自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

家家公主 發表於 21-8-17 17:37
吾係我用吾知
但無聽佢兩父子講過
紅米我老公用左都3-4部

我iPhone 叉電又冇試過發熱,可能我仲堅持用最慢果款叉電頭,覺得已經夠快,而且快叉好易傷機。
但因為小米紅米太多款,真係冇研究開,睇到好亂,唔知邊隻好,我就係買咗小米吸塵機覺得CP值高,屋企人又話想要隻有血養智能手錶,咁我就想睇埋電話。
如果要有NFC八達通功能,打老人Game,續航力持久嘅話,其實紅米定小米好啲,同邊隻型號好嘅
一串問題添,謝謝

珍珠宮

panda361 發表於 21-8-17 17:50
打機,速度最好是Poco F3.

https://mobile.po.co/hk/index.ht ... wf3yDwaArRSEALw_wcB

第一次聽

別墅

回覆樓主:

想問下小米紅米襟吾襟用,會吾會好快壞

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

芒果米池 發表於 21-8-17 17:58
我iPhone 叉電又冇試過發熱,可能我仲堅持用最慢果款叉電頭,覺得已經夠快,而且快叉好易傷機。
但因為小 ...

直接去小米實體店睇
我地次次都係去店買

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

芒果米池 發表於 21-8-17 18:05
第一次聽

小米實體店有得睇。

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-8-17 17:35
本來我係小米app度睇吓有冇啲中價機,想比中老年人,但睇到feedback話會發熱,請問你用有冇發熱情況呢?
...

選擇採用高通處理器的手機,無甘容易發熱。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-8-17 21:29
選擇採用高通處理器的手機,無甘容易發熱。

咁圈住果個,係咪高通處理器呀?

男爵府

回覆樓主:

邊隻電池耐用,手機耐用,想起碼用幾年

男爵府

我用咗紅米手機四年共兩部,兩部都好耐用冇壞,電池亦都好耐用續航力強,丐能上尤其影相及攝錄、唔好用 IPhone 及華為比較,便宜抵用功能非常唔錯,最緊要買有 NFC 型號,中意佢有 3.5mm 耳機插、及紅外線遙控最方便,去好多地方、可用遙控操控好多電器。

唯一唔好就係重身,同埋一至二仟蚊機種,唔好望冇無線充電。

翡翠宮

芒果米池 發表於 21-8-17 21:45

係。不過而家嘅聯發科又未必好差。

翡翠宮

但因為小 ...

純睇spec,poco勁,不過比較重。NFC可以讀寫八達通卡,但未有手機八達通功能。

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-8-17 21:45

係。但系要注意小米/紅米有d手機同一個model 不同版本(例如pro 版 或者5G版),可能採用不同廠家的處理器。

珍珠宮

lyh80115 發表於 21-8-17 22:00
純睇spec,poco勁,不過比較重。NFC可以讀寫八達通卡,但未有手機八達通功能。
...

我都要考慮埋八達通功能,我睇過啲評價,似乎小米機未用到八達通

公爵府

2023年兔年勳章

但因為小 ...

如果你用過無綫快充,會明白快充好大分別。以香港人嘅節奏,快充比耐用度重要。

係budget 之內,盡量選小米。紅米係改用國內廠嘅零部件,去降低成本,效能會有差別。始終ㄧ分錢ㄧ分貨。

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-8-17 22:13
如果你用過無綫快充,會明白快充好大分別。以香港人嘅節奏,快充比耐用度重要。

係budget 之內,盡量選小 ...

去apple買充頭,佢sale我買快叉,我屋企本身就已經有,我係想啲野耐用啲,iPhone 一日一叉冇問題,所以佢都奇怪我點解咁堅持。
即係小米係比紅米好,謝謝你。

珍珠宮

何況air-pod 同iwatch更加唔會用快充

公爵府

2023年兔年勳章

芒果米池 發表於 21-8-17 22:11
我都要考慮埋八達通功能,我睇過啲評價,似乎小米機未用到八達通
...

可以用 App 增值八達通卡,但係無加入地鐵嘅手機八達通。

其實手機八達通係咪剛需?帶多張卡都唔係好麻煩吧

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我買左紅米note 10S 原配充電器係特別重,大約40分鐘就充滿。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

lyh80115 發表於 21-8-17 22:00
...

poco應該係內地紅米手機K系列的國際版,定位係追求性價比,屬於紅米手機的旗艦。poco F3 對應嘅內地model 係K40,貴d嘅版本係採用與上一代K30一樣的sony鏡頭組件,係呢個價格水平來講算好有交代,比一般手機好d。

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-8-17 22:18
可以用 App 增值八達通卡,但係無加入地鐵嘅手機八達通。

其實手機八達通係咪剛需?帶多張卡都唔係好麻煩 ...

買機我想多樣功能可以隨時用丫嘛,有緊係好,如果佢無端端想用就即刻可以,真係方便好多,係袋拎出嚟就拍到。

首頁

尾頁

跳至