自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

睛靈勳章

Nbs 發表於 23-1-30 18:47
我同我工人都睇過痔瘡,分別係睇李x 雯同林x 倩,兩個都係外科專科,兩個都係去到15 分鐘有得睇。
...

係呀 佢哋兩個的時間安排得比較好
另一個鄺美玲要等到天荒地老

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我同我工人都睇過痔瘡,分別係睇李x 雯同林x 倩,兩個都係外科專科,兩個都係去到15 分鐘有得睇。
...

睇專科只係遲等15分鐘,呢d醫生真係少之又少

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

樓下診所book 11點,12點先輪到自己,等藥又最快15-20分鐘。
牙醫,眼科專科醫生,book 10點,起碼又等個幾鐘先睇到。真令人好嬲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

saladhk 發表於 23-1-30 18:49
政府醫生就得, 私家起碼要15至20分鐘。

專科私家醫生都太短時間啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

淨係試過睇一個牙醫係準時
約幾點就幾點入去
其餘都要係咁等
除非好少人睇既門診
連健康院都係
無半日係基本

公爵府

Subconscious 發表於 23-1-30 18:16
親人兩次預約咗睇私家專科醫生,醫生兩次都唔依時間見病人,問職員又唔肯講清楚要等幾耐,結果要等成兩三個 ...

我媽上次睇腫瘤科 好急 醫生好準時 只等了十幾分鐘
覆診 拆線 無咁急就等半個鐘

通常等勁耐的都是唔急的 如婦科。。

珍珠宮

mike89 發表於 23-1-30 18:19
大把 食飯遲到,高高在上
#但都有好多好醫生既

枉佢讀咁多書,冇同理心

唔會幫襯

男爵府

越有名氣,越好的醫生,當然要等,醫生一早要巡房,好醫生就一定多病人,又分開住唔同醫院,中間交通時間可能又有阻濟,巡房期間好多時病人多嘢問咗,個手術之前嗰個可能遲咗,又可能本身手術做耐咗,返到醫務所可能已經遲咗好多,如果嗰段時間有病人預約,係唔係取消哂再約過?你得唔得先?你得可能其他人唔得呢?準時嗰啲唔係安排得好,點解就明就係明,唔明就唔明。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

所以我某程度上支持合資格醫生來港執業。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

Subconscious 發表於 23-1-30 18:16
親人兩次預約咗睇私家專科醫生,醫生兩次都唔依時間見病人,問職員又唔肯講清楚要等幾耐,結果要等成兩三個 ...

唔係個個醫生係咁。我睇嘅專科通常唔使等咁耐。要咁等法我一定唔會去/唔再去。

我問人建議醫生,其中一個要求就正正係“唔需要等得耐”。有趣嘅係,咁又唔代表嗰啲醫生唔夠好喎。只係某啲醫生搞到自己明星咁。

公爵府

回覆樓主:

有D醫生係咁
比人可以約9:00
自己10:00幾先到診所...
次次係咁
唔係早上有急症所以遲
我都選擇唔睇佢~

水晶宮

回覆樓主:

有 d 人好包容話醫生要巡房所以遲
明知要巡房咪早d 出門口囉,clinic 都唔會係開7am 咁早㗎啦
點解唔早 d 巡,咪又係 d "要送仔女返學先" 等等私人理由
見過有醫生收到姑娘電話話病人到咗,佢先斯斯然喺屋企出門口

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我都唔明點解香港私家專科醫生呢種源遠流長要病人苦等幾個鐘先見到醫生既文化到今時今日都仲咁鞏固。講緊係做咗幾十年既醫生,所有新舊証都必須事先預約既專科,點可能醫院每一日都有做咗幾十年都未出現過既突發事?其實等半個鐘至45mins我都接受到,有d醫生係長年累月要每一個已預約病人最少苦等2個幾鐘,有無尊重過病人同佢親人?佢係尊貴薄有名氣既醫生佢d時間就值錢,病人既時間就係要俾佢虛耗既?!

loved    發表於 23-1-31 16:14
Subconscious    發表於 23-1-30 22:43

洋房

回覆樓主:

缺德醫生多的是

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

Jane1983 發表於 23-1-30 18:26
係好討厭,好多有名氣的醫生都係咁。當年我生小朋友,每個月去check一次,次次都要等個幾兩個鐘,根本唔係 ...

產檢嗰啲、喺商廈嗰啲試過幾個都係要人等二三個鐘,入到去又sell呢樣sell嗰樣..煩! 之後去返屋企附近既婦科,準時睇症,又唔sell嘢, 價錢合理,金石良言, 以後都唔再去網上話好嗰啲醫生

男爵府

Piaget 發表於 23-1-30 19:48
我都唔明點解香港私家專科醫生呢種源遠流長要病人苦等幾個鐘先見到醫生既文化到今時今日都仲咁鞏固。講緊係 ...

Jm講得好好。

有時同同事朋友傾開,真係未試過有醫生會準時, 就算普通門診醫生都係,例如明明九點鐘開診都硬係要遲30分鐘先返診所,期間已經有病人等,搞到骨牌效應後面越等越耐。

當然有人話可以唔睇嗰啲醫生,或者有名氣嘅醫生就係要等㗎啦, 但換個角度如果佢哋有同理心,仲會唔會係咁呢?好似jm話齋根本係佢哋嘅醫生文化

水晶宮

回覆 ksviola 的帖子

我睇果個婦科醫生無sell嘢,醫術亦好,但次次等2個鐘。佢肯安排好少少,完全係可以避免的,所以真係好唔爽。

伯爵府

係咪少睇專科醫生,幾乎所有專科醫生都要咁等,尤其出名多人睇既醫生。有边個專科醫生約咗唔使點等?我都想知。不過有都唔會去睇,因為無乜人睇先唔使等

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

...

李醫生2個月前同阿爸覆診等左45分鐘, 再4個月前睇佢等左30分鐘

侯爵府

咪係囉,仲要預果時講明叫你要準時到,我哋既時間就唔係時間,白白坐喺度等個幾鐘

首頁
12345...6

尾頁

跳至