自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有公屋,有老人金慳慳地夠洗,食得幾多著得幾多,其實每個月比1-2千飲茶已經好好洗…
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

住公屋 拎長津 長津係有4千蚊? 如果2個老人家一齊拎,加少少家用唔大洗都夠。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

spikenard 發表於 22-12-11 23:16
即係女方唔想1齊住,如果1齊住,5萬的收入又住公屋非常好

唔會超收入咩?

公爵府

irisf 發表於 22-12-11 23:52
五萬人工在香港已算不錯,好过好多人了。抽居屋,已足夠太太做全職媽照顧好家庭子女。
當然,如想住千尺新 ...

珍珠宮

柔伊 發表於 22-12-12 07:33
住公屋 拎長津 長津係有4千蚊? 如果2個老人家一齊拎,加少少家用唔大洗都夠。
...

係喎,有公屋有長者津貼,好過好多人了,基本上比2千飲茶都夠,其實兩老都叫自己搞掂自己,個仔仲可以痴公屋住儲錢買樓先除名

水晶宮

pomanlife 發表於 22-12-12 07:48
唔會超收入咩?

3人富戶超收係十幾萬,5萬唔過

珍珠宮

減齡達人勳章

waic 發表於 22-12-12 07:49
係喎,有公屋有長者津貼,好過好多人了,基本上比2千飲茶都夠,其實兩老都叫自己搞掂自己,個仔仲可以痴公 ...

係囉!除非長老大洗慣要日日坐的士去貴價飲茶.

男爵府

蝦米豬 發表於 22-12-11 22:56
長老已退休無物業住公屋,領長津,要靠仔一人家用供應
個仔30歲5萬人工
想買樓結婚生仔

有公屋及長者,更係抽居屋/綠置居 ,餘下D錢省娶老婆

珍珠宮

冇人可以答你點為之係夠,因為個個家庭嘅洗費都唔同。但我呢d70後覺得,供養父母係我嘅責任,我唔會因為買樓而唔供養兩老又或者象徵性每個月俾$1、2000就當養咗!聽到有人話父母冇積蓄要靠自己,咁佢哋都曾經辛苦工作養大自己啦!又何來積蓄養老?何況兩老有公屋住又有長生津,就算有病痛都可以去公家醫院,其實又洗得你幾多?香港地大把人都係兩公婆公一份婆一份儲錢買樓啦!都如果個老婆連你呢少少錢都覺得嫁你係捱係負擔而怨你養自己父母,你應該問佢會唔會一嫁出去就唔洗理自己父母?

侯爵府

2024年龍年勳章

如果婚後個老婆都搵5萬
供樓供父母生兩個都實夠
但唔好以為十萬好好洗
想供埋車就已經要好慳

男爵府

30歲5萬好好呀,長老有公屋睇醫生睇公立既話,额外錢小數目啫。

男仔工種如果越做人工越好既話,吾好諗居屋綠置居嗰D啦,一心去買私樓吧。如果未有對象,就揾個有赚錢能力既另一半,兩個人赚錢差好遠架。

翡翠宮

畀面勳章

大臭臭 發表於 22-12-12 00:16
要有幾多錢唔係問題,重點係你要搵過接受你家累重嘅男人過世

兩老有公屋,拎政府津貼,呢個case唔算有家累啦
日日是好日

子爵府

個仔30歲5萬人工
想買樓結婚生仔

女既有份工,
父母已經有公屋,都唔需要佢好多錢啦,
俾夠1萬,
男都有4萬+女,夠用啦

子爵府

佢父母又有公屋住,又有長津,其實最多每個月比多兩三千零用佢哋就好夠洗,兩個人夾埋都有成萬蚊,老人家好夠了,仲要老人家有好多著數,生活可以過得好爽。個男仔一個月搵五萬,其實慳慳地一個月可以存4萬,買間細細地的上車,30,40萬首期差唔多,存3,4年就有

水晶宮

個仔30歲5萬人工
想買樓結婚生仔

今時今日另一半好少肯長老同住。。更壞打算,長老住番公屋,因年老公屋政策可住到離開,又因年老請個姐姐,估每月使費一萬,得番4萬又講番另一半肯做野?肯一起供樓?有小朋友供保險,教育保等。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

野原美冴 發表於 22-12-12 07:59
係囉!除非長老大洗慣要日日坐的士去貴價飲茶.

象牙宮

回覆樓主:

即係個仔已經有另一半想結婚打算入去一齊住? 一家四口如果住公屋五萬蚊應該都好好。 又或者老婆都返工? 係夠使不過 個女嘅肯唔肯 一齊住 又係另一個問題

伯爵府

兩老有公屋住, 長津2人$7900,
30歲5萬人工.
唔差喎, 結婚一齊工作, 好正常0既家庭喎...

子爵府

個仔30歲5萬人工
想買樓結婚生仔

有公屋住,又有長津已好好啦

象牙宮

回覆樓主:

有公屋有政府老人金,仲想要幾多呀?留返條生路比仔女啦…係咁易叫仔三兩千,一個月加埋政府果筆有6000咪夠囉!單人公屋長者可以0租金架

首頁

尾頁

跳至