自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-5 22:31
搵到8000元一張都好了。我都係睇PI集團嘅酒店,你在官網訂嗎?有冇食過佢嘅早餐,小童free, 如果住佢,我 ...

食嘢係好貴 平均最少要十磅 除非食sandwiches

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-6 00:21
搭車你用oyster card 定visa?我聽過話可直接用visa拍,不需買oyster,唔知係咪呢
...

可用visa

子爵府

回覆樓主:

我係臨時起意7月底飛Uk,提早一個星期買機票,最後揀左EmiratesA380大機,喺杜拜轉機都要近$萬三一人來回。普通酒店雙人大床房四星左右包早餐你預$2000以上,倫敦唔止。我哋午餐行到邊食到邊,夜晚隨便一餐都要60鎊以上仲未必啱口味,最唔抵嘅係硬食10%服務費同全單嘅20%消費稅。即係一餐飯至少要畀30%額外錢。香港都係10%服務費咋嘛!
前兩日食咗呢間,味道麻麻哋服務好一般,食呢啲就要$700我覺得咁樣收費唔抵。
attach1/tmp/phpvKsOnf

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

暑假直航唔會平得去邊
舊年7月坐CX,每人要成萬蚊
(疫情3月尾嗰陣買,因為 agent 話4月1起,加唔知燃油附加費定係稅)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 23-8-5 19:13
2019我見過暑假尾直航唔駛4000,我即刻問家人得唔得,阿女話唔得,咁就完了

然後就covid,無得 ...

往事只能回味

大宅

好媽媽勳章

3333 發表於 23-8-6 09:56
我係臨時起意7月底飛Uk,提早一個星期買機票,最後揀左EmiratesA380大機,喺杜拜轉機都要近$萬三一人來回。 ...

多謝你嘅分享,請問你在哪裡訂機票?感覺我咁早吼定都唔平得去邊
食一餐要6/700元 係咪高級少少?你有冇去唐人街果度食?日日西歺頂唔順

大宅

好媽媽勳章

vvbyy 發表於 23-8-6 08:47
食嘢係好貴 平均最少要十磅 除非食sandwiches

睇完下面jm回覆要6/700元一歺,十磅都好好

大宅

好媽媽勳章

buklaylay 發表於 23-8-6 10:05
暑假直航唔會平得去邊
舊年7月坐CX,每人要成萬蚊
(疫情3月尾嗰陣買,因為 agent 話4月1起,加 ...

Yes, 睇完大家分享我都知價了,維珍又停左,少一個選擇,可惜!

水晶宮

回覆樓主:

青年旅舍自己住過,冇電梯冇lift,有共用浴室/獨立浴室,自己是獨立浴室冇牙膏,冇牙刷冇浴巾冇冲凉液但一個字(平),在倫敦出地鐵近10分鐵到

侯爵府

cowboybaby 發表於 23-8-6 18:15
Yes, 睇完大家分享我都知價了,維珍又停左,少一個選擇,可惜!
維珍冇左的確非常非常可惜!!真係往事只能回味!

男爵府

我女以前參加英國遊學團係搭直航,上星期,我見 EF 全部搭亞聯酋轉機,1/4架機都係學生

男爵府

Bbpig2014 發表於 23-8-6 18:18
維珍冇左的確非常非常可惜!!真係往事只能回味!

我第一次飛去英國係搭澳航,中午1點到英國,依家澳航都冇了飛英國

男爵府

cowboybaby 發表於 23-8-6 18:02
多謝你嘅分享,請問你在哪裡訂機票?感覺我咁早吼定都唔平得去邊
食一餐要6/700元 係咪高級少 ...

我見張單係2人,英國係呢D價。

子爵府

我老公直接喺Emirates官網訂,機票我都唔建議咁遲訂,貴好多。呢邊喺餐廳普通一餐兩人都要30鎊以上,一人一杯普通嘢飲同前菜,有時兩人share一個main course咋,連埋服務費嗰啲$400港紙走唔甩喇!當然你都可以食麥當勞Subway甚至Tesco三文治嗰類,但係學我老公話齋一場來到,梗係eat locally。我無食唐餐呀!呢邊食都好貴,留肚返香港食

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-6 18:08

你預每人200.

子爵府

janicetsang 發表於 23-8-6 19:36
我見張單係2人,英國係呢D價。

食印度菜就平啲,最啱我口味暫時係希臘菜同地中海菜或者意大利菜,起碼有海鮮煮得好味啲。可憐我嘅廣東胃。

男爵府

去英國旅遊想慳啲可以住apartment, 自己煮, 廿年前去超市凍 pizza ~£3 兩個, 廿年後都係咁上下價錢, 冇乜通脹。自己煮可以做到£10以下兩個人食一餐。

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-6 18:08

我去過十幾間不同中、西餐廳,冇叫飲品,淨計食嘢普通格局約每位£20,韓燒每位£40, 靚嘅西餐廳每位£70。 以往我多數住Airbnb, 間中煮食更啱口味。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

3333 發表於 23-8-6 09:56
我係臨時起意7月底飛Uk,提早一個星期買機票,最後揀左EmiratesA380大機,喺杜拜轉機都要近$萬三一人來回。 ...

原來要20%咁貴。如果唔將食物同消費稅拆開睇,條氣可能會順d。 餐牌都冇分稅前稅後價錢,就算其他歐盟國食物稅低,但食物貴番都一樣。

子爵府

若果净講倫敦食嘢一人計,Food Truck 三文治最平 約7磅 加杯咖啡 埋單 10 磅;Food Hall 一碗粉 或 一碟飯 約10磅;餐廳坐低食,净食約15磅,加杯飲品 20磅 埋單,中餐或其他菜 二人 60磅起跳,以上是普通餐廳價錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊