自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

mother904 發表於 21-5-2 08:01
我買人壽是希望走後留多一筆錢給呀女。而且每月供的款項差不多,為何不選一份可以保到100歲的?反正一供幾 ...

你呢個應該不是純人壽?純人壽和儲蓄人壽保額差很遠喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

domantai 發表於 21-5-2 02:41
唔洗經agent直接買架?

唔洗
網上投保就得
上佢網頁

男爵府

請問5仔即是邊間?
canau

瑪瑙宮

大廚勳章

3b 發表於 21-5-2 07:53
通常買純人壽, 是因為擔心子女年幼及上有高堂, 如果自己長命80幾歲, 到時高堂已經離世, 子女亦已中年 ...

要中獎先可以攞返之前供嘅錢啦

如果只係到80。。就會停嘅保險有啲人覺得唔抵囉。。。供咗咁多年如果81先死咁咪乜都冇。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

babytt2 發表於 21-5-2 01:22

爆呔應該係最平,但呢期 5仔 well plus 送 apple watch, 扣 ...

5仔係咪鄭x基廣告嗰間

翡翠宮

畀面勳章

Gniw 發表於 21-5-2 08:54

你呢個應該不是純人壽?純人壽和儲蓄人壽保額差很遠喎。

你岩,應該有些少儲蓄成份,但我見供款額同HSBC人壽差唔多,所以諗緊。

保額又似乎兩間都差唔多。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

seaheart88 發表於 21-5-2 09:03

如果只係到80。。就會停嘅保險有啲人覺得唔抵囉。。。供咗咁多年 ...

我硬係覺得80歲好吊詭,而家過80歲唔係難事,反而話如果保到85歲,感覺會好好多
日日是好日

珍珠宮

3b 發表於 21-5-2 07:53
通常買純人壽, 是因為擔心子女年幼及上有高堂, 如果自己長命80幾歲, 到時高堂已經離世, 子女亦已中年 ...

全對,一個家庭,要靠個70-100歲人的保險金,很可悲

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

最緊要金額夠層樓同仔女讀完大學既生活費學費,供書教學完左,咁仔女又有地方住,佢打工份糧點都夠生活啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 21-5-2 09:07
你岩,應該有些少儲蓄成份,但我見供款額同HSBC人壽差唔多,所以諗緊。

保額又似乎兩間都差唔多。

如果同保額,純人壽同儲蓄保險供款,保費都差好遠喎,
我2樣都有,同保額,月費係相差10倍,
如果大家都係儲蓄保,都要比較下回報,例如每年紅利保證

翡翠宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 21-5-2 09:16
如果同保額,純人壽同儲蓄保險供款,保費都差好遠喎,
我2樣都有,同保額,月費係相差10倍
...

我就係兩邊計過,覺得保費差唔多,先會有咁既諗法。當然,我係用佢地官網既網上計算機,未必真係準
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

虚擬保險公司信得過嗎?剛才search一下,似乎都幾多選擇。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 21-5-2 09:19
我就係兩邊計過,覺得保費差唔多,先會有咁既諗法。當然,我係用佢地官網既網上計算機,未必真係準
...
如果係儲蓄保,真係要供好多年先可以balance本金條數,我供左20年,先叫開始有回報,當然,呢20年銀行係比左個保障我嘅,

先要諗清楚,究竟係想投資還是只想有個保障比家人,
假設每月有一筆錢, 買純人壽金額平,保障額大,其餘錢可以save低或者做投資,回報可能比儲蓄保險高,當然,投資會有風險,不過筆錢可以靈活運用,而比左嘅保費係攞唔返嘅,

儲蓄保,就要睇自己未來供款能力,因為想要回報係要長期作戰,以十年以上去計,
我見有啲人供幾年就因環境轉變而無能力供款,如果斷供,可以拎返嘅數,真係好少,保險公司應該都會有個plan list比你睇, 網上申請就唔知有無,
先了解自己需要再決定,另外,要睇各公司保障內容分別,唔好著重錢碼,例如紅利,非保證同保證,現金價值等

翡翠宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 21-5-2 09:39
如果係儲蓄保,真係要供好多年先可以balance本金條數,我供左20年,先叫開始有回報,當然,呢20年銀行係比 ...

其實我要求好簡單,想要有人壽保障,承保年期越長越好。唔少保險公司的計劃都只保到80歲,我覺得太短了,唔想付出血本無歸。儲蓄保可以保到100歲,自己付出的肯定有回報,保額幾多咪拎幾多囉,賺唔賺已經唔重要。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

岩岩睇左Bowtie,好似幾好喎,保費平,保到85歲。背後有永明金融,應該信得過?
日日是好日

男爵府

mother904 發表於 21-5-2 09:49
其實我要求好簡單,想要有人壽保障,承保年期越長越好。唔少保險公司的計劃都只保到80歲,我覺得太短了, ...
你買國家債券,買盈富,唔提款,食息食到100歲都賺到笑,何必買保險,想得太複雜了。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

mother904 發表於 21-5-2 08:01
我買人壽是希望走後留多一筆錢給呀女。而且每月供的款項差不多,為何不選一份可以保到100歲的?反正一供幾 ...

保費會隨住年齡增長而大幅增加嗎?要供到80歲?退休金要預留另一大筆錢交保費

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

seaheart88 發表於 21-5-2 09:03

如果只係到80。。就會停嘅保險有啲人覺得唔抵囉。。。供咗咁多年 ...

醫療保險一樣, 身體健康就白供, 但無人想病

男爵府

我自己18年前買純人壽壽,當時很年輕,考慮到萬一身故,起碼身後事唔會負累家人,供埋今年就可以唔洗再供,65歲後唔死都可以提取供款本金。 另一份係9 年前買的住院保,又係供完可取回本金。 幸好走過了十多年無事發生,息口蝕左當係買個安心。 本金最終會全數取回,這種條款無拖無欠都幾好。 錢取回後都係打算做保本性的投資,無必要唔會用,都係用來做自己身後事。

以前識人家人走左,留低儲款十幾萬走前話留比家人,最後個個唔好意思要,做慈善捐左佢。 有時錢銀計較太多,在生的無人想要,要走的左思右想。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

babytt2 發表於 21-5-2 09:11
全對,一個家庭,要靠個70-100歲人的保險金,很可悲

有些人覺得交左保費唔攞返就好蝕底, 每個人想法不同, 最重要搵到適合自己的

首頁
12345...12

尾頁

跳至