自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

一定要比阿仔知嚴重性,但收機賣A/C都要小心會關係破裂!
試下先了解佢點解要課咁多錢,再同佢慢慢傾,如果你只係乜都話唔啱唔可以,而佢又想做,佢咪唯有唔問你自己諗辦法囉,最後就係偷錢。阿仔而家有零用錢嗎?課金可以,但要教佢有節制咁去做,得唔得?

伯爵府

回覆樓主:

唔知而加仲有冇,送佢去黃埔軍校營,受一點苦,學紀律
疫情前好多3日2夜或5日4夜營
身邊好多朋友都話,去完回來嘅小朋友,脫胎換骨,學乖了好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

有前科
收機是應該的

第一次商量
第二次收機
第三次報警

是救佢不是罰佢

珍珠宮

回覆樓主:

嘩金額好大
細時我都有偷
但係偷幾蚊炸喎
以後唔好放咁多現金

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果無影響到其他人或朋輩,建議自己家庭處理! 始終比校方知道會標籤左佢!如果校內有咩失竊case 會懷疑左佢先! 亦要同佢傾,話佢知正常處理係要報警,比幾個option 叫佢自己覺得應該點罰! 睇下佢知唔知已經闖下大禍 ,收機係基本嘢! 樓主唔好覺得無可能收機,最好delete埋 account ! 佢上次偷完你點處理?如果有阻客性佢跟本唔會再犯,有無同佢講如果再犯會點? 如果佢唔知錯,下次佢只會偷得更聰明或向朋輩下手 真係要好小心處理

varievarie    發表於 23-2-21 13:59

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主有無俾零用?每個月俾幾多零用?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

打機課金 好似中毒咁,我以前d 學生一有錢就課金,宜家果個學生 佢阿媽護照過期 2個仔女返香港先,佢2個行又打 過馬路又打,打2,3點先訓 利是錢飯錢 拎晒去課金,問佢食乜?佢話 屋企有公仔面,餅喎
真係好似電騙咁 沉左落去唔知幾時醒

珍珠宮

回覆樓主:

沉迷打機無處理,放縱到偷錢又唔處理

認自己唔識教,唔向學校社工同老師求助,係顧緊個仔面子定自己面子?偷完錢唔需要承擔後果,只係助長個仔繼續偷錢

之前偷過$1300都無好好管教
再度縱容,偷第二次、第三次、第四次先再問邊個偷,仲諗住用軟功,望個仔識諗

你唔識教,等將來社會教

littlefunpig    發表於 23-2-21 10:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

排中間嘅佢平時係點?係咪經常收埋自己,不易透露感情?會否比較忽視佢嘅需求?有無曾經要求攞錢課金而被拒絕?要調教番3觀先!如果3觀錯左佢只會覺得自己偷得唔夠叻,而唔係做錯

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔女都試過用錢買遊戲入面嘅道具,不過冇偷過錢,我地有俾零用錢佢地,細個時一向佢地都係用嚟買嘢食,哥哥係最早打機嘅,佢想買道具會等到生日、聖誕等時候,因為我地會問佢想要咩禮物,佢通常就係話遊戲券。直到疫情要在家上課,連妹妹都加入打機,因為困喺屋企太悶,兩兄妹有時一齊出街散步,後來俾我發現個仔有買遊戲券嘅收據,跟住我同老公就開家庭會議,問佢地點解用錢買遊戲券,兩個每人都用咗過千蚊,佢地話打到一D關卡住咗,又有D道具好想要,因為隊友或網友都有。。。

我同老公就問佢地買完道具係咪就天下無敵?以後有冇更多要買?佢地未識賺錢就駛咁多錢,D錢點嚟?平日見佢地打機有時打到發脾氣,點解玩遊戲唔係開心而係發脾氣?遊戲券唔係應該帶來快樂咩?用完幾百後又幾百,幾時先完?我叫佢地自己答自己,再講答案出嚟大家傾,我都有打機,都有俾錢玩,但絕對係維持每個月唔過一百蚊果種(我認我比較孤寒),同時我問佢地,如果去到有一日冇錢可以玩遊戲咁點?

樓主試下同老公傾下,再坐低成家講,盡量俾個仔講佢想法,12歲話大唔大,話細唔細,佢有D想法可能係我地大人唔理解,而佢又未成熟到可以理解幾千蚊係一個大數目嘅意義,小朋友世界有時太直接,佢想要,但要唔到,於是就只會想如何可以擁有,冇真係想清楚方法是否正確同可以接受,我而家容許仔女用錢玩遊戲,但必須同我地商量,絕對唔可以係一千幾百嘅大數目,我俾張糧單佢地睇,等佢地明白果一千幾百係要媽咪返幾耐工至有。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

身教呢?

點解你有咁多課金?

大家放下手機,多些親子活動,去下博物館、科學館,一齊行下山,踏下單車,邊玩邊建立關係和教導

侯爵府

收機扣零用

希望佢知道後果,屋企犯過錯受少少教訓,好過出面更大獲

水晶宮

回覆樓主:

佢未明錢同實質回報的同等價值,你用番活力早餐1小時工資53蚊做回132小時還。 以1小時為單位,每天最小要做1小時大人工作的家務!

不要心軟,請1個鐘的家務助理,應該要做到咩就要做。洗衫,拖地,掃地,洗碗,摺衫。要企理,做得唔好重做。做到還完呢132小時為止。

這樣他明,錢來得不易,他現在是沒權分配花爸媽的錢,因錢不是他賺。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

12歲已經有分析能力, 明顯係價值觀問題, 家庭教育好重要

男爵府

明白樓主一定好心痛,心痛既並唔係金錢,而係孩子的行為。

我都設身處地咁去諗,如果發生係我小朋友身上,我會點樣?

在第一次、初犯時,我會俾機會佢改過自新,而且一定會嚴肅處理,警惕佢,俾佢知偷竊既後果會係點。叫佢寫悔過書等等。

但如果佢日後重犯,而且金額仲要比第一次更大,我有諗過好唔好大義滅親,報警處理。
希望佢有更大的反思,知道嚴重性。

男爵府

chilleylok 發表於 23-2-21 06:53
2仔12歲,6年班,喺我銀包攞左6-7000課金,應該係分3次攞,俾我發現左唔見錢,諗左好耐點問我3個仔好,卒之 ...

要找出根本原因,例如:身邊同學都有佢自己又想有?

侯爵府

2024年龍年勳章

偷幾千蚊咁大膽
偷阿媽錢因為易落手同後果輕
最多係打、鬧、罰無零用錢
所以愈偷愈多

不如經學校搵警長警戒下佢
等佢知阿媽會同老師講等佢知樣衰
另外搵埋社工輔導佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得12歲係要同佢傾,犯了錯亦應該要有後果要承擔,例如: 罰收機/停零用之類

我仔女有打機,課金只係獎勵,例如測考成績好,但每次都唔會超過$100…其實父母同子女之間,溝通係好重要,所以好好同個仔傾下,了解下背後原因

別墅

回覆樓主:

呢啲通常係朋友仔有課開金,競爭心下要較勁,應該叫佢遠離班壞朋友

男爵府

15週年勳章

spikenard 發表於 23-2-21 08:31
佢未明錢同實質回報的同等價值,你用番活力早餐1小時工資53蚊做回132小時還。 以1小時為單位,每天最小要 ...

贊成你呢個方法
做完先可以換回手機 或遊戲account
(如果手機是必需要用 就比住部舊手機佢 只打出打入)
呢次真係冇情講 要比佢明白嚴重性 12歲過幾年就出社會 唔望佢名成利就 都望佢做個直正好人
好過偷呃拐騙
你唔單止要教細 仲要一齊教埋大
比佢地知道搵錢辛苦

首頁

尾頁

跳至