自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

Fishqqma 發表於 23-5-18 07:56
agent? 不是朋友?

應該指旅遊保險agent

大宅

回覆樓主:

我親戚去西班牙旅行,喺餐廳食嘢,將個手袋放喺自己隔離張櫈,咁就畀人搶咗個手袋走咗
我屋企人帶住個小朋友喺英國坐歐洲之星去法國,一出車站,兩個類似摩洛哥土耳其人,光天化日下,直接搶佢兩個喼.好在佢本身玩開健身,身手都敏捷,先至幸保不失.但都嚇到死死下
偷手機呀銀包呢啲真係濕碎到暈呀
自己小心啲啦

水晶宮

唔駛準備,唔會贊成俾佢跟人去

男爵府

wincocity 發表於 23-5-18 00:32
暑假佢會跟好朋友同家人去意大利玩2星期,集思廣益有冇咩要幫佢預備?
P.S. 阿囡11歲
...

跟你既好朋友定阿女既好朋友?
咁要睇下你幾信任呢個朋友,如果信得果佢都知道你個女咁細,樣樣小心照顧,咁欠缺/需要既野佢都應該叫你準備定,因為佢將要照顧你個女。

我相信貴重証件唔會佢袋,但我會準備以下比佢一個小斜孭袋跟身以防萬一
1.身份証明文件影印本
2.可打比你既手提電話(果plan帮佢係香港開通),以防萬一有咩聯絡

當然吩咐佢跟緊d大人,同跟身手袋盡量唔好外出打開

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pochario 發表於 23-5-18 08:20
應該指旅遊保險agent

但係一個女仔咁細個都係唔會放心

侯爵府

11歲女仔唔會比佢跟人去咁遠,偷野個d都唔好,遇到變態佬都唔係即時照顧到阿女

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咁細個點會俾佢跟人去咁遠旅行呀

水晶宮

畀面勳章

cy.muimui 發表於 23-5-18 08:23
跟你既好朋友定阿女既好朋友?
咁要睇下你幾信任呢個朋友,如果信得果佢都知道你個女咁細,樣樣小心照顧, ...

我女嗰時跟學校遊學團,我直頭準備了兩個副本,一個跟身,一個放入喼,身份證明文件好重要。仲要叫佢隨身攜帶酒店电話聯络地址

另外最重要的準備係教佢點執生

子爵府

回覆樓主:

個女咁細我唔會俾佢跟其他人去咁遠同咁多日,即使佢扭計我都會堅持。touchwood 有起事上黎,對方都會照顧自己嘅子女先

子爵府

heilok 發表於 23-5-18 08:03
11歲嘅女,俾我嘅話,好親嘅屋企人都唔會。
樓主你真係諗清楚。去旅機會好多,今次陪唔到咪下次有時間先陪 ...

去到咁遠,自己亞媽都信唔過,一定跟住去,自己去唔到就亞囡都冇得去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

樓主你真係諗清楚。去旅機會好多,今次陪唔到咪下次有時間先陪 ...

我咁大膽、都唔放心個女11歲、跟其他家長去歐洲旅行~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大力大力 發表於 23-5-18 09:00
我咁大膽、都唔放心個女11歲、跟其他家長去歐洲旅行~

跟學校就可以~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

得11歲,點樣都唔會交俾朋友帶去旅行,何況係女仔!
如果真係想小朋友過兩星期獨立生活,可以考慮參加英國嘅寄宿summer camp,落機就有學校專人嚟接小朋友入營,7-8個小朋友share一個房間(一般都係英國boarding school入面搞)。好多唔同國家嘅小朋友一齊參加,有體能營、有學術營,睇自己需要。離開時會有專人送到機場交俾航空公司帶入閘,到步後再交給家人。父母亦可以自己送入營,離開時去接返。

珊瑚宮

cargod 發表於 23-5-18 07:55
咁細個唔會俾佢跟朋友同家長去啦,仲要咁遠。有咩頭暈身㷫,突發事情,唔見證件嗰d會好麻煩
...

X 2 咁細個點放心,仲要其他人照顧 人哋好大責任

水晶宮

11歲都好細啫.
其實帶你個女既屋K 人都好大壓力.

自己又擔心.
意大利治安差的.
你俾得佢去意大利旅行,
即都有經濟能力.

咁點解唔一家人去呢?
11歲, 先6年級. 又係女仔.

講真, 有咩事, 出事,
人地只救自己仔女, 點會救人地仔女??

子爵府

同你一樣!就算係香港過夜都唔得,何況去一個出名治安差既歐洲

子爵府

wincocity 發表於 23-5-18 00:32
暑假佢會跟好朋友同家人去意大利玩2星期,集思廣益有冇咩要幫佢預備?
P.S. 阿囡11歲
...

乜嘢明友?咁细個又無屋企人在身邊唔好去啦。其實去吓台灣我估已經好開心了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

11歲女,就算小朋友好獨立,識照顧自己。。。。
個人都唔會旨意別人家庭照顧2星期,仲要去到歐洲,太大責任

水晶宮

回覆樓主:

我和屋企人買地鐵票,已經三個大人包抄住,D賊可以喺你頭頂伸隻手搶咗你找續既錢,旁邊都有佢D friend, 去人地既地方,只好算數。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定要跟實朋友家人唔可以亂走開
小心證件

首頁
12345...6

尾頁

跳至