自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Subconscious 發表於 23-7-16 00:09
有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬 ...

坦白講啲仔女應該係自己冇選擇下來到呢個世界嘅,係啲父母中意有下一代所以生,係呢個情況下,我都覺得父母係要百合百對子女付出,因為係你令佢來到呢個世界,佢最好嘅嘢佢係應該嘅。
至於子女孝唔孝順,呢樣就要睇你由佢細係點教育佢,同埋千祈唔好其望有回報,因為佢唔係一定要對你好嘅。

珍珠宮

好媽媽勳章

Subconscious 發表於 23-7-16 00:09
有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬 ...

呢啲人基本上性格就係自私自利,遲早自己受番,唔需要理會佢

珍珠宮

fayefa 發表於 23-7-16 01:16
當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

呢度我都睇過有人咁寫,exactly一模一樣,不過某程度上,總覺得有人係因為自身經歷而產生咁嘅想法,或許在原生家庭不快樂。人地嗰d理唔到亦唔會理,我即問自己仔女點睇呢個觀點,慶幸佢仲識孝義。

象牙宮

父母照顧子女係天經地義
子女照顧父母係天經地義

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

其實所有思想,都來自強者為尊。

珍珠宮

照顧仔女係天經地義,孝順父母都係應該
只不過大家對孝順定義不同啫
有啲用時間衡量,有啲用金錢衡量,
無標準答案
自己想點就教好自己仔女便可以

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

聰明jm

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

foggyao 發表於 23-7-16 02:50
呢個同意呀!

所以父母係有責任教導子女要感恩,不只對父母,對身邊所有人和事。

講得好好

伯爵府

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

同意。
最怕見到話咩幾歲就要灌輸大個要比幾錢家用,比家用係責任。
又話咩養大你唔使錢呀。

咁鍾意錢,應該一早唔好生。

伯爵府

2024年龍年勳章

生唔生父母可以決定,如何教養亦是。

小朋友沒有選擇權,佢如果生存得開心,自然會覺得感恩; 如果無開心,而又唔係青春期的徵狀,就不會感恩。

珍珠宮

crt1234 發表於 23-7-16 01:28
所以依家好多人都唔敢生
中產既仔女都有機會埋怨父母, 基層既更甚

基層嘅子女才普遍孝順。

家境稍好嘅孩子,平時歎慣食慣,加上有些稍有錢嘅父母嘅人生價值觀全部建立在金錢。 只要環境沒有以前好,就會怨天怨地埋社會。

反而見好多低層一般都咬住牙關切, 又或者根本無時間怨天怨地。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做人識感恩係一種態度, 一個唔識感恩嘅人, 生活都未必過得開心...

男爵府

回覆 da-rosette 的帖子

講得好好!
如果父母無條件對仔女好,亦用啱方法,仔女係吾會吾喜歡父母的。

反對既,係洗腦式教仔女:天下無不是的父母,所以仔女應理所當然對父母好。孝順個‘’順‘’字已經係錯哂。

其實,我從來冇擔心過仔女會吾‘孝順’我,不過真係要時刻提醒自己,自己覺得好既方法,仔女可能覺得吾啱,‘’應該點樣做‘’吾係一件容易事。

樓主吾駛諗點樣教下一代孝順,諗點樣做好既父母而又做到已經好好。

水晶宮

fayefa 發表於 23-7-16 01:16
當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

乜鬼都話道德綁架,唔結婚,只同對方試咗做同一齊生活先,ok就考慮結唔結婚,道德責任咩都行埋一邊,依家好多嘢都要倒轉諗嘅,明明無恥嘅係你,你就會話只要自己唔尷尬就人哋尷尬、你明明講嘢抵毀人,人哋嬲就話人認真便輸了…….

大宅

子女不懂感恩,有冇諗過係自己唔識教?
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

子爵府

mimi199188 發表於 23-7-16 07:05
我覺得呢d系正常人先會咁,但萬一吾好彩遇到個細路天生有問題就慘,例如有xyy的男人,天生暴力狂,犯罪份子 ...

絕對係!就算唔係呢啲極端例子,剩係生咗個內向敏感孤僻嘅性格其實都好大鑊,因為呢個社會係群體社會,香港主要嘅工種又係服務業零售業全部都係需要同人溝通,根本冇工作啱佢哋做!以前就話可以做吓工廠。開朗醒目識同人溝通嘅人,根本就算學歷平平佢哋都可以輕易上到位。所以我都唔會生仔,我個家族好多呢啲性格嘅人,所以我唔會博。呢啲性格又鍾意鑽牛角尖,性格決定命運之下,做人確實苦比甜多。有時我諗點解有啲人可以外向開朗,有啲人要內向孤僻呢?個天真係好唔公平。呢啲性格嘅小朋友如果處理得唔好分分鐘再變埋自尊心過強、脾氣大就好大機會有情緒病精神病添,唉!

伯爵府

我覺得話唔需要子女感恩,是做父母的失敗

珍珠宮

da-rosette 發表於 23-7-16 11:21
絕對係!就算唔係呢啲極端例子,剩係生咗個內向敏感孤僻嘅性格其實都好大鑊,因為呢個社會係群體社會,香 ...

生仔乜性格講彩數
以前有種田做手作仔
自己獨家村幹活就得
香港服務業為主同事要合作溝通
敏感孤僻唔識迎合人好易谷出精神病

公爵府

醒目開學勳章

因為有啲人,自己都無做,點會要求自己仔女做,簷前滴水!

公爵府

醒目開學勳章

EMILY03 發表於 23-7-16 11:31
我覺得話唔需要子女感恩,是做父母的失敗

老咗自己孤單,自己受返!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊