自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

sunnymama2 發表於 20-8-17 11:30
我啱和同事呻,我好耐都冇出街,除了番工放工和睇醫生外,真係冇出過街。

我話嗰d成日gathering 就係將佢 ...

探父母一定要去
因為父母年紀大見一次多一次

我奶奶跌一跌而家入左老人院
探都冇得探,又突然有少少初期老退化
屋企所有人都認吾到。

珍珠宮

做好自己就得啦,佢地出事果陣唔好話自己岸居就好
我都係自從疫情反彈,就無返去外家了。好耐無同爸媽食過一餐飯。但大家都要返工,我地無懷疑過自己係咪岸居,覺得呢種行為保障到家人同自己健康咪得

珍珠宮

miriam 發表於 20-8-17 11:50
我媽跌親整傷膊頭, 星期六日會過去佢屋企幫佢整野, 真係做唔出唔理佢

咁呢d一定要去幫。唔幫佢可能起居飲食都有問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我啱和同事呻,我好耐都冇出街,除了番工放工和睇醫生外,真係冇出過街。

戇居

公爵府

回覆樓主:

我由新年切而家,除咗返工,買必須品,我真係冇出過街娛樂。

上個月屋企棟樓有人確診,我同老公的公司要我哋去測試兼隔離2星期,呢兩星期我堅冇出過家門,一星期只派老公一個落超市買嘢,求其餓唔死就算。我覺得有須要,有責任留家囉。其他人都笑話我哋洗唔洗呀?我心諗,做一個有質素嘅人,你哋明咩?

Bergamot1    發表於 20-8-17 12:13

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

茶木 發表於 20-8-17 11:55
你睇工程公司群組,同事一樣一齊中

除非樓主唔番工

所以一個中招,亦會累埋其他人。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 20-8-17 11:55
當然啦,呢d叫照顧嘛。

我爸媽同我哥同住,我唔駛擔心佢地的。係好挂掛住佢地,我有提過去探佢地,佢地叫 ...

如果係咁視像

公爵府

BGCOME08 發表於 20-8-17 12:02
我由新年切而家,除咗返工,買必須品,我真係冇出過街娛樂。

上個月屋企棟樓有人確診,我同老公的公司要我 ...

而家我地呢d人叫岸居呀?

我唔識分是非啦,當咁多人覺得呢個時世出街係咁正常的事,我地呢d變左井底蛙。

我有病唔係一個人的事,我有病,阿仔都一定病(因為成日錫錫),連帶6299幫手湊阿仔的都一定會病。佢地仲要老人家。。。

係唔係諗得太多,好岸居呢?

瑪瑙宮

唔覺 ON 居.

公爵府

fanny3315 發表於 20-8-17 12:04
如果係咁視像

有呀,但更想攬住媽咪錫錫,飲阿爸沖的茶,侄女幫我紮頭髮。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

sunnymama2 發表於 20-8-17 11:55
當然啦,呢d叫照顧嘛。

我爸媽同我哥同住,我唔駛擔心佢地的。係好挂掛住佢地,我有提過去探佢地,佢地叫 ...
好多野唔自己跟返真係唔放心

我過去同佢煮飯, 佢可以休息下, 真係行入廚房想搞呢搞路時我會趕佢出去

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

你要諗下增加自己染病的風險on居d, 定留家拒疫on 居d?

男爵府

牛年勳章

你聽你同事就真係岸居啦,諗法係人哋,健康係自己,邊樣重要自己衡量

公爵府

sunnymama2 發表於 20-8-17 12:04

而家我地呢d人叫岸居呀?

我唔會去理人出街與否,鐘意出咪出囉,我控制唔到。只係覺得呢堆人冇社會責任,不過呢D責任心/共同抗疫心唔係人人都有。大家教育/教養/修養唔同,同佢哋講,不如做好自己。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-8-17 11:58
咁呢d一定要去幫。唔幫佢可能起居飲食都有問題
佢係痛到訓唔到, 訓醒個膊頭硬晒, 依家睇緊跌打好左好多

星期六日我去煮俾佢食喇, 真係唔好諗其他去開食飯既人會煮俾我媽食, 一知佢膊頭痛仲可以超賤咁對我媽...................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

sunnymama2 發表於 20-8-17 12:02
所以一個中招,亦會累埋其他人。

咁你resign咗未?

公爵府

miriam 發表於 20-8-17 12:07
好多野唔自己跟返真係唔放心

我過去同佢煮飯, 佢可以休息下, 真係行入廚房想搞呢搞路時我會趕佢出去

疫情時,我識有人唔比老豆去探獨居阿爺,話街上多細菌。

我心諗,呢d孫都幾不孝喎! 用留家抗疫藉口!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做好自己就好

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

留喺屋企,染病機會大大減低,點會係戇居。
身體健康係最緊要嘅!

水晶宮

回覆樓主:

無話on唔on居嘅,做好自己,減低高風險活動!

首頁
12345...7

尾頁

跳至