自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

fabei 發表於 20-12-1 23:07
我上網睇話血壓咁浮動其實都對啲血管彈性有傷害

有冇傷害都冇計,佢幾十年都係咁。控制唔到喎。

珍珠宮

fabei 發表於 20-12-1 21:19
請教大家,如果響診所度親血壓都高 (因我為人比較緊張),140-150 上壓,下壓92,但在家就平均120/80 或11 ...

同我一樣,我見到醫院個血壓計,心跳都快埋,每次叫我坐一陣,我話用了,心情只會會更加緊張。

男爵府

sabun 發表於 20-12-2 07:02
同我一樣,我見到醫院個血壓計,心跳都快埋,每次叫我坐一陣,我話用了,心情只會會更加緊張。
...

完全明白你

侯爵府

...

我同你一樣,平時在家量就12X/7X,有一次去診所睇骨科,一量血壓高到19X/9X,嚇到姑娘話要叫白車! 後來我因為要返工所以醫生寫紙俾我,叫我一兩日內盡快去急症室檢查!

大宅

...
我在家量130至140,但每次到醫院覆診都170,所以醫生都給降血壓藥我,但我沒有吃,因我知我有白袍恐懼。

翡翠宮

我係呀

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

政府醫院一定要最少坐15分鐘至淮驗

男爵府

睇到大家嘅回覆,原來也有不少人是有白袍高血壓....我昨天跟我老公說這件事,他都說有不少朋友也是這樣,叫我不用那麼緊張

男爵府

jollyma 發表於 20-12-2 08:42
政府醫院一定要最少坐15分鐘至淮驗

至弊係我休息15分鐘之後情況都係一樣

男爵府

MKma 發表於 20-12-2 08:29
我同你一樣,平時在家量就12X/7X,有一次去診所睇骨科,一量血壓高到19X/9X,嚇到姑娘話要叫白車! 後來我 ...

19x真係好高!咁你而家喺屋企量,有冇話變返正常呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

fabei 發表於 20-12-1 22:40
140幾都唔需要食藥?我以為已經要食添

宜家真係改咗,140以上都算高,早咗開始食葯。
高血壓是一種慢性疾病,就成年人來說,高血壓是指收縮壓或上壓持 續處於140毫米水銀柱(mmHg)或以上,或舒張壓或下壓持續處於90毫 米水銀柱(mmHg)或以上。 一般成年人應把收縮壓及舒張壓分別維持 低於120毫米水銀柱(mmHg)及80毫米水銀柱(mmHg)的水平。 定期和準確量度血壓有助及早發現高血壓及控制病情。

不過你咁啱“責“界,應該睇多一排先。唔會一次就要食葯。

大宅

fabei 發表於 20-12-1 22:39
其實我真係唔知我自己緊張啲乜嘢,乜嘢都緊張一餐,真係好討厭自己呢一個性格
...
你情況跟我一樣,乜野都好緊張,我幾年前因為成日冇lar lar心坪坪跳,係政府醫院做檢查,次次去到醫院量血壓都超過150/90,但返到屋企自己量就140以下甚至120。醫生同我做曬檢查,話我冇野,血壓正常,叫我唔使返嚟複診,唔使治療。我都有同醫生講點解嚟到醫院係醫生面前血壓咁高,但屋企度就正常。醫生話總之你屋企部機為准早晚自己度就得喇。

男爵府

smallmui 發表於 20-12-2 09:29
你情況跟我一樣,乜野都好緊張,我幾年前因為成日冇lar lar心坪坪跳,係政府醫院做檢查,次次去到醫院量血 ...

我同你一樣都試過係咁樣!突然間個心跳得好快好快然後一量血壓就梗係高!跟住我去咗睇醫生,醫生有開藥比我但係我返到屋企之後又變返晒正常,所以都冇開始食

男爵府

你情況跟我一樣,乜野都好緊張,我幾年前因為成日冇lar lar心坪坪跳,係政府醫院做檢查,次次去到醫院量血 ...

其實我真係好唔鍾意自己個性格係咁樣,好容易就緊張。應該係遺傳,因為我阿爸都係咁樣

男爵府

Onlok 發表於 20-12-2 09:10
宜家真係改咗,140以上都算高,早咗開始食葯。
高血壓是一種慢性疾病,就成年人來說,高血壓是指收縮壓或 ...

多謝你嘅資訊,我諗我下個月會去睇心臟科醫生,等我同佢傾吓

男爵府

我爸都有white coat hypertension(WHT), 佢每次去醫院量都比在家高。

佢兩個月之前要入醫院做手術,手術前見麻醉科醫生,我已經同麻師講咗,佢開定鎮靜劑俾爸一入病房就食,啲血壓keep到唔會突然間標高。

我之前都有WHT, 我都賴係遺傳性,我姊弟妹弟全都有高血壓,但我相信有辦法打破呢個宿命。
我決心學咗靜觀訓練Mindfulness Meditation, 個人放鬆咗let go 多咗,唔會郁啲就好緊張。啲血壓平時量同去醫院同診所量都唔會高。

大把randomized controlled trials 的醫學研究証實8星期的靜觀可有效減低高血壓。

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30425326/

侯爵府

fabei 發表於 20-12-2 08:53
19x真係好高!咁你而家喺屋企量,有冇話變返正常呢?

我好乖咁兩日後就拎封醫生信去醫院急症室睇,後來轉介到賽馬會診所跟進,要食血壓藥。

自己又發奮多做運動,盡量戒甜品生冷嘢同減少食零食,每四個月去診所覆診,一年驗一次血,現在多數120/80左右,仲減咗兩三公斤添。

複式洋房

有藥就要準時食,聽醫生話,唔好放棄治療

水晶宮

fabei 發表於 20-12-1 21:19
請教大家,如果響診所度親血壓都高 (因我為人比較緊張),140-150 上壓,下壓92,但在家就平均120/80 或11 ...

早晚量都係約120/80就應該唔駛食,你再問下醫生穩陣啲

象牙宮

一樣診都醫院量都高, 試過有次15x,
平屋企11x-12x。

首頁

尾頁

跳至