自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Jane1983 的帖子

有睇中文書, 但睇漫畫之類, 漫畫西遊記, 爆笑校園, 校園小妖怪.....
但對比起英文, 中文書睇得少0的, 唔知係咪因為甘影響左~
佢係中文考得奇差, 數學同常識係中文教既, 考出黎又正常~

珍珠宮

hkgra 發表於 23-7-11 08:48
純粹呻下, 升小三, 中文考試成績只有C, 近乎唔合格~
好擔心佢呈分試~ 小二頭兩個學期仲好少少, 8X, 7X~
學 ...

有冇得post份閱讀卷,睇下錯乜,再對症下藥!
因為小二卷應該仲係淺,如有操過卷,無理由差成咁?
其他部份又考乜? 填充題又考成點?

男爵府

hkgra 發表於 23-7-11 09:15
回覆 Dylanli2017 的帖子

我就係擔心緊, 升到中學唔知點算

上到中學會深幾倍,同埋唔是單純多睇書就會高分。

琥珀宮

hkgra 發表於 23-7-11 08:48
純粹呻下, 升小三, 中文考試成績只有C, 近乎唔合格~
好擔心佢呈分試~ 小二頭兩個學期仲好少少, 8X, 7X~
學 ...

暑假去圖書館睇下中文漫畫,黑貓白貓好好笑

hkgra    發表於 23-7-11 09:40

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 lojo11 的帖子

係, 可能佢都理解唔到篇文章, 我要同佢再解下0的文章先得

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cara.mak 的帖子

考課文內容既佢無問題, 如. 不供詞填充, 標點符號, 改寫, 重組句子, 修辭手法佢通通做到~
一去到閱讀理解既MC, 排序, 搵詞語落句子, 就通通都做唔到, 閱讀理解佔全份卷30分,佢閱讀理解卷同聆聽卷都唔合格

珍珠宮

hkgra 發表於 23-7-11 09:39

考課文內容既佢無問題, 如. 不供詞填充, 標點符號, 改寫, 重組句子, 修辭手法佢通通 ...

聆聽,有冇在2分鐘裡睇晒所有問題及答案? 如冇,好難聽得切

珍珠宮

hkgra 發表於 23-7-11 09:39

考課文內容既佢無問題, 如. 不供詞填充, 標點符號, 改寫, 重組句子, 修辭手法佢通通 ...

明顯係懶睇字,快睇就當睇左,呢個係睇開漫畫嘅缺點。你小朋友原用返呢個技巧,,但漫畫係有圖,快睇都明,但閱讀理解唔得,快睇好易睇錯意思

男爵府

中學既中文卷,我自己攞嚟做都做都懷疑人生。
唔知到底想問咩

侯爵府

2024年龍年勳章

謝謝你,我睇吓鼓勵佢睇多啲繪本,會唔會好啲,全文字既佢完全唔睇

侯爵府

2024年龍年勳章

聆聽佔10分,我估佢都係亂咁做

珍珠宮

hkgra 發表於 23-7-11 11:05

謝謝你,我睇吓鼓勵佢睇多啲繪本,會唔會好啲,全文字既佢完全唔睇 ...

可以睇啲簡單,你又讀下比佢聽,比佢覺得唔係得佢一個自己睇。 再慢慢減少家長讀時間。

我自己係阿女讀一篇故事,我又讀一篇佢有興趣嘅故事比佢聽。

佢習慣左,我讀時,佢都自己一齊睇字讀埋,我哋用左一星期每天去圖書館,由唔想去變好想去了

而且你讀時,又可以練下佢聆聽,又間唔中問一題題目,睇下佢識唔識答,或者比賽下咁。 總之唔好有壓力

侯爵府

2024年龍年勳章

你呢個方法好好, 等我暑假又試下同小朋友玩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊