自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

英文小學,唔一定等於英文好
某小學係英小,但dse英文4以上連50%都無 (一般band one中學睇嘅係5以上)

攞個極端d對手,聖保羅男女係中小,dse 英文5以上89.7

我認市儈,我用公開試成績衡量成效(當然要理解唔係所有小學都有直升中學,所以有d小學無法直接以dse成績衡量)
圖片出處:DSE 2022 中英數排名 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753
attach1/tmp/phpVYq9lR

子爵府

如果打算送去外國留學,會選擇英小

大宅

自行津小用英文教的,除咗係專for少數族裔嗰的,其實係少之又少。樓主個網有嗎?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果覺得小朋友英語能力係好好的,咪去面試試下囉。但以我經驗英小其實唔係必需,好多中文小學升上英文中學一樣可以跟得到。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

英文係睇你有冇補習傾計ja,我仔讀中小英文係冇問題但中文真係死哂。

大宅

語文係要時間浸出黎,從細學係最好,底子打得好上到中學都易D

你問英文重唔重要,一定係重要,上到大學基本上全英文教學,出黎做野英文好都有著數,將來想過鹹水,出外工幹都有優勢

如果讀中小,咪屋企俾小朋友睇多D英文片,日常教多D英文,我自己係會prefer英小,因為我英文一般,唔覺得自己有能力教得好小朋友

子爵府

聖保羅男女小學係中小
弘立私立小學7成普通話、3成英文
但兩間既學生英語水平都好高

證明學校語境只係其中一個因素,最重要睇家長如何培養

大宅

語境係好重要,將英語融入日常生活,充份英文語境俾小朋友多聽多講,提升聆聽同說話能力,亦能提升自信心

複式洋房

大宅

2024年龍年勳章

樓主自行英小想報邊間?女仔還好,都有幾間高質的英津小。其他英小,主要對象係南亞人。小心選校。

大宅

我都有類似你既相關苦惱, 最後係今年自行報名時幫個細嘅填了英小, 始終小學開始浸好英文, 上到中學睇文章寫作都會得心應手D

侯爵府

qpalzm 發表於 23-6-19 12:54
如果考DSE, 中文先係死亡之科

聽聞2024年開始DSE中文改制,冇咁死亡

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 23-6-19 18:07
聽聞2024年開始DSE中文改制,冇咁死亡

改唔改制唔係重點,重點係佢點俾分
香港人個個識中文,但4x%dse生因為中文而失去入大學資格,明顯有問題(以前無範文,夠話有範文會好好多啦,咪一樣c橫遍野)

別墅

feifei_baby 發表於 23-6-19 12:07
我細女果時有英小和中小offer,最後揀中小,當然其中一大部分是因為兩間學校level 相若但中小近好多又免費 ...

我都聽過家長討論,話反而中文弱,如果跟唔上英文我又唔識教,好難下決定

別墅

加菲貓3 發表於 23-6-19 12:10
到時又係中文唔合格。。只不過依家,好似英文高一等咁,搞到個個追住。。其實你做一般工,學好中文組織,理 ...

我估係因為好多人覺得英文一打唔好底就好難追返上掛

別墅

天貓 發表於 23-6-19 12:24
我自己英小,我仔中小…. 學英文方法真係好吾同…. 有得揀,會揀英小…. 不過,如果中小從小大量閱讀,銜接 ...

我而家都有每星期同佢去圖書館,好彩佢對中英閱讀都有興趣

別墅

Issulau 發表於 23-6-19 12:42
好老實咁講, 讀中小中中都可以學得好英文, 唔通上一般小學又學唔好英文咩, 你朋友個仔英文追唔到, 可能係源 ...

我本身英文水平一般,細個家境清貧,無能力學好英文。自問自己無能力係家中教好小朋友英文,所以令我想揀一間英小。

別墅

1314625 發表於 23-6-19 12:49
你心儀的學校是直資?

除左國際學校和直資,津校都係中小

都有朋友同我講過,直資學校教嘅程度好極端,好易嘅有,好難嘅有,有得揀當然英文資助小學

侯爵府

畀面勳章

cherry00yau 發表於 23-6-20 11:47
我本身英文水平一般,細個家境清貧,無能力學好英文。自問自己無能力係家中教好小朋友英文,所以令我想揀 ...

中文仲難學好過英文

別墅

patpat234 發表於 23-6-19 14:00
唔關事
仔女都係中小,2個都係同一間小學
2個當年都升上英中

真係要日日浸 我有時候都見佢會開英文卡通睇 希望佢聽得多有得着

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊