自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-5-2 18:42
維景灣畔、都會駅

Thx

子爵府

bb19770101 發表於 21-5-2 17:28
我覺得正,不過離地鐵站遠,最好買天晉,1.2.3期都好,近地鐵站!

如果換天晉,我不會考慮了!
我依家都係住地鐵站上蓋物業,如要方便,換同屋苑都可以,只係喜歡將南有個海濱長廊

子爵府

MerryMe 發表於 21-5-2 18:19
點解想換大啲同佢哋住就係因為佢哋老啦!請工人照顧又話唔喜歡,阿媽又同新抱不和(連續劇劇情),唔同住 ...

其實,唔係話不孝,不如你同父母住同一屋苑算,你肯定想同住?好易有磨擦。

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-5-2 18:37
我住過第三期,最近地鐵好快到,環境好好,有私家路唔怕將軍澳隧道塞車,樓下跑步散步放狗好舒服,泳池又 ...

第三期有四房套房大單位嗎?
如果有,都可以去睇下

子爵府

ApplePie_ellen 發表於 21-5-2 18:55
其實,唔係話不孝,不如你同父母住同一屋苑算,你肯定想同住?好易有磨擦。
...

哈哈!我好明白你講緊乜
我阿媽係有啲難頂㗎!越嚟越麻煩,但我細佬因為佢老婆同我媽不和,已經好少探佢!
我怕佢哋越嚟越老,照顧唔到自己啫!
有時夜晚訓醒,都會擔心佢哋兩個,所以先有呢個考慮!唔想自己後悔無盡孝!

子爵府

MerryMe 發表於 21-5-2 19:04
哈哈!我好明白你講緊乜
我阿媽係有啲難頂㗎!越嚟越麻煩,但我細佬因為佢老婆同我媽不和,已經 ...

你諗清楚就得,不過,如果冇人照顧都冇辦法。你有能力都係福氣。

翡翠宮

牛年勳章

MerryMe 發表於 21-5-2 18:55
如果有,都可以去睇下

原則最大三房套,要四房就要雙連打通單位,咁個廳就真係好大,但可遇不可求。

https://www.am730.com.hk/news/%E5%9C%B0%E7%94%A2/%E4%BA%8C%E6%89%8B%E9%80%9F%E9%81%9E%EF%BD%9C%E7%B6%AD%E6%99%AF%E7%81%A3%E7%95%94%E9%AB%98%E5%B1%A4%E6%94%B9%E5%9B%9B%E6%88%BF%E5%A5%97%E7%9B%B8%E9%80%A3%E5%96%AE%E4%BD%8D%E6%B8%9B%E3%80%8C2%E7%90%83%E3%80%8D%E6%98%93%E4%B8%BB-254422

子爵府

C.Humphrey 發表於 21-5-2 19:08
原則最大三房套,要四房就要雙連打通單位,咁個廳就真係好大,但可遇不可求。

https://www.am730.com.hk/ ...

係啦!要搵一個大單位都有啲難度
Agent 游說我睇將南對面的日出康城,比較合適!
LP10 有4房套,實用12xx 尺

侯爵府

育兒性格勳章

如果有,都可以去睇下

四房要相連單位。。仲要三期,可遇不可求

子爵府

MerryMe 發表於 21-5-2 18:35
因為兩個老人家年紀大,七十幾歲嘞!雖然仲可以照顧到自己!
但我如果真係換得樓,起碼都係考慮未來十幾年 ...

就老人家咁都真係"都會駅"較合適一家大细,較静但很方便去其他大型商場,樓下地鐵站,此站較易有位坐。街市近d不用戶外出入,出入完全不用上落樓梯及過馬路。可沿海邊步行徑一家步行或踩單車,二樓有生活式商場,有食肆,屋苑有較大單位,且可全海景,相對下無咁濕。另维景都好,但老人家行得多少少,但亦很近,另亦可考慮天晉,但大單位少,商埸多人。南澳真係行太遠,不宜老人家。

子爵府

你影相個位,真係好多人做運動,玩
,踏單車,去mtr真係幾遠,去街市都吾方便

翡翠宮

牛年勳章

MerryMe 發表於 21-5-2 19:11
係啦!要搵一個大單位都有啲難度
Agent 游說我睇將南對面的日出康城,比較合適!
LP10 有4房套,實用1 ...

日出康地有四房+雜物房,但地鐵就要等車,同埋都多人。但朋友話開咗商場已經好好多,行下海濱環境都舒服,入去睇下囉

男爵府

Coffee 住Savannah, 我有個朋友住喺嗰到, 廳對住河,有山有水,真係好正。

男爵府

Monterey都幾好 但行去地鐵站都真係一段距離 又無街市

伯爵府

唔知monterey 三四房係向邊,但向海濱之前聽人講單車友响大喇叭都幾嘈,錢負擔得到我prefer海天晉,至少行去條路唔會成日人頭湧湧

子爵府

好媽媽勳章

如果有,都可以去睇下

維景灣畔可以買2房雙連單位嗰種,好多呢種單位,打通後大概1400尺,有超大廳4房兩廁兩廚房,裝修下,可以變4套房

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

NamB 發表於 21-5-2 19:39
維景灣畔可以買2房雙連單位嗰種,好多呢種單位,打通後大概1400尺,有超大廳4房兩廁兩廚房,裝修下,可以 ...

我有親友住呢種,當年佢老公未黎香港,得佢同個幾歲仔住,請兩個遮遮,兩個遮遮一人一房,勁正。之後佢仲買多個細啲既單位,放租。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

newc9 發表於 21-5-2 19:17
你影相個位,真係好多人做運動,玩
,踏單車,去mtr真係幾遠,去街市都吾方便 ...

如果係果個位就咪搞,夜晚開 bar, 又人來人往

伯爵府

我住donki對面,好好住,可以跑步踩單,有D單位有4房雙套,要$2000万ga,我覺得在樓主而家同一屋苑買/租多個2房仲實際,慳裝修厘印。

子爵府

babytt2 發表於 21-5-2 20:41
如果係果個位就咪搞,夜晚開 bar, 又人來人往

你都係住喺果邊?
邊個位置夜晚開Bar?
我知道海翩滙果邊有間餐廳有酒賣咋!
我唔諗果邊,依家睇緊帝景灣、Monterey

首頁
12345...7

尾頁

跳至