係唔會幫到佢,只會捉佢坐埋一邊, 同埋我搵到密集式訓練班7月開始上, 訓練班可以代替咗n班,希望快d排到E位,咁就唔洗咁貴洗費

別墅

因為之前未知有甘嚴重。所以都報左n班先。但宜架甘情況我都心大心細俾唔俾佢讀。但始終返學點都學到多少少野。同多d接觸其他小朋友。希望幫助到佢唔怕陌生人先。我仔宜架都沒咩單字。

別墅

回覆 小小王 的帖子

企系到自轉

男爵府

兩歲半未夠其實唔洗太擔心....
兩歲時講到咁多單字, 而家2歲4個月應該誰步唔少....

男仔好多時都遲D先講野架

複式洋房

回覆 ivy14 的帖子

我仔两歲五個月都做咗評估,但因為佢未識講嘢,又跟唔到指令,但有眼神接触,所以心理學家話佢係有自閉傾向,建議排s 或o位,家下最緊要都係要搵言語治療,我一竅不通都唔知搵邊d言語治療師好

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-26 13:58
我個仔18個月講到十幾個單字所以健康院測試係合格, 但佢兩歲仲係得小量單字,未識組合句,而且唔會跟人口 ...

我個18個月健康院唔合格⋯2歲生日後突然識去街街果d~~而家2歳半就短句⋯由細到大訓得少又食得少⋯脾氣超大,固執⋯之前返N老師當佢異類咁

大宅

chpolly 發表於 20-5-26 15:42

因為之前未知有甘嚴重。所以都報左n班先。但宜架甘情況我都心大心細俾唔俾佢讀 ...

有辣有唔辣⋯N的而且確係多啲語言刺激但遇着個冇愛心嘅老師校長對小朋友影響重大⋯
我女上年N開學時咬人,校長捉佢入房傾計⋯老師將佢同其他同學隔開⋯學校覺得佢係問題學生⋯唔多理佢,我又成日收到老師投訴

大宅

回覆 chpolly 的帖子

媽媽, 我是過來人, 希望我囝囝的成長過程可以幫到你, 內容有些長。我囝囝今年已經8歲了, 現在就讀主流小學。
他2歲時, 沒有言語, 沒有手指指, 沒有眼神接觸....
他喜歡玩車輪, 玩門, 玩櫃桶, 喜歡望風扇....
健康院姑娘安排他到CAC中九龍兒童智力測驗中心見心理醫生。
排了大約9個月, 心理醫生評估我囝囝是自閉症, 屬於嚴重, 所以编入S位(一般輕度自閉症是入I或E位)。
因為S位要等一年才可入讀, 於是我俾囝囝在主流幼稚園讀K1.
在上學初期, 不停收到老師投訴, 內容是不聽指令, 經常離開坐位, 開門逃走等...
直到三個月後, 情況才有改善。
之後到學期尾, 因囝囝在整個學年也未能説話, 學校提議重讀K1, 而同時我也收到協康會S位通知可以入讀。
我當時曾經想放棄入讀協康會, 因為臉子問題, 怕被人標籤囝囝是特殊兒童, 怕朋友和同事睇唔起我。
最後我決定入讀S位, 這是我正確的決定。
我囝囝在協康會讀了兩年全日密集班, 這兩年內接受3T訓練(物理, 職業, 言語), 外出參加好多活動, 教小朋友如何融入社會。

小菜豆    發表於 20-5-27 14:28

首頁

尾頁

跳至