烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

CheungKeeKee 發表於 21-12-11 16:13
以前南瓜核只會掉,原來吹乾焗或烘就變成南瓜籽,出去買不平宜呀。煮南瓜連皮,高纖又不容易切到手。 ...

煮咗嘅南瓜皮,食唔食得

大宅

回覆 kerotan 的帖子

真係非常之好嘅介紹呀唔該曬你

大宅

sweetynnzoe092 發表於 21-12-9 16:40

原來花奶,練奶咁樣整

我都係而家先知, 呢個資訊真係好好, 我從來冇諗過自己整煉奶同cream cheese,淨係識得出去買, 煉奶用少少咁樣整非常之好,唔使買一支放喺雪櫃唔知食到幾時
不過供應廠商應該唔多like你

侯爵府

2024年龍年勳章

歐陽思敏 發表於 21-12-12 04:10

真係非常之好嘅介紹呀唔該曬你

見多位都有興趣
揀了兩個視頻給大家參考
煉奶花奶~
https://youtu.be/jHF2LwbPBAI
cream cheese~
https://youtu.be/esSu_vhVtGY

子爵府

回覆 wasabikingdom 的帖子

當然食得,不過阿女不吃,她連番茄皮也不吃的。

侯爵府

2024年龍年勳章

wasabikingdom 發表於 21-12-11 23:44
煮咗嘅南瓜皮,食唔食得

[瓜皮煲湯]~ 冬瓜皮 南瓜皮
南瓜連皮炆我都試過 夠冧吃得到的
連皮炆好處是不易炆爛,保持形狀。
當然去皮吃囗感冧滑得多。

如果碰岩煲湯我就會將南瓜皮放埋落湯一齊煲,好像我有粟米芯都會放埋落湯一齊煲。

若有冬瓜皮一样用來煲湯

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kerotan 發表於 21-12-6 21:50
[水培蔥]
見干蔥頭放久出芽,索性加水浸出葱吧

多謝分享,我都學你咁用水養蔥都幾好。

侯爵府

2024年龍年勳章

kaheiboy 發表於 21-12-12 13:48
多謝分享,我都學你咁用水養蔥都幾好。

我試緊搣走外面橙色衣好似易啲標出芽呀

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

CheungKeeKee 發表於 21-12-11 16:13
以前南瓜核只會掉,原來吹乾焗或烘就變成南瓜籽,出去買不平宜呀。煮南瓜連皮,高纖又不容易切到手。 ...

試了把南瓜籽風乾然後白鑊炒
殼很薄幾難剝,而味道一流
今日用嚟整咗小餐包

大宅

蕃薯食唔曬 拎黎當薯仔咁炆好好食
水果爛了小小 黑了一個位可以切走煮餸煲湯

侯爵府

2024年龍年勳章

lindauuu 發表於 21-12-17 20:14
蕃薯食唔曬 拎黎當薯仔咁炆好好食
水果爛了小小 黑了一個位可以切走煮餸煲湯
...

Good idea
我都試過蘋果放久變了粉質就用嚟做沙律或者煲湯

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[炸油翻用]
過年玩了炸油角,我用滷水袋剪開放籂上隔走小渣屑。今天用來炸生炒骨後照样過濾,油很清了。見这方法不錯分享給大家。 你們有其他的方法嗎也分享下。

## 不過油高溫炸後已經開始變質,只會炸多一兩次肉類便棄掉。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kerotan 發表於 21-12-12 13:58
我試緊搣走外面橙色衣好似易啲標出芽呀

你放太多水啦,浸住個葱頭好易爛,d水會好臭,仲會惹蚊,只要浸到根就得架啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 22-2-4 09:00
你放太多水啦,浸住個葱頭好易爛,d水會好臭,仲會惹蚊,只要浸到根就得架啦。

是的,要隔天便換水,不然有味
再浸試用少水的

比大家睇最近一次收割
青青的雖然有点奀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kerotan 發表於 22-2-4 10:24
是的,要隔天便換水,不然有味
再浸試用少水的

浸到根就夠,我有時可以種到兩次,不過第二次就矮小同幼好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

謝謝樓主 已跟你分享的做法 做了cream cheese,無諗過咁易

複式洋房

kerotan 發表於 21-10-31 20:35
[粟米三食]粒~芯~鬚
如果原棵起粟米粒,我會把粟米芯留起煲湯,粟米鬚會曬乾煲水飲可清肝利膽。

好正

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[炒雜蔬]
貨車司機滯留深圳蔬菜供港緊張
加上疫情 減少去街市,就把家裏有的菜頭菜尾加啲乾貨炒埋一大碟都足夠纖維了

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊