自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-28 09:56
通常公司都唔會俾你拎錢走,就算你想。佢會叫你係通知期扣減年假,提早走得
...

如果佢俾我放假我都ok
而家問題係未辭職前阿姐唔會俾我突然放咁多日假
辭職後佢就更大條道理唔批我假
跟住啲假期又過期,咁我咪好蝕底

大宅

apr2012 發表於 21-1-28 07:36
樓主,睇你情況,應該要係公司限期前清左早前有限期的年假,今年未到限期的年假可以encash。
...

呢個就出現咗我上面寫第一個情況,所以都係唔太可行

1. 辭職前先申請年假 - 要無啦啦請咁多日假阿姐應該唔批,佢可能會同HR講extend我啲假,但公司白紙黑字嘅假期到期日始終係3月底

珍珠宮

ecila123 發表於 21-1-28 11:02
如果佢俾我放假我都ok
而家問題係未辭職前阿姐唔會俾我突然放咁多日假
辭職後佢就更大條道理唔批我假

辭職遞信,HR會幫你計剩返幾多日AL
之後你再同上司講清假問題,佢唔批,你再同HR商議補錢定點囉。

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-28 11:06
辭職遞信,HR會幫你計剩返幾多日AL
之後你再同上司講清假問題,佢唔批,你再同HR商議補錢定點囉。
...

Email 同HR講,白紙黑字,有個record

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ecila123 發表於 21-1-28 09:06
就係連2年前啲假都未放曬
咁唔知可唔可以拎錢...

如合約訂明,唔放而過咗期嘅年假,公司有權唔俾錢

如你明天遞辭職信(通知期不足3個月),估計公司叫你賠代通知金1個月(如你想用年假抵銷部分通知期,條數照計),或叫你放埋年假(即係無錢攞),跟著last day只計返你該年度嘅年假

不過,如果公司真係唔想咁快放人,可能會同你傾extend合約(e.g. 3-6個月),清舊假+清/交接工作+這年度嘅年假,但基本上好少公司會咁做,除非職責十分重要。

首頁

尾頁

跳至