使用意見

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

jon12345 發表於 23-3-13 09:11
詛咒有用嘅話, 世界應該好和平

詛咒人咪同自己積多啲口孽,無咩大礙嘅(曲)。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 23-3-13 09:01
睇咗,佢真係激動咗啲,咁講野點都係佢唔著。

不過我絕對唔同意你話冇錢都可以生之類嘅見解

唔同意唔緊要,可以討論

我只係覺得窮人亦有生仔的權利,而香港政府都會資助呢班人生仔某些開支。

我以前屋企窮,都攞過書薄津貼,唔通我阿爸阿媽唔應該生仔?我老豆和阿媽都係早出晚歸,收入低,都有攞政府福利幫我地。

我c6細個住公屋,都係攞政府福利,62以前1人3份工養一家6口。

嗰位jm 和老公收入唔高,唔係坐喺度乜都唔做等政府養。我係覺得香港政府福利網好好,幫到好多窮人,只係太多人濫用。本身福利制度係冇錯的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-3-13 09:40
唔同意唔緊要,可以討論

我只係覺得窮人亦有生仔的權利,而香港政府都會資助呢班人生仔某些開支 ...
其實今時真係唔同往日, 而家普遍既人收入高左
再唔係3餐1宿+ 免費教育就養大小朋友既年代
果位JM 2個每人搵16K,
本身已42, 老人家都唔會後生得去邊, 隨時70
都唔能夠搵老人家湊, 自己唔做野湊得返1個人返工就得16K
其實而家呢個年紀倒不如輕輕鬆等退休
好過生個幼兒出黎, 全家都未必易過 (連埋個BB)

子爵府

為人為己,樓主都係唔好生仔了,當積福

子爵府

窮人生仔實比個仔怨,今時唔同往日,而家啲細路思維唔同咗+醒左,你窮養佢佢知㗎

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿玥兒 發表於 23-3-13 09:05
無本事根本就唔應該生
養一個小朋友唔係食飽飯唔死就得
仲要有良好既家庭環境,父母既修養同學識絕對影響下 ...

我buy你,不過最好delete胎死腹中嗰句啦

男爵府

唔同意唔緊要,可以討論

我只係覺得窮人亦有生仔的權利,而香港政府都會資助呢班人生仔某些開支 ...

我覺得你講得好啱。我越來越討厭BK, 越來越唔和諧,班女人好煩,佢哋好似井底之蛙,所有野都只有一條公式,有錢先好移民,無錢唔好生仔。我八十後,中學時,有些同學家庭環境一般,申請車船津貼,大學畢業後,成為專業人土,因為細個捱過窮,長大後更懂得理財。有錢人又如何,無品德又如何教育一下代。有一套日劇係福山雅冶主演,講述兩個家庭小朋友從出生已經被掉換,一個生於富貴家庭,一個生於貧窮家庭,但生於貧窮家庭的小朋友快樂些。因為父母成日陪玩。其實對於小朋友,愛和關懷,陪伴比金錢更重要。唔係話住劏房都有生幾個,只係想提出呢個世界,唔係黑就係白。

琥珀宮

唔同意唔緊要,可以討論

以前個個都窮,不過大家一齊努力打拼,唔係好依家有啲人咁,坐等食政府福利。我地一輩生小朋友,都係計好晒數,少個崩都唔敢生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

論壇當然有不同意見,亦有不同人品、言論模式

開鋪指責,都同樣唔係好事

公爵府

無本事根本就唔應該生

同意睇法,但唔同意胎xxxx依句,del左個句就好啲

大宅

認同每個人都可以有各自見解,可以以事論事,但佢講埋你又真係幾過分

琥珀宮

Mooskha 發表於 23-3-13 10:06
我覺得你講得好啱。我越來越討厭BK, 越來越唔和諧,班女人好煩,佢哋好似井底之蛙,所有野都只有一條公式 ...

冇錢唔好生就係井底蛙,咁窮人生返十八個係咪會升仙

大宅

MM2H 發表於 23-3-13 10:07
論壇當然有不同意見,亦有不同人品、言論模式

開鋪指責,都同樣唔係好事 ...

根本就係小學雞
一句唔岩聽就要開POST公審人
港女格 唔接受其他人言論就唔好玩討論區啦

男爵府

唔同意唔緊要,可以討論

我以前屋企窮 真係同我媽講你做咩生我出嚟 有權生仔但係唔好生完比唔到幸福佢又或者要細路靠政府福利

公爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-13 10:06
以前個個都窮,不過大家一齊努力打拼,唔係好依家有啲人咁,坐等食政府福利。我地一輩生小朋友,都係計好 ...

好認同!其實生小朋友應該係靠自己能力去養育,我都係計好晒條數先生2個,從來冇唸過拎福利養自己細路,除非家庭突然發生問題需要政府援助,否則生bb前應該係睇自己能力而唔係靠政府幫我養育小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

無本事根本就唔應該生

你改改佢無謂比位人借題發揮,有啲人一見人討論窮養就會對號發爛

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

你好,已作出處理,謝謝 !

大宅

vivibabyvivi 發表於 23-3-13 10:09
冇錢唔好生就係井底蛙,咁窮人生返十八個係咪會升仙

現實係窮家仔女愈來愈無出路
窮人生仔唔止自己辛苦
連仔女都受害

無錢學興趣班 無錢去補習班
無錢去見識呢個世界
係學校都比人排擠 搵唔到朋友
因為 你咩都做唔到 咩都唔識

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

理解樓主意見,亦欣賞敢於道出想法

男爵府

sunnymama2 發表於 23-3-13 08:25
都痴線ga!

講緊應某高齡應唔該生仔,你唔同意可以發表,唔駛咁惡毒鬧人。

係咩?你冇攞過津貼?我唔係太相信囉 你唔係過路人,又點會叫人生仔攞津貼呢?咪玩啦 香港 有呢你啲父母,真係多得你唔少

首頁

尾頁

跳至