家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

excellentgogogo 發表於 22-5-30 01:18
希望先人安息

但同樣情況, 如果o係銀行做1年定期存款而完成唔到個定期, 唔知銀行係咪1蚊利息都無既呢? ...

同銀行買既,應該家人可以等到夠期至去claim就會拎到全數。
但我果個保險要計算期滿日/死亡日,以最早者為準,我問過hotline, 唔可以等到期計算。

民房

kekawai 發表於 22-5-26 17:55
爸爸2016年幫襯中國人壽買左份儲蓄保險,今年6月到期。原本可以拎返本金$515k + 回報,total大約有$640k.

...

RIP,Take care。

依份只係純儲蓄(應該係中人壽最常sell, 話供5年而之後不斷派錢個隻),所以冇人壽及回報唔高都有可能。

儲蓄計劃如果冇返咁上下年期,唔會回本(例如供5年,通常8~10年回本)。頭五年退保好多時都退唔足,而且利息好低。

而如果不幸身故,先會將供左既本金連同利息退返比客,由於只供5年,所以利息係好少,如果要多一倍,係要再多既年期。

所以要清楚既係,買緊既係乜野,同埋當時係為乜目標。

如果係有人壽成份,咁個保障額一般都一定會大過供既錢,而且有人壽成份既,好多時都要健康核保,年紀越大越貴同難。

如果單是純儲蓄計劃,咁既回報都係有可能。

男爵府

畀面勳章

kekawai 發表於 22-5-26 17:55
爸爸2016年幫襯中國人壽買左份儲蓄保險,今年6月到期。原本可以拎返本金$515k + 回報,total大約有$640k.

...

照你所形容,我估你父親2016年時幫襯中人壽買呢張6年單應該叫進裕儲蓋或唔同銀行可能有唔同名稱。
這個計劃我比較熟悉因為我自己都有買左幾份,大部份都係下個月到期。
以我自己買的計劃為例,保額150000
預繳金額為145410, 再扣左用信用卡缴付,收到大約2千元左右的信用卡回贈,
跟住入埋當時國壽優越會後收到值2千元左右的禮物,實際付出141000, 5年後的
退保價值或身故賠償最小都有170 000左右以上。
今日登入户口,睇到呢份單今日退保價值有17萬1千,同6年前預計差唔多。
用14萬5年時間賺3萬,同你計到用51萬用5年賺3萬5相差太大,當中可能有誤解。揾番當時買單的代理,佢應該會俾到答案。

子爵府

hfl2000 發表於 22-5-29 13:35
你話保證回報605k,但你#1又話只拎得返550k?無理由㗎喎,都保證咗既,你至少都拎得返550k啦(仲 ...

期滿先係 605K,佢未期滿。
佢想等期滿,但無得畀佢等,身故就要即時賠償,無得等。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

choyki 發表於 22-5-31 16:13
期滿先係 605K,佢未期滿。
佢想等期滿,但無得畀佢等,身故就要即時賠償,無得等。

我知,我意思係話,佢6年期滿保證605k,但依家就算計返佢爭1年(5年保證賠償)應該都唔會爭成55k,拎得550k咁少啩??
因為我自己都有份10年期既中人壽儲蓄保,我俾圖你睇吓,身故保證賠償嗰part,每一保單完結年相差賠償都唔會話爭好多呀⋯
(我#19樓個回覆係寫錯咗,我係話樓主至少都拎得返605k左右啦(如果計埋非保證嗰part)⋯但我之前嗌樓主拎返份保單&最近既周年報表睇吓,佢又一個post都唔覆我既⋯)

侯爵府

wallshar 發表於 22-5-31 13:59

照你所形容,我估你父親2016年時幫襯中人壽買呢張6年單應 ...

乜嘢「國壽優越會」?點解我無㗎?無禮物喎⋯可以用信用卡俾?點解我係直接savings戶口扣數既⋯我係2017年喺中國銀行分行買,一筆過交38萬幾,淨係得$666折扣咋,係咪蝕啲呢

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

爸爸買既係"六年升息保險計劃"
根據呢個圖,5/6 年可以拎到既錢係相差好遠!

侯爵府

kekawai 發表於 22-5-31 17:01
爸爸買既係"六年升息保險計劃"
根據呢個圖,5/6 年可以拎到既錢係相差好遠!

https://www.chinalife.com.hk/zh-hk/products/dividend-philosophy-and-investment-strategy
我google search返你呢個”六年升息保險計劃”係屬於(週年紅利)分紅保單-分紅儲蓄保險;
而我自己嗰份”樂逍遙保證年金計劃”係”累積利息保單-年金保險”,所以你嗰份就無我嗰份身故賠償咁平穩⋯
但你嗰份講明係屬於「週年紅利」(以我理解佢既賣點就係第六年會升息得好勁,類似有投資對賭成份),保單又清楚例明哂每年身故保證賠償係幾多,咁都無計㗎喎,明賣明買⋯ 都唔可以怪保險公司既,佢又真係無呃你啲乜,只可以講真係非常之不幸事件⋯ 你都無謂再執着,早日放低算啦,俾你爸爸rest in peace

複式洋房

樓主take care.

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

Thank you
多謝大家關心!
其實呢d 野都唔可以控制,我都放低左,交哂俾律師處理就算喇~

而家親人走左至明白原來立平安紙係咁有需要,比做遺產承辦簡單得多!

首頁

尾頁

跳至