自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

呢排係街見到好多大肚婆

珍珠宮

huiwo太太 發表於 21-9-13 08:43
無錢真係唔好生。
香港小朋友一出世便要報幼稚園,2歲就要面試,5歲人仔要文武全才考小一,競爭壓力多大。
...

子爵府

薯圈 發表於 21-9-13 09:16
其實要孩子文武全才嘅唔係社會,而家父母自己呀!

比起以前,社會競爭確真實係大左,實質係成個經濟模式 ...

雖然同意你說,但現實同理想總有距離。
培養小孩 - 有資源vs 無資源,已經分別很大吧?

大宅

我同意你部份說法
但係當人人都文武雙全, 社會就漸漸汰弱留強
正如, 有部份公司請人已經會睇埋讀邊間中學... 名校生又會有優勢..

珍珠宮

huiwo太太 發表於 21-9-13 09:34
雖然同意你說,但現實同理想總有距離。
培養小孩 - 有資源vs 無資源,已經分別很大吧?
...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小飛亞 發表於 21-9-13 07:01

當年有雙非,2012年尾已截龍。
好在當年有CY,
cut 左雙非...真係一大德政
幫到香港太多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

angelist 發表於 21-9-13 07:46
房屋, 教育都係大問題, 邊個夠膽生, 要贏在起跑線, 家長工作時間長邊有敢多時間
...
香港同大陸一樣
房價係最好既避孕藥
大陸比香港更甚, 因為無公屋呢樣野
香港如果係target 公屋, 或者一早已申請到公屋, 就唔怕生了

子爵府

ChaBean 發表於 21-9-13 08:51
人少左競爭少,人人讀b1中學

但始終都有一班小朋友讀唔成書,但格硬讀高D banding既中學。結果b3越黎越沒人讀, b3變殺校, b2變b3,b1變b2

翡翠宮

薯圈 發表於 21-9-13 09:56
有資源當然比無資源好,但在香港,根本唔會無資源,15年嘅免費教育,訊息網絡發達,食物/居住(最多細d啫, ...
你可以照舊俾你D仔女過返以前既生活
附附碌碌去到DSE就出黎做野
讀到書既家長知自己既未來靠學歷拎個入場券
買樓借錢唔係靠一份幾千蚊萬零蚊既散工可以建立返黎
現實就係咁殘酷
可以有快樂既童年, 但可能就會無左快樂既人生
少好多選擇, 付出少, 得到既自然少
無咩好講

翡翠宮

leungszeon 發表於 21-9-13 10:04
但始終都有一班小朋友讀唔成書,但格硬讀高D banding既中學。結果b3越黎越沒人讀, b3變殺校, b2變b3,b1 ...
幼稚園都行緊,
券校被殺先, 名校一樣咁受歡迎~
當資源過剩時, 一定係汰弱留強
一間公司都係, 人手過剩, 要炒人都係炒D 表現無咁好, 或者可有可無既員工/職位

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-9-13 09:58
香港同大陸一樣
房價係最好既避孕藥
大陸比香港更甚, 因為無公屋呢樣野

係!識人住公屋生2/3個!媽媽在家ftm 湊小朋友

政府想支持人生多啲,應該推多啲公屋

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-9-13 09:56
好在當年有CY,
cut 左雙非...真係一大德政
幫到香港太多

我都好多謝佢

翡翠宮

yiu_mimi 發表於 21-9-13 10:11
係!識人住公屋生2/3個!媽媽在家ftm 湊小朋友

政府想支持人生多啲,應該推多啲公屋:jo ...
有好多本身大陸落黎, 大陸都有資產收緊租
一黎到香港又有公屋
生多多都唔怕啦
仲有生多D , 可以申請"寬敞戶" , 搬出去
生少D 反而唔著數

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

生生生,生咩姐,真係好憎呢d 新聞。 生仔講資格!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

薯圈 發表於 21-9-13 06:44
我反而好想知點解2010年附近出生率會突然大升嘅?

睇返回歸前後,本地出生率大概5-6萬咁上下

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/ ... E%E5%95%8F%E9%A1%8C

多得飯民2001幫雙非嬰爭取居港權,終審法院終極判決「雙非案申請人勝數」,政府都無權反對,要入境處執行

大家真係唔好俾飯民蒙騙,神又係佢,鬼又係佢

珍珠宮

回覆樓主:

咁搞法,可能又要放寬雙非政策了,不過今時不同往日,放咗都未必太多人過來。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天生天養心態果啲咪會生好多囉,講真要生容乜易,要教要養要比好環境佢先唔容易,乜都比唔到生佢出嚟受苦/跟大人捱,生佢為乜呢,養兒防老自私果啲先會乜都唔諗就生害咗個小朋友。

珍珠宮

愈窮愈落後的地區愈係生得多,反之亦然

侯爵府

認識一對高學歷夫婦. 未有小朋友前成日話唔會緊張小孩子成績, 不追求讀名校, 唔會同一般家長玩填鴨式教育遊戲, 倒頭來現在佢哋嘅小朋友已經8歲, 未一樣走去讀名校/要文武雙全/星期六全日外補, 根本執輸行頭慘過敗家呢啲思想已植入咗香港人或亞洲人嘅DNA, 家長唔肯改變傳統教育思維, 就算教育點改革都無用

象牙宮

回覆樓主:

香港物價貴,住得又細,加埋早年又暴動,緊係唔生啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至