自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

fmf903 發表於 23-6-23 10:07
其實小朋友係白紙一張,只要家長唔好呻「好熱,好辛苦,好污糟」佢哋就唔怕。家長自己本身都怕,會更令小朋 ...

又唔好咁講, 話晒阿媽
我樓下就係沙灘
我女自細就係唔中意沙灘
2歲前喊到拆天
識講野就同我講好拮腳唔中意
只係好間中先會去玩下沙
BB都有潔癖架
同佢去農莊農場又係死
佢唔中意動物, 嗌到鬼叫咁, 我都怕左佢

男爵府

李露眉 發表於 23-6-23 09:13
你一個小朋友??

我生第一個好似你咁,邊到有活動去邊到,生第二個後,真係唔太想出街,假期真係公園商場 ...

我見身邊一個小朋友的家長,真係會諗好多唔同的活動俾小朋友,又會約其他同學play date。我自己一湊三,我哋比較喜歡自己一家活動,係屋企附近商場公園玩下,無乜planning, 行到邊玩到邊。

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

Mimmy 發表於 23-6-23 10:14
又唔好咁講, 話晒阿媽
我樓下就係沙灘
我女自細就係唔中意沙灘

唔係怕唔怕熱問題, 係香港天氣太熱, 去農場沙灘迪迪尼好易中暑, 唔係個個人都鐘意.
如果大少少, 佢地寧願去溜冰/行商場/睇戲/飲飲食食多d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

去邊無所謂, 仲要係一齊去。去過地方必有好玩之處,都會笑下開心下。

如果朋友唔想去,真係自己一家人FAMILY去啦!!唔洗就來就去,唔洗煩!!

男爵府

識行到初小階段成日去,短假期就去博物館、遊樂場、沙灘,長假就去外地旅行。一上咗中學假日就唔想出街,除咗出國旅行。 好好珍惜小朋友細個嘅階段

公爵府

sky_blue618 發表於 23-6-23 10:46
識行到初小階段成日去,短假期就去博物館、遊樂場、沙灘,長假就去外地旅行。一上咗中學假日就唔想出街,除 ...

大仔家下小四,已經唔想去街,淨係想係屋企打機睇電視,我懷疑唔知係咪青春期 搞唔點,但又唔可以留佢一個係屋企

公爵府

ecila123 發表於 23-6-23 09:11
我自己係著重俾佢見多啲嘢、體驗多啲嘢,所以我會成日同佢去做唔同嘢好似唔同農莊、沙灘、種植、摘水果、去 ...

同小朋友去多啲唔同地方係啱㗎。我個仔BB時冇上啲乜嘢班,冇去學啲乜嘢一體一藝,但我成日帶住佢周圍去。睇消防車,行山,去玩沙,我放半日假都帶佢去草地食lunch野餐放飛機⋯⋯
佢小學同幼稚園老師都覺得佢觀察力好強,同我講睇得出家長成日同佢周圍去玩。
而且唔好當佢學啲乜嘢,純粹創造母子間嘅回憶都值得。因為上咗小學你冇咁多時間同佢去咁多地方㗎啦。好好珍惜佢未返學同埋幼稚園嘅時光

公爵府

c1224 發表於 23-6-23 09:34
我仔15歲,宜家要同他出街,鐵筆都難叫唔郁,好好珍惜小朋友肯同你出街的日子 ...

唔使15歲,我個仔小四,聽到我打電話約人玩,已經識得同我講,你記住留返啲時間比我做功課同溫書⋯⋯ 吹脹⋯⋯

伯爵府

我自己係著重俾佢見多啲嘢、體驗多啲嘢,所以我會成日同佢去做唔同嘢好似唔同農莊、沙灘、種植、摘水果、去 ...

多。個個禮拜都搵地方玩。我哋都鍾意去農莊,去踩單車等等。最鍾意有咁遠去咁遠。不過依家天氣開始熱就唔得喇,真係會熱到無癮。所以成日走去游水算

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-6-23 09:42
可能我地早生,自己都貪玩,帶住佢都唔會諗辛苦,佢玩到攰瞓咗老公肯抱佢,帶住一袋二袋,成日都好似走難 ...

我哋唔早,同你一樣,走難咁樣去玩,勁辛苦,晚上返到酒店,搞掂佢哋瞓,晚上十一點,仲要手洗衫同晾衫,辛苦過返工

不過可以玩成個星期,小朋友又一齊,真係好好回憶,辛苦都值得

珍珠宮

mommyli 發表於 23-6-23 11:38
多。個個禮拜都搵地方玩。我哋都鍾意去農莊,去踩單車等等。最鍾意有咁遠去咁遠。不過依家天氣開始熱就唔 ...

咁熱,當然水上活動啦!

大宅

chantelle321 發表於 23-6-23 09:25
我係天氣熱去邊都卻步,你小朋友細可能仲好有心機帶佢去玩,我小朋友已小學,細個嘅時候有同佢去好多地方 ...

我身邊嗰啲一年4季都係咁….
當然天氣熱就更加卻步啦

珍珠宮

仔細時都係去主題公園,睇戲,圖書館,到佢升中佢會有自己一班朋友玩….但都會跟我哋去朋友屋企,因為都有啲細路一齊玩….

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

會周圍去但少去沙灘,我唔鍾意沙灘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一放假就出街
個個星期都會陪小朋友出去玩

男爵府

我有3個細路,我同老公成日帶佢哋四圍去,沙灘、泳池、行山、室內遊樂場、迪迪尼、農莊、踩單車/滑板車、睇戲、打保齡,疫情期間喺香港住唔同酒店食自助餐,疫情前後都有飛去外地旅行,依家就經常返深圳玩,間中去下廣東省玩

子爵府

你講嗰啲地方,我對仔女自一歲起會去,我想佢哋接觸新事物,刺激下大腦發展,咁有個玩伴真係冇咁悶。阿女依家大個都唔鍾意行商場,鍾意去划艇/玩獨木舟,非一般女仔唔怕曬。

珍珠宮

cherrylui28 發表於 23-6-23 13:07
我有3個細路,我同老公成日帶佢哋四圍去,沙灘、泳池、行山、室內遊樂場、迪迪尼、農莊、踩單車/滑板車、 ...

小朋友通常去深圳邊度玩?
方便介紹一下嗎?

大宅

一有連假就會同老公帶埋小朋友去玩,內地又去下,周圍去體驗,大人其實都辛苦怕熱,但諗深一層,小朋友無理由要同大人係屋企涼冷氣或行商場,佢地係應該要周圍去體驗下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊