自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

朱古力包包 發表於 20-12-21 23:27
……我今天食了食了2粒……都感覺到痕爆多咗! 而家唔敢 ...

我未好番呀 ,我有濕疹已經好多年,中間有段時間係好咗啲,但近呢2年突然又嚴重咗,特別對手,試過爛到所有指紋開鎖都用唔到,依家都係食緊中藥調理,益生菌一定要食,我發覺當正常去到廁所,濕疹係會冇發得咁嚴重,我依家做咩都一定戴手套,包括洗頭,有段時間對手痕到癲咗,用盡一切方法止痕,有次睇youtube教用薑浸火酒止因為起水泡個種痕,試咗真係止到,同埋啲水泡比之前快咗謝,但始終火酒會令到對手好乾,所以要搽番多啲潤膚乳,仲有就係非必不得意要搽藥膏,我就加啲凡士林一齊搽,咁樣冇咁乾,如果試哂其他方法都唔得就都可以試吓

男爵府

朱古力包包 發表於 20-12-13 15:37
後天,而家control緊……戒極口……睇極中E, 點都係無lala有少少紅點……
點算?????完全找不出原因! ...

我都係。。。後天,不過我好細個已唔戴到耳環,戴金都痕,已知自己係敏感人。

講翻皮膚,10月,唔知係咪乾燥天,發現額頭紅起,以為娥羅納英萬能,一定伏。。。損係搞唔掂

轉用敏感洗頭水,算幫到少少,再大膽淘(拼多多平些)這隻藥膏(附圖純分享) for蕁麻疹(覺得自己係 ),又比我ko到,幾鬼開心,慳翻皮膚科1000 ,重點我額頭係紅到損,淘寶藥膏幫到忙,有時真係唔到自己唔信中藥

唉,我知皮膚差同路人多的是,大家加油

別墅

dada_88 發表於 20-12-14 14:47
回覆 朱古力包包 的帖子

有無做抽血敏感測試?

我都想知 謝謝

琥珀宮

朱古力包包 發表於 20-12-21 23:27
Jameison?

咩牌子係比10mg一粒,呢個係max份量
同埋沖完涼直接搽油就更好

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆 朱古力包包 的帖子

要從食物入手試, 我之都係長期手指有濕疹, 嚴重時手指會爆一條痕, 就好似界了一下, 流血水, 又痛又痕. 睇過專科, 無用!我喜歡食橙, 有一段時期無橙賣, 無食. 手指好了. 再食, 即爛手指. 後來我發現對所有橙類都過敏, 如檸檬,西柚,柑. 還有蜜瓜,牛油果也過敏. 一過循環, 食了後第2日手指開始痕, 到第5-7日最嚴重, 之後慢慢好(如果我不再食的話). 慶幸是我只係發在一隻手指(食指) 哈哈...

禁止訪問

侯爵府

Ryanma 發表於 20-12-21 23:35

可以試試。萬寧有賣CeraVe其他cream,無呢款我在iHerb 買。 ...

thank you, 呢隻牌子係咪好ok ?
萬x也有但不同呢隻
我發現點戒極口和揸嘢仲係有少少濕疹……R爆頭!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

Lovely媽咪 發表於 20-12-21 23:42
我未好番呀 ,我有濕疹已經好多年,中間有段時間係好咗啲,但近呢2年突然又嚴重咗,特別對手,試過爛到所 ...

是否不可能斷尾??

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

朱古力包包 發表於 20-12-30 15:15
是否不可能斷尾??

好難講,正常冇斷尾呢樣嘢,中間有10年左右真係冇咩發過,近呢幾年突然又爆番。
但如果知道咩原因引至,覆發既機會就會細啲,好似我暫時知道食咗菠蘿會起就盡量介,唔戴手套洗頭會起,就一定要戴手套,但有樣係我控制唔到就係天氣,因為我勁濕重,拔罐可以拔到出水,所以對手好易積聚水泡,個種痕法真係會不顧一切只要止到痕咩方法都用,中醫都話呢幾年啲天氣係令到好多人濕疹勁咗或者翻發,加埋呢年成日用消毒啫喱或者噴火酒,呢啲都係濕疹手既惡夢,冇辦法,唯有與佢共存 :wahaha

侯爵府

Lovely媽咪 發表於 20-12-30 15:26
好難講,正常冇斷尾呢樣嘢,中間有10年左右真係冇咩發過,近呢幾年突然又爆番。
但如果知道咩原因引至,覆 ...

最慘係完全找不去原因!!

版主

朱古力包包 發表於 20-12-30 15:32
最慘係完全找不去原因!!

你要留意吓發作或突然嚴重咗既時候食過咩,我都經歷咗好多次先搵到某啲,可能仲有好多係未發現,所以一直都好唔到

侯爵府

Lovely媽咪 發表於 20-12-30 18:16
你要留意吓發作或突然嚴重咗既時候食過咩,我都經歷咗好多次先搵到某啲,可能仲有好多係未發現,所以一直 ...

我係後天的

版主

小傑媽媽 發表於 20-12-22 12:01
我尋日睇左醫生,但未見有效,依然痕到我寧願整痛佢

我都係,每次痕到都寧願整損痛都唔想痕

已刪除用户

版主

朱古力包包 發表於 20-12-30 18:20
我係後天的

我都係,2x突然全身出哂,我連摘山草藥沖涼都試過 聽到邊個醫生好都去試,神醫都搵過,試過有個所謂中醫,一開始好似好惦,食咗藥好快好,但唔食藥就即刻起番,後來搵到荃灣葉醫生,就發現原來條獲友既藥加咗類固醇,所以好得咁快,攪咗2年搵到引發濕疹既原因係因為考試既無形壓力而導致內分泌失調,從此就同濕疹不可分離喇

版主

小傑媽媽 發表於 20-12-30 19:09
我就係咁呀,整損佢,寧願痛好過痕
你而家好返d未?

未呀,時好時壞,試過10隻手指損哂,最慘係沖涼個陣,真係痛到傻

已刪除用户

侯爵府

小傑媽媽 發表於 20-12-30 12:09
我睇左醫生,用左一星期藥,暫時有好轉

類??

首頁

尾頁

跳至