自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

時間咁寶貴
整合面見無需要啦!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

2024年龍年勳章

Rainyok 發表於 23-10-7 21:51
好多謝妳幫忙

唔使客氣,不過真又好假又好,最好唔好理佢啦!真就氹你出嚟買其他保險產品,假,就更加唔使講啦,一定呃你錢!

子爵府

個個月都收到,我向宏利朋友反映過,他知道有人會這樣做,有人甚至會搶走經紀本身的客人。

宏利MPF經紀一向沒跟進,突然間有信來話那經紀死了,另一經紀真的熱心跟進,我沒出來,但電話談了個多小時。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前有收過電話都冇理
銀行都有打過黎叫我去分行update資料同埋整理吓戶口喎, 我完全冇理呀

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都多次收到自稱宏利公司打嚟話update強積金新資料,不斷問咩時間地點方便,有各區同事,我話唔需要唔得閒都仲話,你冇收工冇得閒時間?嬲到我收佢線,收綠之後諗諗吓 咩料呀我強積金唔係宏利

第二次又自稱宏利打嚟又再話強積金,我話冇幫襯你地強積金喎,佢再話約時間講返我保險嘅嘢,我話有相關同事跟開喎,點解轉左你?跟住先肯收線,我都想知真係宏利定出嚟呃資料

子爵府

2024年龍年勳章

AXG 發表於 23-10-7 22:25
我都多次收到自稱宏利公司打嚟話update強積金新資料,不斷問咩時間地點方便,有各區同事,我話唔需要唔得閒 ...

哦,即係氹你轉會囉,將你嘅強積金轉去宏利嗰邊囉

子爵府

Rainyok 發表於 23-10-7 21:27
今晚收到宏利職員whatsapp
話下星期約我整合強積金戶口
佢話3年時間因為疫情關係冇同

近幾年常收到宏利或AIA 電話,我話根本冇你公司的戶口,佢哋就會收線。

男爵府

yuyueng 發表於 23-10-7 21:48
呃人架,我仔舊年暑假時都收過話同佢整合MPF 之類嘅嘢,但我仔17 歲一直起外國留學,香港連part time 都未 ...

我仔早2年開始做part time, 甘啱在公司簽咗揀宏利強積金公司,跟住冇耐就有個職員打電話約佢出來見,我叫佢唔使理會

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

經常有,係宏利外判cold call, 講到好似官方機構咁,又話咩强積金整合組/委員會 ..., 總之扮到似層層,之前比人踼爆,而家先講返自己係宏利派嚟

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

如果佢講到全名同電話咪真囉,多數追問多次就會自動收線
放下自在

複式洋房

回覆 yan12345678 的帖子

咁個agent佣金都係宏利庳佢,就唔係份強積金抽出來,最緊要睇佢有冇用心幫我地打理,賺到錢

男爵府

呢啲強積金整合Cold call
多數掛羊頭賣狗肉

別墅

男爵府

更係唔去啦

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

間中接到電話,話xx小姐我地係宏利強積金公司有同事想跟一跟你d資料,請問你幾時方便約你,好快對下資料啫。
我:隨時都得,反正我失業又破産上個月租都未交,係喎吾醒起可以拎番哂MPF d錢,咁叫你同事幫我填好份表比我簽名,你地最快幾點 (um。。。我問一問同事再約)

水晶宮

剛剛頭先我媽都收到,已經係第三次
好彩佢都醒,即刻收線

別墅

回覆樓主:

試過打電話黎,我話我係長俸公務員,無強積金架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

約你出去嗰啲好大機會係保險經紀, 好多時都係以整合強積金為名然後sell其他產品 ,如果佢話要同你整合強積金,其實積金局有指引規定佢一定要係持牌嘅強積金中介人, 所以你可以問佢邊間公司,全名同埋中介人編號電話等, 持牌嘅中介人你係可以響積金局網頁查得到。

男爵府

回覆樓主:

我公司都係用宏利,前兩年疫情成日打電話畀我 問我係唔係 個強積金組合蝕咗錢要整理一下。
我話強積金戶口冇蝕錢,佢停頓了一下覺得冇可能。
講真佢咁有本事,仲使乜打cold call。
就算係private banking啲職員人工十萬八萬一個月,都未必幫啲客賺到錢啦。
呢啲我完全唔信。
我寧願信自己慢慢學理財

子爵府

Mochachoi 發表於 23-10-31 08:18
我公司都係用宏利,前兩年疫情成日打電話畀我 問我係唔係 個強積金組合蝕咗錢要整理一下。
我話強積金戶口 ...

唔知點解多數都係宏利公司打嚟
問我要唔要組合強積金戶口
以前我未裝小熊來電程式時成日
叫我上去佢公司聽下強積金報表講座 好彩我裝咗個程式之後再冇收過呢啲電話
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊