自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

你當獸醫係專科醫生咁,大人小朋友睇專科都係千千聲兼唔係即刻book 到啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tiger. 發表於 23-7-16 10:00
西施狗生熱痱、肚痾睇醫生埋單$1950合理嗎?呢個醫生真係貴到離譜、即是冇要啲藥淨係比診金走人、跟住睇另 ...

真係劏人、人類睇專科都唔使咁貴~

所以睇獸醫、甚至人類醫生、都要問清楚收費~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 23-7-16 11:42
真係劏人、人類睇專科都唔使咁貴~

所以睇獸醫、甚至人類醫生、都要問清楚收費~ :ig ...
獸醫收費真係好唔透明,離譜過人類醫生

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ChloeMa 發表於 23-7-16 10:44
不嬲獸醫都貴過人醫

絕對係!之前有人話自己小朋友比狗咬到去法國醫院睇醫生,收咗$800,我屋企隻狗又係比狗咬到屁股位去睇獸醫,承惠$1800。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yuyueng 發表於 23-7-16 12:06
絕對係!之前有人話自己小朋友比狗咬到去法國醫院睇醫生,收咗$800,我屋企隻狗又係比狗咬到屁股位去睇獸 ...

愛護小動物還愛護小動物、但之前真係要問清楚價錢、唔好比人當水魚劏~

阿唐妹同隻狗狗做手術、用咗20幾萬~

就算在香港、咁發达地方、人也不如狗、莫講非洲貧窮地區~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 23-7-16 12:11
愛護小動物還愛護小動物、但之前真係要問清楚價錢、唔好比人當水魚劏~

阿唐妹同隻狗狗做手術 ...

的確係,傷口唔深其實自己返去搽莪朮油都得,係對方個狗主話要車我地去佢個相熟獸醫度,我又唔知點推就跟咗佢上車,搞咗半日。

子爵府

tiger. 發表於 23-7-16 10:39
深水埗好難釣、13號問要23號先有得睇。 唉所以咪求其入一間囉,點知就當我水魚撳,!
...

係呀,一係貴,一係等~

子爵府

bebe1 發表於 23-7-16 10:44
其實有冇又好又可以即日睇嘅獸醫?尋日我打去問2間,一個話唔收新症,另一間話最快星期四,真係天荒地老。
...

唔收新症,都仲話算啦~

我個舊獸醫係唔睇我啲貓(應該因為我啲貓曳)
所以我哋轉咗去另外一個後生、更加貴,但係比較容易book嘅獸醫,起碼佢肯睇,起碼佢明白我啲貓曳~

男爵府

金黑街矇 發表於 23-7-16 13:47
唔收新症,都仲話算啦~

我個舊獸醫係唔睇我啲貓(應該因為我啲貓曳)

點曳法呢?打針咬人?唔比摸?

子爵府

waterlilymonet 發表於 23-7-16 13:49
點曳法呢?打針咬人?唔比摸?

唔俾摸、捉唔到、爪人、咬人就一定㗎啦,睇醫生一定要落鎮定劑。咁我哋喺屋企捉貓之前都會為佢食鎮定劑,但係未必成功,多數都餵唔到。

但係我個新獸醫話,落咗鎮定劑都仍然係「彈」但係佢好小心嘅,佢會落藥落到係夠佢嘅手續唔會落多。咁當然洗牙嗰啲就係要深度麻醉啦,都會睇住隻貓嘅身體狀況,有時洗牙都洗唔晒㗎~

我哋而家都會先在貓放入洗衣袋(當然喺屋企將佢放入洗衣袋都係要用陷阱嘅)咁醫生就好辦一啲,起碼落針做鎮靜都容易好多。

我哋都會用呢啲捉貓嘅相嚟都提醒醫生 要小心一啲(其實更加擔心佢捉唔住隻貓隻貓走甩)
attach1/tmp/phpGbr9p9
attach2/tmp/phpPiVBqC
attach3/tmp/phpcHFor5
attach4/tmp/phpnulxsy

男爵府

金黑街矇 發表於 23-7-16 13:59
唔俾摸、捉唔到、爪人、咬人就一定㗎啦,睇醫生一定要落鎮定劑。咁我哋喺屋企捉貓之前都會為佢食鎮定劑, ...

貓貓幾大呀

子爵府

waterlilymonet 發表於 23-7-16 14:03
貓貓幾大呀

六隻,有兩隻14、15左右(因為係入屋嘅,所以唔知實際年齡),另外兩隻10歲左右嘅仔就最顛,就係獸醫話落咗鎮靜劑都不停彈(想逃走)所以我哋門外貼滿晒「不可按門鐘,會嚇親小朋友」因為只要有撳門鐘,佢兩隻就會驚到躲藏衣櫃底另外一隻10歲女同埋一隻四歲女就好少少,入咗洗衣袋基本上去到獸醫度未必要落鎮靜劑。

全部都係流流入屋(三隻女係跟我老公返屋企,三隻仔係喺漁記救返嚟)

伯爵府

正常喎,咁當然睇佢有乜藥等等,其實睇一睇加藥同診金,基本數。

伯爵府

tiger. 發表於 23-7-16 10:39
深水埗好難釣、13號問要23號先有得睇。 唉所以咪求其入一間囉,點知就當我水魚撳,!
...

最緊要好返姐,邊有得咁計㗎?

大宅

係好貴,抽個全血,差不多2仟。

男爵府

tiger. 發表於 23-7-16 10:00
西施狗生熱痱、肚痾睇醫生埋單$1950合理嗎?呢個醫生真係貴到離譜、即是冇要啲藥淨係比診金走人、跟住睇另 ...

你呢啲收費唔算當水魚啦!其實養得寵物,如果咁唔捨得呢啲錢嘅話,可以選擇自己方法搞掂,唔好去睇獸醫。

男爵府

金黑街矇 發表於 23-7-16 14:08
六隻,有兩隻14、15左右(因為係入屋嘅,所以唔知實際年齡),另外兩隻10歲左右嘅仔就最顛,就係獸醫話落 ...

了解,JM 的貓貓可能就係養貓界裹面形容的「社會化不足」,即使年紀大咗都不能接受陌生人在佢地視線之內

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

依加寵物好矝貴,30年前養過狗仔,有時狗狗有少少唔舒服,爸爸自行畀藥佢食 ,食完藥又精伶返

男爵府

mercurycc 發表於 23-7-16 11:03
以前十幾年前養狗睇皮膚都5-800百,
佢離開又傷心,
而家無諗住再養。

十幾年前睇獸醫好過而家好好多

子爵府

waterlilymonet 發表於 23-7-16 14:36
了解,JM 的貓貓可能就係養貓界裹面形容的「社會化不足」,即使年紀大咗都不能接受陌生人在佢地視線之內
...

超級sen

但我地又真心相愛~ 係唔抱得、唔捉得姐~ 餵食時好乖乖架~間間唔時 唔覺意 可以咀咀到一下,啲毛好好咀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊