自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-10-6 09:07
真正嘅愛係雙方都要付出

咁老婆 都有付出的 照顧子女

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

micsin 發表於 22-10-6 08:46
-願意比老婆選擇 做野 定奏仔 願意承擔一個家 就算自己搵唔多
- 為了養家 願意唔食lunch

第一點結構性有問題
自己搵唔多, 唔係勉強自己去比個老婆選擇, 關係好就應該攤出黎商量點樣維持優質家庭生活, 成日話窮有窮養, 小朋友開始大根本一蚊都不能少

第二點, 身體都壞了唔知仲有無命去照顧妻兒

第三點, 認同

第四點, 旅行由始至終都唔係必須, 如果個男人本身搵唔多死都要去旅行, 休妻算吧

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

micsin 發表於 22-10-6 09:07
一個願打 一個願挨 旁觀者 不多言了 只可欣賞其老公的付出啦

欣賞?呢啲叫愚蠢,千萬唔好叫老公學

子爵府

回覆樓主:

呢個男人係為咗生存 唔係生活

CatMonarch    發表於 22-10-6 11:29

男爵府

-願意比老婆選擇 做野 定奏仔 願意承擔一個家 就算自己搵唔多

我家老爺全部做到!初初結婚清空荷包買樓,自己落手做簡單裝修,之後日子為頭家努力努力,我生咗女之後請咗工人,到第二個女出世遇上公司倒閉,我開始ftm至現在了,中間還有5年陪女到外國讀書照顧起居,他在香港繼續搵$, 一年飛3-4次來探望我們…..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔認同亦唔識欣賞呢種叫承擔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我會覺得有少少老婆奴
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

dmyoyo 發表於 22-10-6 09:09
呢個男人係為咗生存 唔係生活

生存要捱餓無午餐
生病係必然
生命都短啲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

micsin 發表於 22-10-6 09:08
咁老婆 都有付出的 照顧子女

老婆賺錢能力如何?不如仔女比工人照顧,老婆賺錢。講到老公 lunch 都唔食,要諗吓點改善生活。
旅行,有錢就一齊去,無錢齊齊唔去。
夫妻要共同承擔,先可以行得遠。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我c6返工下午食麥皮+熱水,食咗好多年,佢成日笑住話慳埋d錢俾我和阿女用;其實如果佢唔代一餐 ,晨早有3高及變肥佬好耐。(我代早餐,佢鍾意代午餐)
C6唔鍾意出街食野,但佢鍾意叫我出去買返屋企食,外賣或foodpanda
C6從來無要求我煮飯,以前阿女細重會煮下,近幾年已經少煮,兩父女唔鍾意食白米飯。

瑪瑙宮

大廚勳章

micsin 發表於 22-10-6 09:07
一個願打 一個願挨 旁觀者 不多言了 只可欣賞其老公的付出啦

我諗係佢老婆最欣賞囉。。。

如果我自己個老公係咁能力唔夠賺得唔多。。我會想自己出番一分力可以比屋企小朋友過得好啲。。。

如果屋企環境差真係只有我可以去旅行我老公就要返工或者根本資金唔夠我就寧願唔去。。。

子爵府

- 為了養家 願意唔食lunch[/quote]

此點又唔得.

其實你意思是否想在短期內慳D 錢, 供家人使費,

而唔係長期只吃個包頂肚果D 呀?

洋房

pauline_c 發表於 22-10-6 08:52
咁樣好快捱壞,珍惜健康,陪伴到老都係愛呀~ 搞到咁,老婆又接受嘅話,個老婆又有幾愛老公?
...

伯爵府

覺得個男人有問題多啲
冇錢根本比唔到選擇老婆去做Ftm
大家一齊搵錢,生活輕鬆好多
個老婆都唔體諒老公
鐵打咩,辛苦工作飯都冇得食
睇餸食飯
冇錢咪唔去旅行
旅行又唔係必須

珍珠宮

感覺似觀音兵終於結得成婚
呢啲婚姻好唔健康
感覺唔到咩承擔
只係將所有生活壓力放落老公度
自己舒舒服服做ftm
呢啲女人,我會好睇唔起

Prosperous    發表於 22-10-6 10:26

水晶宮

回覆樓主:

喺有限錢之下(其實就係窮), 老公都算盡佢能力滿足老婆嘅
不過可以有好 d 嘅方法囉。。。

(老公唔去得老婆去旅行已經no 啦。有錢就一齊去,無錢就一齊唔去,旅行唔係必需)

P.s. 我唔接受一個大男人唔食飯。錢唔係咁慳

伯爵府

micsin 發表於 22-10-6 08:54
最偉大的愛 是默默地挨餓 又不比老婆知

唔覺得咁係有承擔sor

大宅

一個男人,如果食lunch嘅錢都無(兩餸飯唔係好貴)…..我係呢個男人,我唔會成家立室囉!

CatMonarch    發表於 22-10-6 11:30

男爵府

回覆樓主:

可以俾老婆選擇 ,但後果自負,有咩事吾可以怪佢冇提你

飯或者可以吾食,但煙仔決不可冇

可以俾老婆自費去旅行,因為冇興趣,留响屋企可以馬照跑

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

連自己健康都顧唔上,佢點可以承擔一個家庭?
飯都冇得食,呢段婚姻好難挨,完全唔相信有情飲水飽。除非老婆自己有超凡嘅工作/賺錢能力,否則生養下一代係不負責任嘅行為。
如果老婆有能力工作,老公搵唔多但願意做奶爸,呢個先係有責任有承擔嘅做法。

首頁
12345...14

尾頁

跳至