自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

beamstra 發表於 21-7-4 13:23
回覆 wailing1230 的帖子

冇鎮靜劑?

鎮定劑只係令你個人鎮靜啲咁解,唔係麻醉藥來架,全程都清醒,感覺到架,我仲記得好似就死咁抖唔到氣,下次再做我一定會簡麻醉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

相信要跟返地址
醫生寫referral都寫明邊間E院

大宅

我媽又係今年發燒入急症室照到肺部有陰影,轉介信去睇專科係無得揀,佢一黎就attention 去威爾斯.

你吾止要拎心胸肺外科轉介信,仲要拎埋腫瘤科,再拎埋轉介信去照PET W/ 顯影劑;MRI W/ 顯影劑

最緊要快

大宅

可能落藥太輕..?

大宅

回覆 Genini_kwok 的帖子

你係邊間醫院急症室? 請問你媽媽而家情況點?見左威爾斯醫生未?我醫生封referral信冇寫attention 邊間醫院/邊科..…

大宅

回覆 YY1101 的帖子

我醫生冇寫…

男爵府

beamstra 發表於 21-7-4 20:53

可能落藥太輕..?

唔關事,佢講明令你嗜睡,唔一定會訓著,呢個唔同麻醉劑,唔一樣的

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

beamstra 發表於 21-7-4 20:59
回覆 YY1101 的帖子

我醫生冇寫…
懷疑腫瘤,我覺得如果負擔到就去私家check左先,等政府安排照真係有排。我在私家照過氣管鏡,照完咳左10日,負擔到最好私家照,政府真係辛苦。

大宅

回覆 Connielai 的帖子

請問邊位醫生?氣管鏡照完會咳是否正常?

大宅

回覆 beamstra 的帖子

比個timeline 你參考下
1月中那打素醫院照到有陰影

年30晚那打素醫院做抽組織化驗

2月26號那打素醫院覆診順便睇報告,都好清楚知道係肺癌egfr, 由於內科醫生話佢無野幫到我,我想要咩轉介信佢都可以比我,甘我就要晒心胸肺外科/腫瘤科/照PET 同MRI 既信

3月頭係出面照PEI/MRI, 報告出左後直接約私家心胸肺外科 同腫瘤科拎意見,證實1A, 最好既方法係做微創切除腫瘤. 基於2日後,即係3月16號就安排到見政府心胸肺外科,所以我會聽埋政府醫生嘅意見. 政府醫生同私家醫生意見一樣,但政府安排手術大概要等2個月,而有機會係呢2個月擴散,甘我就同政府醫生講我會搵私家醫生安排做手術. 其實呢個政府醫生好有heart, 佢問我搵邊位私家醫生,跟住就同我媽講呢位私家醫生好好,佢師傅都係呢位醫生教出黎,所以我媽係無擔心過呢個手術,好欣然面對. 同埋政府醫生跟手安排返我媽去那打素醫院做肺功能測試,是做手術前準備既事項

法國醫院3月26號做手術,住左5日醫院,手術後一日已經可以落床. 4月6號第一次見政府腫瘤科,由於報告都講明腫瘤清除晒而且無擴散,沒有必要再睇腫瘤科. 6月26號第2次睇政府心胸肺外科,照CT,好清,無肺塌,都再無腫瘤,醫生睇埋手術傷口,都話埋得幾靚,我媽咪算係recover 得吾錯. 跟住約左下次複診,就係12月尾

大宅

謝謝你的回覆,想問多少少,請check pm 🙏🙏

侯爵府

畀面勳章

請問你是睇邊位私家醫生?可否介紹我?謝謝
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

男爵府

beamstra 發表於 21-7-4 01:08
屋企人照CT SCAN 肺部有影, 醫生懷疑係腫瘤. 如果轉介去政府. 大家知唔知邊間醫院既胸肺科好D? 瑪麗醫院有 ...

QE

大宅

回覆 IamChuChu 的帖子

伊利沙伯醫院?

男爵府

beamstra 發表於 21-7-5 01:03

伊利沙伯醫院?

大宅

好,謝謝你!

大宅

畀面勳章

求jm教路應該點算.....我爸政府抽血驗到癌指數高,8月時安排在私家照PET CT, 驗出肺有5.6cm腫瘤,即刻拿報告上瑪麗,排到依家12月都未有手術期,一路叫等,期間只做過一次在肺含量檢測,請問呢刻可以做d咩?下一次覆診是一月,上次11月時只係5分鐘見一見醫生就走得,過左咁多個月,我怕唔知會有咩事...好擔心....謝謝各位解答

大宅

搵啲近返屋企個頭呀覆診方便好多

侯爵府

cutieparadise 發表於 21-12-1 22:07
求jm教路應該點算.....我爸政府抽血驗到癌指數高,8月時安排在私家照PET CT, 驗出肺有5.6cm腫瘤,即刻拿報 ...

可以考慮下私家醫院做
通常好快有位

珍珠宮

回覆樓主:

有件事想請教大家 最近咳咗一排睇醫生, 佢安排咗我照肺, 照到有達光影. 醫生話唔知咩嚟 話兩星期後再照多一次. 跟住叫我留痰驗癌細胞. 當時自己嚇一嚇唔夠膽問 , 留痰可以驗到有癌細胞的嗎?

首頁

尾頁

跳至