自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

chill-out 發表於 20-6-6 21:56
會,但唔知係偏頭痛引發血壓高還是掉轉!

我都有試過上網查,但摷唔到話係偏頭痛引致高血壓,多數係話血壓高搞到頭痛多。

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 22:45
因為我見你話口乾同小便多,呢2個都係糖尿病既其中2個病徵,咁當然希望你唔係啦 ...

都驚架,我依家都四張幾,仲要日日出街食,放工自己已經好暈好攰,所以更加冇煮飯好耐,食完拿拿臨番屋企抖。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

壞蛋獎門人 發表於 20-6-6 22:06
你試下補下,我補左大半個月,之後幾個月touch wood暫時未頭痛過,我幾日就痛一次,唔食藥既話,飲水都會嘔 ...

依家番份工忙,反而醫好咗我失眠。我係極寒底,連中醫都話我真係好怕凍,呢輪就冇話手腳凍,但真係唔可以長期吹冷氣,中間我都會凍到熄冷氣或者番番吓工要着長袖冷衫開工囉。
您平時補身會食咩多?

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 22:51
咁你都係check清楚穩陣d喎,touchwood有乜事都可以病向淺中醫,你暈得咁犀利一定要揾出個原因,唔好估估下 ...

依家就係諗緊睇中醫定西醫好。中醫之前話嚟姨媽一定容易暈( 但個中醫係仔仔嚟,佢又知 ),我有同佢講過我日日放工都覺得好似跑咗成日步咁樣果隻暈,但中醫永遠都維持思考個mode,冇俾一個正式結論我點解會係咁。
呢次睇果個西醫又話我血壓高,但同樣唔太在意我暈果part咁,所以睇咩醫生,依家都好難諗。

已刪除用户

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 23:02
醫生都有老婆架嘛,點會唔知
中醫要時間慢慢調理,如果要快斷症,我覺得先揾西醫做個body check ...

可能真係睇咗西醫先,依家講講吓都驚係糖尿,我又衰既,一日一杯奶茶,仲要係凍既,仲要日日出街食,仲衰過高血壓。
個中醫好後生架,我妹大學時啲老友記嚟,但佢真係幾好,唔會dump症,食幾日葯就好,我次次感冒唔舒服都係睇佢。

已刪除用户

已刪除用户

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-6 22:45
我啲偏頭痛應該關荷爾蒙事,每個月嚟姨媽前後一定會偏頭痛,仲要連續痛足72小時。已經戒朱古力,上網睇原 ...

每個人對"敏感物trigger" ,反應不一。(e.g. chocolate / coffee, 我食or 不食,一樣痛)

* 我反而懷疑"雞蛋"是我trigger 之一。

==================

我是交通意外後,越來越痛。(經期也有關!必發!)。我要吃預防藥物的"專業migraine 患者"

====
有一次照MRI勁痛,問醫生看到什麼findings. 他說,migraine attack 是MRI看不到的( CT 也看不到)。

====
我病發時,也會check check 心跳 (發燒感冒也會痛。心跳會快的); 血含氧; 血壓。

樣樣也是正常的。

====
有一期不停吃乾果-apricot 好像好了一點。看website, 可能是magnesium rich.

=====

我發覺,用精油massage ,我好一點點的。

Anyway, 我是"專業患者",一定要吃藥解痛的。(忍到痛,不要吃那些藥。超傷身!但真的幾小時內止痛。)

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 23:18
我都日日出街食,所以都百病纏身
飲太多奶茶對健康唔係太好,如果戒唔到,盡量走甜會好d,要注意 ...

我依家習慣係,日頭食清淡啲細食啲,還掂日頭我堅冇胃口,留番quota夜晚同兩仔爺食好啲或正常份量。佢地堅係茶記鐵粉嚟。我又唔鐘意茶記,茶記啲野又大大碟又多油多糖多鹽,如果一日3餐我都咁勁,我真係好快死
依家閒日番工,我晏晝都係食兩個飯糰(加埋都有3百幾卡路里),依家阿囝開番學,朝朝茶記早餐,一份三文治加一杯凍奶茶,應該都唔太過份啩我諗。

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 23:20
我見親既中醫都成個咸濕伯父咁,所以我唔敢睇

我妹呢個fd都幾young,後生仔咁,最緊要佢講野同斷症都幾實際,唔會dump又快醫好,之前我隻佬都唔多信中醫,俾佢睇過一次後,依家我一家大細都係睇佢,都冇幫襯西醫好耐,係偏頭痛我真係要即時止痛至揾西醫咋。

已刪除用户

已刪除用户

水晶宮

hker 發表於 20-6-6 23:37
每個人對"敏感物trigger" ,反應不一。(e.g. chocolate / coffee, 我食or 不食,一樣痛)

我之前都係靠A字頭果隻24小時止痛藥止偏頭痛。但就係長期靠佢止痛,結果去到個地步係,由原本每次只會痛一整日變成每次痛足3日,仲要食隻葯我係完全止唔到痛。
結果我呢大半年都戒食止痛藥,寧願no pay請病假,依家雖然依然連續痛3日,但痛既程度明顯冇先前咁痴線,之前最嚴重,我真係有自殺念頭,痛到喊出聲,睇任何野都反哂光,勁想嘔,連望到杯奶茶定檸茶我未飲已經嘔到野出嚟。
所以呢次西醫開番呢隻止痛藥俾我,我都堅持唔食,費時又搞到嚴重落去吖。

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 23:43
你冇聽過早餐做皇帝,晚餐做乞兒咩
早餐要食豐富d,午餐正常食,晚餐要食得少兼清淡,咁先健康
...

我直頭倒轉哂啦! 咁人地啱啱瞓醒個胃唔願醒,朝早我堅食唔落野吖。反而放工忙咗成日,夜晚果餐直頭入油feel,我阻止唔到自己。 我冇腰都係有原因的。

已刪除用户

已刪除用户

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-6 23:50
我之前都係靠A字頭果隻24小時止痛藥止偏頭痛。但就係長期靠佢止痛,結果去到個地步係,由原本每次只會痛一 ...

請問A字頭的全名是甚麼?

首頁
12345...9

尾頁

跳至