自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2022年8月在紅磡香港體育館舉行的演唱會,發生大型屏幕墜下壓傷舞蹈員事故,由康文署署長領導的「調查香港體育館嚴重事故工作小組」(“工作小組”) 舉行了幾次會議。本人有以下建議,希望工作小組考慮。
根據受傷舞蹈員李啟言的爸爸牧師網上公開的代禱信,啟言被預計95%不能完全復原,只能無奈地躺在床上,每天絕大部份的視線都是冰冷的天花板 [註一]。跟頸椎第四節爆裂骨折、脊髓神經線受損的表現吻合 [註二]。李爸爸希望香港政府成立的「工作小組」能清楚找出是次事件的來龍去脈,並作出合理的處理和跟進 [註一]。
根據報導,舉行演唱會前,主辦機構除了要向康文署提交有關文件外,亦需向食環署申請臨時公眾娛樂場所牌照,當中提交相關圖則等文件,並由註冊結構工程師簽名核實。而在演唱會鋪置完成後,該結構工程師在首演前一日檢查驗收演唱會舞台,並簽發「安全報告書」[註三]。表演的單位才會獲民政事務總署轄下的牌照事務處,批出臨時公眾娛樂場所牌照 [註三]。
工程師註冊管理局是根據《工程師註冊條例》(第409章)第3條成立的法定組織 [註四],主要負責處理專業工程師的註冊及違紀行為等事宜 [註五]。儘管香港工程事故頻頻,可是工程師註冊管理局5年來只接收8個投訴,3個因表面證據不足被裁定不成立,只有3個工程師裁定被在專業方面有失當或疏忽行為 [註六]。相對每年過萬的工業意外 [註七],寥寥可數。
就此,本人有兩點建議,希望工作小組考慮:
• 根據《工程師註冊條例》(第409章)第3條,請工作小組向工程師註冊管理局作出書面投訴,轉介有簽名的註冊專業工程師,供管理局檢閱有關資料,及裁定被指控的人士是否有違紀行為。簽了名收了費用,便要負責,工程師註冊管理局也要給公眾一個交代。
• 請香港政府重新審視,民政事務總署轄下的牌照事務處,收到結構工程師簽署文件「安全報告書」後,批出臨時公眾娛樂場所牌照的審批程序。如果結構工程師簽了名,並非自落場檢查,而是委託員工到場驗收的做法。雖然可能非違法,但是不安全,公眾也未必接受。

身體健康
陳沛然謹啟
2022年9月12日

男爵府

1314625 發表於 22-9-17 14:28
你可以話係公關災難

天秤單野,房協第二日即攞錢出嚟安撫家屬,而且「表現」會跟進

我就係覺得大家咁關注,到最後調查結果出嚟真係關李澤楷嘅公司事佢唔會走得甩。但天秤意外呢間精進已經屢屢犯規,係咪應該加重罰則,我哋又係咪一樣可以持續關注多啲

男爵府

disneydisney88 發表於 22-9-17 14:18
其實我唸左好耐唔明白,天秤意外多數人針對嘅係總承建商精進建築
而唔係地產發展房協

我覺得天秤事件係應該針對精進

子爵府

clarasun 發表於 22-9-17 13:53
佐敦谷天秤意外有關工程公司精進屢次犯法得到輕判罰款並繼續承接政府工程,當中牽涉多條人命。就最近事件都 ...

因為人地一早賠左40萬先,之後再跟進

鏡仔個單.....李生個一千萬隔左幾耐比出聲?

子爵府

sisilee321 發表於 22-9-17 14:45

一千萬都嫌出手低,咁點解40萬又無人鬧?

男爵府

sisilee321 發表於 22-9-17 14:45

40萬係緊急恩恤因人已去世,但亞mo果單人在醫院正常都係負責醫療開支。不過你咁講我有啲明白你哋嘅邏輯

子爵府

maggie196 發表於 22-9-17 14:48

錯重點,唔係賠得多與少,係鏡仔個單無人出聲

地盤個單房協都即日出聲,鏡仔個單....公司係邊間?
香港今時今日隔左咁耐都好似無主要負責機構/人員/公司出黎講野?佢公司講會努力調查都好過講佢清醒能溝通.....講到好似佢唔係好嚴重咁....咁耐以黎,究竟佢四肢狀況係點?事實到而家都唔知,e單野透明度低過大陸d貪污案

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

maggie196 發表於 22-9-17 14:48

係直頭冇人提,跟住有人發起捐款比家屬,咁精進賠乜完全冇人疑問。

男爵府

sisilee321 發表於 22-9-17 14:50

呢單都唔太關房協事,係承建商精進,但精進事發後好似透明咁。

子爵府

clarasun 發表於 22-9-17 14:55
呢單都唔太關房協事,係承建商精進,但精進事發後好似透明咁。

政府唔會放過精進啦出左人命,有排查
但反而阿mo.....佢係自顧就真係好似無人跟進咁....

子爵府

sisilee321 發表於 22-9-17 14:50

重案一開始已經接手調查,案件仲處於調查階段,你所講嘅主要負責機構/人員/公司 無政府嘅調查報告邊個夠膽出聲開記招?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公眾人物及娛樂公司唔同架!

正如我地平常人花天酒地,搞三搞四唔使向公眾交代!

但公眾人物明星藝人,有咩行差踏錯,都要出來開記招交代及道歉!

歷年來TVB咁多藝人,無論係三打七、二打六、任何一個藝人私生活被爆,都要出來開記招鞠躬道歉。

當年一個小小既東張西望主持人被爆有婚外情,佢都要開記招向觀眾九十度鞠躬道歉,但之後佢仍然繼續被爆搞女人,最後係幕前消失咗!

如果呢單演唱會嚴重事故發生係TVB,佢既涉事藝人必定立即開記招排排企眼濕濕鞠躬道歉!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

clarasun 發表於 22-9-17 14:37

我就係覺得大家咁關注,到最後調查結果出嚟真係關李澤楷嘅 ...

支持繼續關注任何不顧僱員安危的意外調查及懲罰

子爵府

clarasun 發表於 22-9-17 13:53
佐敦谷天秤意外有關工程公司精進屢次犯法得到輕判罰款並繼續承接政府工程,當中牽涉多條人命。就最近事件都 ...

我以我來講整件事,首先我唔憎天團,咁耐以嚟係BK無說過天團一句壞話,但整件事由出道到依家傳媒如何讚美佢哋?粉絲做出危險行為目的為見偶像廣告/燈箱?演唱會排練都已有意外,傳媒有無以譴責政府咁通天報道?演唱會有足夠彩排時間嗎?出事了傳媒點解指向政府?傳媒不是有責任找出真相嗎?

網民嬲爆ViuTV漠視人命 湧入社交平台狂插:垃圾公司

https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/2359573/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%A8%9B%E6%A8%82-MIRROR%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83%E4%B8%A8%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%AC%B2%E7%88%86ViuTV%E6%BC%A0%E8%A6%96%E4%BA%BA%E5%91%BD-%E6%B9%A7%E5%85%A5%E7%A4%BE%E4%BA%A4%E5%B9%B3%E5%8F%B0%E7%8B%82%E6%8F%92-%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%85%AC%E5%8F%B8
attach0/tmp/phpWQYok7
attach1/tmp/phpkJgfyK
attach2/tmp/phputz9Ln
attach3/tmp/phpY6U8Z0
attach4/tmp/phpiTIceE

子爵府

maggie196 發表於 22-9-17 15:00
重案一開始已經接手調查,案件仲處於調查階段,你所講嘅主要負責機構/人員/公司 無政府嘅調查報告邊個夠膽 ...

咁就慘啦,政府一定查好耐,如果viu身無屎一定出聲明,你睇下裝機個間公司即刻出聲明話佢只提供電視......
而家都係嘈間公司無良....

男爵府

sisilee321 發表於 22-9-17 14:57
政府唔會放過精進啦出左人命,有排查
但反而阿mo.....佢係自顧就真係好似無人跟進咁....
...

精進唔係第一次搞出人命,調查結果出嚟佢有責任但都係罰幾萬,我想講嘅就係呢樣嘢

男爵府

ChingYee123 發表於 22-9-17 15:01
公眾人物及娛樂公司唔同架!

正如我地平常人花天酒地,搞三搞四唔使向公眾交代!

如果你話娛樂公司唔同咁我哋就應該比天秤意外多啲嘅關注度。

子爵府

moto1357 發表於 22-9-17 15:09
我以我來講整件事,首先我唔憎天團,咁耐以嚟係BK無說過天團一句壞話,但整件事由出道到依家傳媒如何讚美 ...

我不滿天團所屬公司出事後的處理手法,亦不滿此公司為捧天團所做出的俾劣手法,以傳媒打壓及偏頗報導踩隔離台,公平競爭不可以嗎?

MIRROR演唱會|出師不利? 網民鬧爆8大出事位:由賣飛已經錯晒 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/798296?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

bonbonyy 發表於 22-9-17 14:02
全對!BK風格!

可能係大多數香港人

首頁
12345...6

尾頁

跳至