自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

Jone_kuok 發表於 21-6-25 11:15
曾經我為壹周刊擔心回歸後佢不能再出版。仲珍藏几份。
之後發現佢哋集團越嚟越唔對路,假新聞太多。漫駡惡 ...

曾經我係一日睇三份報紙,每段港聞都會細睇,慢慢會發現蘋果好多新聞都會加插一啲作嘅嘢入去,的確會令人覺得吸引力大啲,又會覺得蘋果啲記者好勁,攞到咁多人哋冇嘅料。
例如一單跳樓,可以喺短時間就對當事人嘅背景、跳樓原因作出詳細報導。然後過幾日,另外啲報章搜集完資料再跟進報導時,就會發現同蘋果講嘅係完全唔同。
三番四次後,就會知道點解每次事發後咁短時間,蘋果就有咁多獨家料,原因就係作出嚟。

水晶宮

回覆樓主:

其實呢份報紙一開始就立心不良,記得董建華做特首時,份蘋果日報裏面夾咗一張用個漢堡包揞住董建華個口嘅海報,當時c6仲將佢貼係廳,因為睇毒果所以勁憎董建華同政府,好彩2014年後,c6越來越睇清呢份報紙嘅洗腦立場,戎咗毒果後做番個正常人

子爵府

小菜豆 發表於 21-6-25 11:14
睇完識保持中立冇問題
我有睇同架

Same! 副刊有睇,新聞就免了

水晶宮

alicemic 發表於 21-6-25 11:18
一份報紙雜誌唔會係我人生嘅一部份, 其實時代日日都改變, 從小時候睇嘅金電視, 香港電視到後期少少嘅yes ...
金電視細細本我記得呀, 我呀媽最愛.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

luvkaka 發表於 21-6-25 11:24
其實真係睇個人有冇良知, 我加拿大幾位朋友, 佢地睇佢, 開頭我都唔敢講太多怕佢地係黃, 始終加國接收消息有 ...

你就好啦,有啲明事理嘅朋友,我識嘅加拿大人喺求哭緊喪呀

ic34    發表於 21-6-25 11:41

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 21-6-25 11:31
你就好啦,有啲明事理嘅朋友,我識嘅加拿大人喺求哭緊喪呀
...
大把呀 , 所以我先唔出聲,點知朋友就真係朋友, 最好果幾個都係正常人!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

各人頭上一片天,有人只談風花雪月, 有人關心國家大事

伯爵府

SaSally 發表於 21-6-25 11:29
無錯, 紙媒都已經沒落, 試問大家幾耐無買實體報紙雜誌, 就算係網媒生存空間都好困難, 好多品牌都唔再需要 ...

由初中已經買報紙睇,但近十年差唔多無買紙媒,多數網上睇免費料

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

小菜豆 發表於 21-6-25 11:14
睇完識保持中立冇問題
我有睇同架

果籽係做得好

睇過佢地以色列和西白利亞特輯,好睇!
特別係以色列,多角度睇呢個國家

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

以前細個就最鍾意睇蘋果既娛樂版既

ic34    發表於 21-6-25 11:40

子爵府

2018復活節勳章

讀書時有成日睇蘋果動新聞
覺得D 動畫旁白好正

ic34    發表於 21-6-25 11:39

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlecar 發表於 21-6-25 11:18
我細個都有睇,覺得特別多野睇,後來知道好多所謂獨家用既手法唔多好,例如用錢買人私隱/狗仔隊/甚至有好多 ...
我都係.... 後尾發覺蘋果手法越來越衰已經冇再睇了
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

曾經我都日日上蘋果App睇新聞,有時會買份報紙,我C6一早話佢哋立場太偏激我都唔信,19年反修例後我就唔睇了,完全錯晒

伯爵府

以前睇開嗰時,係精彩過其他報紙,乜都繪影繪聲,後來越來越覺得佢作料、誇張的手法大同小異,最大問題係佢立心不良,別有用心,想弄跨香港,佢啲衰嘢係蓋過曬佢任何一方面,看到它的真面目

伯爵府

chadtanner 發表於 21-6-25 11:40
以前睇開嗰時,係精彩過其他報紙,乜都繪影繪聲,後來越來越覺得佢作料、誇張的手法大同小異,最大問題係佢 ...

就沒有再看(更不會買)

公爵府

luvkaka 發表於 21-6-25 11:07
其實我啱啱出黎做嘢係蘋果動新聞送飯架..唔講佢D衰嘢, 佢都係我一個人生既一個回憶!
唔係想講政治, 即係好 ...

我成家曾經係忠實讀者,壹週刊,壹本便利,忽然一週,飲食男女差唔多期期買,後期都有繼續睇壹週刊,直到佔中後完全同佢拜拜。

侯爵府

好媽媽勳章

Jone_kuok 發表於 21-6-25 11:13
就好似一個毒販朱生10年來都幫襯樓下街邊檔阿婆,關心下佢,有時傾兩句。
現在毒販伏誅,個阿婆話:「唔講 ...

無錯,強姦犯都可以愛老婆,變態殺手都可能係孝順仔,不過無人性咋嘛
開心每一天

伯爵府

佢啲動新聞,用動漫、舊聞(蘋果以前的老作,當事實咁重複又重複)、拼圖、拼片,將件事「重現」,但根本絕大部份都係蘋果的「推測」、東拼西湊,對當事人很不公平,會做成或多或少的傷害,屬於不道德

伯爵府

luvkaka 發表於 21-6-25 11:07
其實我啱啱出黎做嘢係蘋果動新聞送飯架..唔講佢D衰嘢, 佢都係我一個人生既一個回憶!
唔係想講政治, 即係好 ...

ME 2,曾幾何時,我都期期買忽然一周,個陣時最鐘意睇飲食男女

大宅

睇咗佢大約17年, 由細睇到大, 主要睇娛樂版. 嗰陣時喺外國仲一年幾百蚊咁訂閱. 當然一路都覺得佢啲娛樂版講嘢賤賤格格, 有啲好明顯係假, 但係對娛樂新聞不嬲都係一笑置之. 但直至許志安事件, 成件事好奇怪, 點解突然間要攞個email, 我覺得唔對路, 有啲反感, 我就戒毒一樣戒左, 而家睇返真係覺得自己有先見之明, 雖然都比好多人慢咗好多. 我仲記得幾年前已經喺B K聽過有人嗌佢毒果, 嗰陣時都唔明點解, 而家明了, 嗰啲人真真正正有先見之明

首頁
12345...10

尾頁

跳至