自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

movenpick 發表於 23-4-15 19:54
其實可以留意下海關每日香港居民出入境數字
呢兩年仲係好穩定咁淨流出緊
移民潮一日未完

留意吓今期消費券,話有25萬人被取消資格,之後有17萬人因為回流/根本無離開香港而上訴成功,所以其實真正淨身出戶完全脫離出香港嗰啲人數,我覺得又唔係想像中咁多囉。

侯爵府

牛年勳章

vvevv 發表於 23-4-15 20:32
3﹑4個月得啦。

請教一下3,4個月點操作?係買賣同步同唔使裝修嗎?

侯爵府

qpalzm 發表於 23-4-15 17:02
唔計樓價升跌, 如果自住買大d, 係咪應該最遲d細路仲係10幾歲要買呢? 如果再遲幾年, d細路20歲以上, 隨時搬 ...

吓, 買樓時機唔係趁低買咩?

瑪瑙宮

大廚勳章

唔計樓價升跌, 如果自住買大d, 係咪應該最遲d細路仲係10幾歲要買呢? 如果再遲幾年, d細路20歲以上, 隨時搬 ...

其實小朋友廿幾歲之後都有用㗎

或者個仔帶埋女朋友你住仲需要多啲空間。。又或者一個女帶埋個男仔返嚟做女婿咁咪冇晒囉間屋

子爵府

jyjy1684825 發表於 23-4-15 21:10
吓, 買樓時機唔係趁低買咩?

買樓自住並非只有單一因素, 而係有生活質素同投資兩個完素, 所以我既不同意買樓只睇價錢, 亦不同意有需要就幾時都係時機。

例如我呢個case, 假如未來5至10年都係較高位, 可能延後買樓會平d, 但就損失了細路青年期住得較舒適的機會(租樓難以大裝修同有被逼遷的可能), 當然樓價跌得多亦導致資產減少。

所以買樓係生活質素同樓價波動風險兩者間的平衡。

子爵府

seaheart88 發表於 23-4-15 21:13

或者個仔帶埋女朋友你住仲需要多啲空間。。又或者一個女帶埋個男仔返嚟做 ...

結左婚一定踢佢地走

子爵府

0q.cathy 發表於 23-4-15 19:10
我見身邊最多人換樓係升中,想比佢哋有自己房,青春期都想有自己空間,而且小朋友升中,開始爭廁所,所以 ...

佢地已經有自己房了, 呢度再繼續住都係無問題的, 不過大d就空間多d囉

男爵府

糯米米糍 發表於 23-4-15 20:59
請教一下3,4個月點操作?係買賣同步同唔使裝修嗎?

同步放盤+睇盤,睇到岩心水,唔洗點裝修嘅就買,預3個月成交期,同步賣自己果間,預4個月成交期。收樓後稍為執下+清潔,搬傢俬,舊樓交吉就可以搬去新樓。

水晶宮

mimi199188 發表於 23-4-15 20:33
我覺得買多個細單位好,未住時可以租出去,等仔女結婚就比佢住,可以買系自己附近,第時仔女就吾會住太遠:j ...

我斜對面果位業主,一早買定樓等個女大結婚用,就係想近返自己,可惜個女唔肯要,嫌新界返港島遠,最後個女同另一半辛苦d供都係買返港島方便返工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我一有左,計掂數即換3房! 因為唔想再換,一路睇樓D樓一路升,一個月升左10%, 諗下轉頭心儀盤已經無左,又無盤,好驚! 結果放樓買樓租中轉屋搞新樓裝修搬入新屋4個月內完成! 仲要請埋工人,好彩樣樣都叫順利! 買樓嘅嘢,自己計自己條數,計掂就行動! 住嘅幾時都有需要,安居才能樂業

水晶宮

如果個細路已經中學,真係冇必要換大。好快又話上大學,有宿舍,或者去外國讀。我女22 u grad後半年已經自己搬出去住了。

子爵府

Nbs 發表於 23-4-15 17:46
我自己覺得小朋友細個都需要空間 (三年疫情更加覺,最好有埋露台/ 花園/ 天台/ 平台), 比我我會盡快換大 ...

住緊呢度唔捨得放, 因為比左幾十萬印花稅之餘, 仲花左好多心機同錢去裝修, 又唔係真係住左好耐

所以諗緊買多間大d, 住緊的放租, 但因為要一半首期, 要儲多幾年錢先, 但如拖得耐, 佢地過左青年期又好似失左意義咁

子爵府

Astra00 發表於 23-4-15 17:27
我不知你有沒有請工人。如果沒有,換著我,我會開二。因為始終個仔大有機會成家立室。而多間細價野,快手 ...

有工人呀, 佢重要有自己房, 佢見工個時已講明要有自己房

水晶宮

按揭係75減年齡/樓齡,最高可按30年。少部份銀行係用80黎減。租金收入可計,不過要申報好多野都幾煩下。又或者第一層樓仍供緊,壓測又另外計法,所以最好搵banker傾傾等佢同你計數, 比齊料入晒電腦一撳就答到你。(唔係銀行入去walk in 果d經理/RM). 係直頭約按揭部職員去做。

複式洋房

糯米米糍 發表於 23-4-15 20:06
我係穩陣派,我情況差唔多一年,做法未必同其他人一樣,pm你,太詳細唔喺度講
...

可否也 PM 我,正計劃 兩房 轉 三房

水晶宮

qpalzm 發表於 23-4-15 23:46
住緊呢度唔捨得放, 因為比左幾十萬印花稅之餘, 仲花左好多心機同錢去裝修, 又唔係真係住左好耐

所以諗緊 ...

我住緊嗰到都唔捨得放,因為係市區大單位。
再買間再大 d 嘅,我心儀緊兩女學校附近,但要賣咗自住樓先夠一半首期。
所以諗緊放租自住市區樓,再租學校附近,咁就可以租大d 但又唔使一大舊錢。

回想返自己十幾歲後,出國讀書/ 大學住宿舍/ 工作後搬出去住等,喺屋企住嘅時間好少。雖然我媽有keep 住我間房,但基本上十幾年都無返過去瞓。所以你話等到細路青春期先搬大d, 我覺得真係唔太需要。我會覺得屋企唔好細到佢無自己房就算喇。

子爵府

Kittymummy 發表於 23-4-15 23:41
我斜對面果位業主,一早買定樓等個女大結婚用,就係想近返自己,可惜個女唔肯要,嫌新界返港島遠,最後個 ...

我放租的樓係諗住用黎收租自己退休時去旅行用的, 無打算留比d細路結婚住

男爵府

seaheart88 發表於 23-4-15 21:13

或者個仔帶埋女朋友你住仲需要多啲空間。。又或者一個女帶埋個男仔返嚟做 ...

你咪傻啦!結咗婚都要住埋一齊 前世未辛苦過咩

伯爵府

我覺得係傢。上年由3房換同區大3房,空間多佐舒適佐。過多十幾年d小朋友出身,我期待一拆二,自己同c6住間細細屋就夠,一定唔接受同d仔嘅女友/新抱同住。

大宅

我相反,想3房換2房,留錢等時機買間細或外國樓

首頁
12345...7

尾頁

跳至