自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cyyiu 發表於 20-8-16 21:52
收奶食物唔食,食中藥要注意下,咖啡、酒唔飲!
印象我無乜點戒口,因為都無乜胃口食野,但我好夠奶!
...

請問係咪生冷嘢 雪糕都要全戒呢?
如果係要戒我都會戒
謝謝你指教

男爵府

只係介蟹...因為我間中食完再餵仔,佢會起粒粒,兩三次都係咁,所以介左

水晶宮

小熊heart 發表於 20-8-16 22:11
多謝你教我
因為我真係好多唔識但想餵人奶 同時有好多好似要戒口
我都明白要戒口但 ...

你坐完月未?一般坐月食譜多數豬肉雞肉,但咁絕對唔代表餵人奶只可食呢啲。唔同食物有唔同營養,多食唔同嘅嘢,營養均衡最重要。

收奶嘢所謂嘅麥芽係指某種中藥材,並唔係一般日常飲食會接觸到的食材。有啲人覺得乳鴿、豬肝等會收奶,我自己日常本身都少食呢啲但喺BB一歲後我食過,並唔見得收奶 - 重點係 我唔相信食少少會收奶 。如果你係易擔心奶量,而人講你又信,咁可能真係唔好食囉。我比較信西醫,西醫嚟講冇咩係一定唔可以食的,當然唔好食煙、食毒品啦。不過大型獵食魚類如鯊魚、某啲吞拿魚就最好少食甚至避免,怕嘅係重金屬。

水晶宮

小熊heart 發表於 20-8-16 22:12
如果係要戒我都會戒
謝謝你指教

呢啲食得啦,如果你本身體質食完冇唔舒服的話。

雪糕係開心食物,食完開心,餵奶都順利啲。

水晶宮

EstrellaDamm 發表於 20-8-16 22:00
我有位長輩係醫護人員,佢咁講,叫我泵出嚟睇佢食幾多,好彩我識哦哦哦就算,冇理佢

餵咗幾 ...

我有個朋友,佢喺養和生,佢生嗰時養和嘅醫生同佢講,餵人奶餵到半歲就要停,因為半歲後人奶就無營養!佢將同一番說話同我講,好似好有說服力,因為養和醫生講嘛,但我hea佢,照餵到阿囡2歲半

水晶宮

小熊heart 發表於 20-8-16 22:12
如果係要戒我都會戒
謝謝你指教

其實生冷野對自己唔好,應該唔會影響奶嘅質素!
同埋有個研究,富裕社會同非洲嘅媽媽奶,營養價值相差1-2%內!

水晶宮

cyyiu 發表於 20-8-16 23:00
我有個朋友,佢喺養和生,佢生嗰時養和嘅醫生同佢講,餵人奶餵到半歲就要停,因為半歲後人奶就無營養!佢 ...

我以前睇開位醫生係喺養和出身嘅老醫生,佢知道我仲餵緊嗰時超過一歲嘅小朋友,同我講 exactly 同一番說話,我忍住唔「吓」出嚟,忍得好辛苦

侯爵府

回覆樓主:

主要係酒精咖啡因收奶同部份藥物唔得
同意樓上媽媽講 好多人有謬誤
已有研究話過食乜唔影響奶嘅營養

利申 全人奶埋身餵到2.5yo 其間絕大部份食物有食 包括辣

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-8-16 21:47
睇嚟好多人謬誤多多 。。。

餵人奶絕大部分嘢都食得,正常適量就可以。除非你自己對某啲嘢過敏 ...

同你做法一樣,咩都食,奶茶都日日一杯!而家仲餵緊!阿仔15個月大!

珍珠宮

回覆樓主:

除左唔飲酒,我餵左幾年,咩都食!
當然,都要睇有D bb係過敏體質,就要戒致敏食物!
仲有D人對某D食物會有收奶反應,所以自己要試清楚~

珍珠宮

cyyiu 發表於 20-8-16 23:00
我有個朋友,佢喺養和生,佢生嗰時養和嘅醫生同佢講,餵人奶餵到半歲就要停,因為半歲後人奶就無營養!佢 ...

半歲後人奶會無營養,尼點真係好想更正!
尤其兩歲後嘅人奶,抗體比例係會更多,因為bb開始番托,小身邊面對更多挑戰,人奶會相對作出調整,幫助bb適應新環境~

男爵府

EstrellaDamm 發表於 20-8-16 22:53
你坐完月未?一般坐月食譜多數豬肉雞肉,但咁絕對唔代表餵人奶只可食呢啲。唔同食物有唔同營養,多食唔同 ...

謝謝你回覆
已經坐完月 因為無餵人奶經驗,好多食唔食得都係靠喺網上搵返嚟, 請問例如奶茶係咪都可以飲呢?飲完係咪要隔幾個鐘頭啲奶先可以餵呢?
請問你平時喺湯水上可以煲啲咩湯呢?唔好意思因為我有太多唔識所以想請教你

男爵府

Joant 發表於 20-8-16 23:31
主要係酒精咖啡因收奶同部份藥物唔得
同意樓上媽媽講 好多人有謬誤
已有研究話過食乜唔影響奶嘅營養

多謝你指教
請問食辣係咪都要隔一隔先可以餵呢?
唔好意思因為我真係唔識

男爵府

cyyiu 發表於 20-8-16 23:02
其實生冷野對自己唔好,應該唔會影響奶嘅質素!
同埋有個研究,富裕社會同非洲嘅媽媽奶,營養價值相差1-2 ...

多謝你回覆
我都會戒生冷嘢

水晶宮

小熊heart 發表於 20-8-17 10:39
謝謝你回覆
已經坐完月 因為無餵人奶經驗,好多食唔食得都係靠喺網上搵返嚟, 請問例如奶茶係 ...

網上資料良莠不齊,最好搵啲較可信嘅,如衛生署、母乳協會等。貌似內容農場嗰啲就唔好睇喇,有啲亂咁寫。

適量嘅咖啡因通常係可以嘅,但當然要留意BB反應,個個可能唔同,亦可能會因BB年紀、份量而唔同。例如,如果你而家試過飲一杯咖啡因類飲品,而之後BB比平時 fussy 好多,咁你下次可以飲少量啲再觀察,又或者等BB大啲再試,並非一刀切唔飲得。我自己懷孕期已經係一日一杯咖啡,餵奶時(除咗坐月)絕大部分時間都係一日一杯,冇話特別隔幾耐飲。

我本身冇飲湯習慣,所以坐完月後冇再煲湯飲了,可能要等其他有飲湯習慣嘅朋友答你。不過我平時飲好多水的。

首頁

尾頁

跳至