自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

chocolatebean 發表於 23-10-16 00:09
要考慮D咩?

我好中意旅行, 好奇心超強, 邊度都會去, 仲要咁好機會去見識去異地生活, 放假仲可以每個地方都 ...

考慮既點係,去到果邊唔識日文,無人無物無工作,個世界好似得番老公一個人咁,我覺得好無安全感,好似到時咩都要靠老公咁

水晶宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...
咪去玩 飲飲食食囉! 佢仲要流利日文, 長假週圍去啦! 你都 4X, 提早退休享受生活啦! 諗諗都開心呀!

伯爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:10
係香港有工作既,但本身無咩事業心,所以放棄工作唔係我考慮條件之一

屋企長老仲有其他兄弟姊妹幫手睇, ...

問題也不大~日本姐。。又吾系沙地阿拉伯..中意幾時返吓H K都得啦

水晶宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:07
其實我都諗緊,自己可能會香港日本兩邊走。去日本旅行緊係爽啦,但要係果邊生活,無朋友無家人,好似咩都 ...
而家 WHATSAPP 咁方便, 況且疫情幾年都好少見朋友啦! 冇咩所謂喎?

男爵府

畀面勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:10
係香港有工作既,但本身無咩事業心,所以放棄工作唔係我考慮條件之一

屋企長老仲有其他兄弟姊妹幫手睇, ...

你老公係要長駐日本?定有個時限
你去學下日本,搵D野做下,其實都幾好呀

水晶宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:13
考慮既點係,去到果邊唔識日文,無人無物無工作,個世界好似得番老公一個人咁,我覺得好無安全感,好似到 ...
同得佢結婚, 梗係信呢個人啦! 佢比唔到你安全感咩?

無人無物無工作, 我係好獨立既人, 無朋友我冇問題架! 唔工作有人養仲好, 比 $ 我去玩, 飲飲食食正!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

啱啱新婚一定跟,當度長蜜月
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

別墅

averymom 發表於 23-10-16 00:15
你會打算生小朋友嗎?
如果會的話,生完bb其實好忙,唔會再咁多時間諗太多了
同埋你老公係要長駐日本?定 ...

唔生架啦
咁又唔會留一世既,不過2-3年應該走唔甩

大宅

做下代購學下日文

公爵府

ming200210 發表於 23-10-15 23:40
岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

我唔鍾意去日本,但係你嘅情況我一定跟佢去。
日本香港都近,間唔中返下嚟見下朋友。去到日本之後你又可以嘗試認識新朋友。同埋啱啱到步學日文各方面你都會忙,忙啲自己就唔會亂諗嘢⋯⋯
跟佢去啦,雖然好多人話Long d 冇問題,但既然選擇結婚你就係想同呢個人共同生活,咁梗係去啦。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

既然冇任何顧慮又唔洗湊仔,當過去提早退休生活啦,唔識日文咪學囉,實識到朋友架喎,就算講英文都生存到架,悶悶哋咪返下香港探親人囉,幾粒鐘飛機啫,你呢個情況大把人羨慕添啦

別墅

chocolatebean 發表於 23-10-16 00:18
同得佢結婚, 梗係信呢個人啦! 佢比唔到你安全感咩?

無人無物無工作, 我係好獨立既人, 無朋友我冇問題架! ...

我都好獨立架,係香港自己有經濟能力,怕咩丫
係果邊樣樣都攤大手問老公比錢,難聽啲講買條底褲都係老公比錢,咩都靠佢就有啲驚囉。或者係咁大個人都無比人養過,從來咩都靠自己,要靠人就有啲驚

珍珠宮

回覆樓主:

去左先,乜都試下

別墅

我係餓底 發表於 23-10-16 00:23
既然冇任何顧慮又唔洗湊仔,當過去提早退休生活啦,唔識日文咪學囉,實識到朋友架喎,就算講英文都生存到架 ...

其實我啲朋友都話好正,應該係我自己過於擔心

水晶宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:24
係果邊樣樣都攤大手問老公比錢,難聽啲講買條底褲都係老公比 ...
係果邊樣樣都攤大手問老公比錢,難聽啲講買條底褲都係老公比錢,咩都靠佢就有啲驚囉 - 你咁得意既? 結左婚老公養天經地義啦! 我從來冇呢個想法, 就算我有工作, 我都冇用自己份糧 冇工作更加啦! 加上你放底HK既工作, 佢養你仲有咩要諗?

男爵府

我係餓底 發表於 23-10-15 23:53
新婚+日本,唔洗諗實跟!學吓日文,周圍行吓睇吓,簡直多姿多彩
平時去日本旅行都唔夠喉
有得跟我都跟

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

照跟過去適應下先,香港同日本咁近,機票又唔算太貴,思鄉咪返黎香港住下,兩邊走都好方便

水晶宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:24
係果邊樣樣都攤大手問老公比錢,難聽啲講買條底褲都係老公比 ...
我諗唔到去邊會唔跟囉! 只要佢去既地方冇打仗就得, 我一定會日日去左玩, 忙過佢返工 可惜我冇呢D機會

如果我去到日本, 東京嗎? SETTLE DOWN 之後, 我會一個去唔同城市自己 EXPLORE, WEEKEND 番去見老公陪佢囉!

珍珠宮

ming200210 發表於 23-10-16 00:27
其實我啲朋友都話好正,應該係我自己過於擔心

每日做家務,煮飯都佔去時間了
一定過埋去先,可以香港日本兩邊走

水晶宮

如果你話有仔女要考慮佢地讀書至難抉擇

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊