樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主你好,請問銀行口頭覆左個offer之後,仲有無機會同佢講下價,覆d靚d既offer(emoji)?搵咗按揭agent同銀行傾,好似冇乜聲氣

複式洋房

回覆 pigpigmag 的帖子

當然可以的,但一定要你的按揭agent肯幫你向銀行bargain又或者本身你工種靚 等等因素..
都係可以用黎俾banker幫你向銀行bargain既條件黎

因為銀行offer已經開始好返少少,又或者如果你未同銀行簽約
成交期亦仲有一段時間的話..
可以考慮申請多1-2間銀行

複式洋房

回覆樓主:

你好,我想了解一下現在銀行批按揭,時間是否很長?因為經濟麻麻地

另外,如果我不小心遲交兩三次 信用卡數,會否TU扣好多分,影響審批?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

樓住你好,

想請教如果老人家80+歳想用綠表買二手居屋, 由仔女擔保借錢, 年期係咪會好短, 會唔會難啲過壓測? 如果仔女 remortgage 自己層供完嘅樓 (假設樓價相約, 年期係咪可以按長啲?), 然後 full paid 幫老人家買居屋又可唔可行? 邊個方案可以傾到好啲嘅按揭 offer?

題外話, 家人幫申請人 full paid 買居屋得唔得架?

複式洋房

Tryhor 發表於 20-9-22 00:02
你好,我想了解一下現在銀行批按揭,時間是否很長?因為經濟麻麻地

另外,如果我不小心遲交兩三次 信用卡 ...

大行會快少少,90日內一定會批到,

建議最好簽臨約前上環聯CHECK左TU先
TU E以上一般都唔會影響到審批的

複式洋房

回覆 catcat@cat 的帖子
要睇返你想買既2手居屋過左政府擔保期未,或者樓齡係幾多年?

但最著數方法一定係用你供完層樓做重按套現會最好
依家仲可以簡H RATE,息率低左
但要留意:轉按套現係會用返舊按保PLAN
即600萬最多可做8成
而且你用重按就可以用75-年齡.
咁還款期一定會有30年

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

小書僮 發表於 20-9-23 16:00
回覆 catcat@cat 的帖子
要睇返你想買既2手居屋過左政府擔保期未,或者樓齡係幾多年?
唔係我呀, 我幫親戚問, 佢地樓都未去睇, 只係諗緊咁樣可唔可行先再決定睇邊度, 佢供得完一間樓年紀當然都唔細, 唔係邊得嚟有個80+嘅父母

所以佢借唔到30年架, 只係佢聽講居屋老人家都好似用100歲嚟減, 所以先唔知用邊個名借好啲啫, 咁係咪即係居屋只可做 H 按, 點計都係重按用 H 會好啲?

複式洋房

catcat@cat 發表於 20-9-23 16:59
唔係我呀, 我幫親戚問, 佢地樓都未去睇, 只係諗緊咁樣可唔可行先再決定睇邊度, 佢供得完一間樓年紀當然都唔 ...

居屋只可以用P按,
不可以用H按

如果係新居屋銀行就可以用老人家100歲減25
2手居屋就不可以了

複式洋房

回覆樓主:

以家按揭係咪難批左?

男爵府

樓主你好想請教 自住物業樓換樓的稅項及大細訂付款的時間性

現樓老公名 新買的都打算用老公名
因我入息唔高

估計現樓值530左右 如新買約620萬
請問先買後賣或先賣後買的稅項及大細訂金額如何計算 謝謝

男爵府

樓主你好,想問吓近年尾銀行按揭是否因已夠數,通常較難批出樓按呢?謝謝你先

複式洋房

你好呀,想了解一下以下情況
申請人冇卡數和供保險,擔保人就每月固定準時還卡數,及長期供緊保險
如果申請人只係欠幾k的壓測,依種情況擔保人能幫到申請人作擔保?

複式洋房

buma101 發表於 20-10-3 00:53
以家按揭係咪難批左?

如果係穩穩定定過到晒壓測,就基本上無問題
但如果你計左壓測係爆到65%以上,
就真係唔係間間銀行都咁鬆手了

複式洋房

catlee324 發表於 20-10-4 17:29
樓主你好想請教 自住物業樓換樓的稅項及大細訂付款的時間性

現樓老公名 新買的都打算用老公名

如果你係選擇先買後賣,即持有多一層物業
印花稅係要俾雙倍,
所以多人都會係先賣後買著數D

如果要做按揭,只要係申請之前舊樓已經簽左正式買賣合約,
咁銀行就唔會降低壓測成數,
會當你係首置人士計

複式洋房

回覆 Mslulu 的帖子

無絕對既..

因為影響既因素有好多種
包括自身條件(職業~文件資料~tu~)

同埋要睇你搵既banker資歷夠唔夠深,
夠唔夠醒目
如果係經驗唔夠都會影響到架

珍珠宮

小書僮 發表於 20-9-21 18:30
如果非本地收入其實都可以計足收入 ,
無任何按揭同其他loan底下
本地首置人士都係可以達到最高9成成數 ...

如果係大陸工作,用國內嘅完稅證明2年是否可以借貸?
另外首置貸款壓力測試還款需要以年收入還是月入算?佔收入多少%?Bonus會怎樣算?

複式洋房

mizuho 發表於 20-10-8 00:25
如果係大陸工作,用國內嘅完稅證明2年是否可以借貸?
另外首置貸款壓力測試還款需要以年收入還是月入算? ...

只要係香港永久性居民其實待遇係一樣
最好盡早準備好僱傭合約、過去三個月出糧戶口月結單~

而壓力測試會用月入去計算~
無loan或者擔保係身~都係50/60計

珍珠宮

小書僮 發表於 20-10-8 18:41
只要係香港永久性居民其實待遇係一樣
最好盡早準備好僱傭合約、過去三個月出糧戶口月結單~

不好意思,請問50/60係咩意思?
即係人工(月薪)嘅50%為上限?月薪是annual income/12嗎?還是每月guarenteed monthly salary而唔算任何bonus嗎?

複式洋房

mizuho 發表於 20-10-8 18:47
不好意思,請問50/60係咩意思?
即係人工(月薪)嘅50%為上限?月薪是annual income/12嗎?還是每月guaren ...

50/60係dsr既計算方式標準~
50%=人工不可少於每月還款額50%

60%=+3厘息後每月還款不可多於入息60%

如果係做8成數以下~
係可以用兩年花紅/24平均數
連同月入計,不過就唔係間間銀行都接受花紅/雙糧計法

9成以上按揭現時收緊左~只計3個月入息/3去計算

珍珠宮

小書僮 發表於 20-10-12 15:05
50/60係dsr既計算方式標準~
50%=人工不可少於每月還款額50%

非常感謝你的回覆