自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

亂借錢已經不是好家傭,炒

珍珠宮

kyliema2006 發表於 23-7-15 11:21
可能講得唔清楚,係家傭向財務公司借錢,逾期未付,財仔打比僱主。

小額錢債幫唔到,僱主俾左,再向家傭 ...

勸你唔好幫佢還,而家啲工人冇道義可言,你幫佢還完錢佢唔做你真係喊都無謂!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

sogreen 發表於 23-7-15 12:07
你朋友做漏嘢先會俾位入到告返轉頭,出足量俾佢,跟住車佢去還錢,點會上到身?

...

樓上位會員無講到重點,怕其他僱主照跟就惨啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ydoris 發表於 23-7-15 11:45
我以前試過,我就每個月出糧俾佢時就要佢用入份糧還錢,餘下就佢自己要返。車佢去財務還錢。 ...

我有朋友就係咁,同工人去財仔公司同7仔,出足現金糧俾工人,工人亦即時簽收咗,工人就喺財仔同7仔度還錢,冇克扣工人人工喎。財仔同7仔CCTV都有出足糧同工人簽收,工人自己還錢,關僱主克扣咩事?

男爵府

kyliema2006 發表於 23-7-15 12:07
呢個係record做得唔好的情況。

記錄上:

依個紀錄有灰色地帶, 正確嚟講出糧紀錄不耍寫低要還財務公司嘅紀錄

但係要考慮,第一工人只會不停去借錢, 長貧難顧,第二小心家中財物,
如果係我我會即炒工人

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 15:52
我有朋友就係咁,同工人去財仔公司同7仔,出足現金糧俾工人,工人亦即時簽收咗,工人就喺財仔同7仔度還錢 ...

最緊要出糧紀錄清清楚楚

子爵府

回覆樓主:

結束僱主與僱員關係,是唯一的方法。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wasabikingdom 發表於 23-7-15 15:57
最緊要出糧紀錄清清楚楚

不過呢,都冇用,工人借完一間又一間,電話不停收到,還完一間又有另一間打嚟,最終朋友都係炒咗工人。

男爵府

kyliema2006 發表於 23-7-15 12:03
我以前有個家傭,又係向財務借錢還唔到,攪到家裡電話不停响。最後炒左佢,俾埋入境處的信証明家傭已解僱 ...

我估我係比較例外。

我個家傭做咗差唔多5周年時借財仔,跟住連續兩個月借糧,我問咩事佢先跪低喊晒口話借咗財仔,人工唔夠還財仔。

因為姊姊雖然個性唔太討好,但做嘢認真、又錫我對仔女,我哋最後係決定每月額外借錢比佢還晒財仔數,即比如佢每月要還 8,000 但人工只得 5,000,咁我就借埋 3,000 比佢還財仔。咁樣計落到佢完約時應該欠我哋三四萬。佢應承會再繼續做,直至還晒錢比我哋。宜家佢差唔多還晒財仔數(但欠我 30,000 左右),而我哋都搞緊續約事宜,至於還埋錢比我哋後仲繼唔繼續請佢,我估應該會。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 15:52
我有朋友就係咁,同工人去財仔公司同7仔,出足現金糧俾工人,工人亦即時簽收咗,工人就喺財仔同7仔度還錢 ...
係呀,我只要佢簽收人工,其他野就吾會記低啦!其實佢肯用晒嚟還債,都係大家傾好晒,心平氣和還晒,完約吾會續就算啦。咁佢都繼續俾心機幫我湊細路,吾理得咁多啦!請一個新人,真係好傷神。

象牙宮

ydoris 發表於 23-7-15 16:21
係呀,我只要佢簽收人工,其他野就吾會記低啦!其實佢肯用晒嚟還債,都係大家傾好晒,心平氣和還晒,完約吾 ...

你工人好就可以幫佢,我朋友嗰個,同佢去財仔,7仔,跟住就有不同嘅財仔再打嚟,根本還唔到咁多,又做得唔好,所以炒咗佢算了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 16:49
你工人好就可以幫佢,我朋友嗰個,同佢去財仔,7仔,跟住就有不同嘅財仔再打嚟,根本還唔到咁多,又 ...
嘩,吾明點解可以借幾家?我呢個姐姐因為係上一個姐姐既親戚嚟,所以我都當佢自己人咁架。可惜學壞左,唯有完約吾再續啦!係好彩架。但跟住個幾個就吾好彩啦,有其他問題。

伯爵府

珍珠宮

回覆樓主:

好耐以前第一個工人都係咁,唔只收數公司打黎,佢連附近做野嘅賓賓朋友都借,攪到啲佢啲賓賓朋友打黎搵我父母,叫佢哋唔好出糧俾佢黎幫佢還債。。。後尾因為發現佢偷錢就炒咗,收數公司有上門同有繼續打電話黎,不過都好斯文有禮貌嘅,我哋講咗話佢冇喺度做,佢哋跟進多幾次就冇再打黎

珍珠宮

好媽媽勳章

我以前有個家傭,又係向財務借錢還唔到,攪到家裡電話不停响。最後炒左佢,俾埋入境處的信証明家傭已解僱 ...

同佢做個財務分析,每個月儲某數額,十年後衣錦還鄉買田買地;調轉每月駛凸欠債利疊利,十年後欠一屁股債。叫佢自己揀。

男爵府

雨木果 發表於 23-7-15 16:17
我估我係比較例外。

我個家傭做咗差唔多5周年時借財仔,跟住連續兩個月借糧,我問咩事佢先跪低喊晒口話借 ...

妳個工人做得耐,妳將來可以以長期服務金禸還債。

我前後用過有9個工人,當中都炒過3個。

呢個就做野ok,而家搵正常既工人都唔係咁易,所以先諗諗幫唔幫。否則真係會上起刀落,唔眨眼。

琥珀宮

炒左佢啦

象牙宮

ydoris 發表於 23-7-15 18:29
嘩,吾明點解可以借幾家?我呢個姐姐因為係上一個姐姐既親戚嚟,所以我都當佢自己人咁架。可惜學壞左,唯有完約吾再續啦!係好彩架。但跟住個幾個就吾好彩啦,有其他問題..

你並不孤單

ydoris    發表於 23-7-15 21:16

水晶宮

回覆樓主:

唔洗理財仔,叫佢穩工人唔洗去你屋企,因為你唔會還,叫佢直接星期日樓下等工人,或者追菲律賓個邊

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

雨木果 發表於 23-7-15 16:17
我估我係比較例外。

我個家傭做咗差唔多5周年時借財仔,跟住連續兩個月借糧,我問咩事佢先跪低喊晒口話借 ...

希望你的工人不會辜負你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊