自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

麟媽媽 發表於 23-4-17 10:20
呢句說話,唔係張導感言所講,係郭偉倫在台上講,其實你地有冇睇金像獎架?
...

係呀琴日張婉婷冇去,郭偉倫係導演之一,佢上台發言。

男爵府

fong2005 發表於 23-4-17 10:10
唔好驚,拍咗先,剪咗先,上咗先
無賴

佢同業界講,根本行內一向咁做,咁多評審投票撐呢套戲就知咩事

已刪除用户

已刪除用户

侯爵府

開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 23-4-17 10:20
呢句說話,唔係張導感言所講,係郭偉倫在台上講,其實你地有冇睇金像獎架?
...
其實你又吾使咁大反應, 佢都無話係張導演講呢番話, 仲有張導話過吾攞獎, 係佢D導演團隊堅持要攞.

伯爵府

我只係覺得,
班小妹妹既然唔係演員,
就不應該説這是最佳電影吧,
説最佳紀錄片比較合理。

侯爵府

開心吸收勳章

唔係細路 發表於 23-4-17 10:24
只要評審撐就得, 好似10年一樣.

公爵府

唔係細路 發表於 23-4-17 10:24

冇錯,呢件事係衍生左一個討論議題:藝術vs私隱。
其實站喺導演角度,佢哋完全企喺藝術創作嗰個山頭去睇呢件事,佢梗係覺得自己冇錯啦。如果站係女仔嘅立場,想保護返自己青春期嘅私隱,佢哋有何錯之有呢?所以係一個好值得探討嘅社會問題。
所以我覺得成件事最匪夷所思係學校 —— 如果學校知道拍攝手法係點樣的話。 由始至終,佢有冇嘗試過企喺呢班青春期少女嘅角度去睇整件事? 有冇嘗試過以師長嘅心態去保護女孩子? 如果佢有,其實佢唔應該同意以紀錄片形式去拍女孩子青春期嘅生活。

大宅

2024勳章

moma1023 發表於 23-4-17 10:08
我反而覺得最具爭議性嘅唔係佢攞獎,而係嗰啲導演攞咗獎之後出嚟講嘅說話。感覺佢哋好「委屈」⋯⋯
最可圈 ...

我聽落都感覺只一個好自私嘅人

珍珠宮

其實十九真係一套電影?
冇劇本、冇受薪演員、冇演技
最多佢可以叫紀錄片

正義廻廊甚至飯氣攻心,都係靠劇本、導演、演員演技。

19拎最佳影片,評審委員會請諗下何謂電影

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

張導感言全文:
過去一段時間,由羅啟銳死亡嘅黑洞,到《十九歲》面世,瞬間令我躲進一個可以栽種美麗植物嘅小小花園,再因為一場風波,將我一頭掉進一個漆黑嘅森林,這一切令我領悟到人生嘅無常。但坂本龍一臨終嘅一句說話俾我好大啟發,「藝術千秋,人生朝露」。多謝呢段時間給我支持同埋鼓勵既人,多謝業界對呢套電影既肯定,令我係黑暗當中漸漸見到曙光。令我知道雖然人生處於低谷,但仍然意味著前路只有向上既可能性。感謝石校長交俾我呢個任務,我地今生無悔。多謝所有參與拍攝既同學們,感謝你地面對自己,面對觀眾既勇氣,感謝十年來同我地同甘共苦既團隊,人生有幾多個十年呢,可以俾大家追逐一個夢想。一齊面對高山低谷,最寶貴既係呢十年既磨練,令我地成為莫逆之交。多謝大家。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.sundaymore.com/11890 ... m=Content-Copy_More

男爵府

Glau 發表於 23-4-17 10:29
其實你又吾使咁大反應, 佢都無話係張導演講呢番話, 仲有張導話過吾攞獎, 係佢D導演團隊堅持要攞.
...

攞唔攞到都要由業界認同先至肯頒比佢地既。 佢地團隊攞都好合理,套戲真係拍得拍得好好、好創新(香港電影黎講)

再者,團隊心機、時間都係付出,有d義工仲要係無收錢參與添,攞個獎作為鼓勵有咩問題?

大宅

回覆 flowergarden 的帖子

佢嘅言論,唔難想像係拍攝過程,佢係點樣對待被拍攝嘅人。到底係當獵物?定人偶?

男爵府

鴨鴨比 發表於 23-4-17 10:35
其實十九真係一套電影?
最多佢可以叫紀錄片

紀錄片係電影既一種,可以Google下

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

Amypolo 發表於 23-4-17 10:39
回覆 flowergarden 的帖子

比全香港屈偷拍又強迫,呢啖氣點吞得落?

翡翠宮

畀面勳章

麟媽媽 發表於 23-4-17 10:08
話比人恰嗰個真晒氣,佢有幫張導拍另一套微電影,仲用佢原生家庭為藍本,佢唔嘈嗰套?佢扼殺左全套電影工 ...

嗰位小妹妹為乜反對電影公影的理由十分個人,而且漠視合約精神,十幾年來佢一直配合拍攝、宣傳,電影在好多地方都上映過,直至香港公映先覺得被欺騙、剝削私隱?點講都唔通。

呢件事對演藝界有好大影響,以後仲有邊個敢拍一套橫跨時間幅度咁長的成長紀錄片?
日日是好日

子爵府

鴨鴨比 發表於 23-4-17 10:35
其實十九真係一套電影?
最多佢可以叫紀錄片

仲要播左4日被要cut,係叫正常電影嗎?呢樣証明山頭文化,其實電影獎影該出書仔比返自己圈內人欣賞。

按: 我愛香港每一位孩子/兒女,大人有任責保護佢地,多一宗悲劇嫌多,如果衝擊到香港孩子我是電影人我唔會為圈子而咁做。愛香港為香港,點解係要香港兒女上傷口灑盬上证明自己電影人是不畏懼社會聲音?

男爵府

fong2005 發表於 23-4-17 10:40

19跟本唔係電影
宜家只不過係自己人撐自己人

YC最鐘意既「十年」紀錄片都拎過最佳電影,咁作為評審既自己人界線都幾模糊,咩色既電影都buy. 如果係咁,即係自己人套套電影都撐?

首頁
12345...13

尾頁

跳至