自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有小朋友大多數都只會 focus 係小朋友度,上到中學會好些架啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我代入你太太,就會頂唔順你自私,淨係諗自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

階段唔同, 重點會有唔同... 呢D係必經的

水晶宮

林源吉 發表於 23-11-22 01:06
好多夫婦生咗小朋友之後,拍拖變得好奢侈,有時習慣到生活所有都係為咗小朋友,今日收工明明咁岩同太太接近 ...
婚姻唔慘喎! 你地可以唔生架, 咪日日拍拖囉! 關咩事姐

生既人, 又好享受有仔女的家庭生活, 一D都唔慘

水晶宮

回覆樓主:

尋日有個媽媽駡爸爸仲咩唔幫小朋友報佢選左的興趣班,而報爸爸選的。媽媽報的是學術性,爸爸報的是美術性。

媽媽攞出小朋友數學練習,10題數中錯了2題。說這麼容易也錯,要補習。爸爸的1句說話點醒我。爸爸說,為什睇眼睛只看到錯的題目?對的題為什沒因為解對了而高興?

什麼時候忘了小孩剛出生時那喜悅,忘了當他發燒住院時急得人都發癲,暗暗的向天說,苦,衝我來,只求他能健康。忘了牙牙學語的1聲爸爸,媽媽,溶化1整天的辛勞。

任何階段分不開,苦甜共享。他是個甜蜜的負擔。3人1齊拍拖吧。

男爵府

回覆樓主:

我都好矛盾,有左阿女係開心,bb嘅時候兩公婆都開心,一齊照顧阿女,但到小學就好多野要跟,屋企好多家務,因為要早起送返學,同阿女瞓左10年,冷落左老公,差d比小三搶左,宜家阿女買左樓搬左去同男友住,唔肯結婚,一星期返黎瞓一晚,我都由佢,仲覺得好舒服添,我同老公宜家剩番兩個人相處,好好,又無咁多家務做,唔想煮就拍拖出去食,個個星期都有親愛時間,所以都唔知有小朋友好定唔好,都唔敢比意見阿女要唔要生小朋友

象牙宮

好多夫婦生咗小朋友之後,拍拖變得好奢侈,有時習慣到生活所有都係為咗小朋友,今日收工明明咁岩同太太接近 ...
前排撞返舊朋友,
另一半有日入院就走左,
之前無病無痛,
佢地諗住小朋大,
兩公婆周維去玩,
佢話後悔之前比晒時間小朋友,
而家佢地大左有自己生活,
變左得自己一個,四維去已經無晒意思,
佢話要珍惜眼前人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有了對仔女,我反而覺得生活好充實同滿足,亦感覺自己好似多了兩個朋友,玩伴,或傾偈講笑對象…

如果只得我對住老公兩個人,生活幾悶下

水晶宮

午餐可以预定一起,1個去酒樓霸定位先可,放工自己走是正常,早走果個去買餸先可

子爵府

睇住小朋左長大都係一個樂趣嚟嘅,有時同佢玩時仲勾起好多童年回憶添 到佢地十幾歲,你大把二人世界

有時唔好放到小朋友個位置好大,除非放底幾個鍾頭都擔心啦,唔係間唔中去拍下拖,睇場戲,食餐好嘅都唔係過份啫

珍珠宮

小朋友困身都係一段日子. 我家年青人已經廢到無可再廢, 到咁上下年紀都會對同父母出街出席親友活動有所抗拒. 前幾年都會同我兩老去旅行, 而家只會叫我俾錢佢地同朋友去自由行, 自駕遊. 要揾張4人旅行合照已經成為奢侈品. 有小朋友之後 "家庭" 感覺係重D嘅. 甚少人會好似我咁無福氣嘅, 生兩個都一模一樣咁唔生性.

而家嘅大部份活動, 出街買嘢, 食飯, 去旅行, 都係得我同老公兩個. 除咗開工, 我地兩公婆每分每秒都對住, 補返晒以前湊仔所失去嘅二人世界.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

象牙宮

因此好多唔生仔。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

所以要諗清楚先至好生!
所以要諗清楚先至好生!
所以要諗清楚先至好生!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

細路細時, 做阿媽自然成擔心機擺哂小朋友身上, 等佢地大D自然會放手, 我仔中學時我已經可以同C6拍返拖了....

水晶宮

正常大家養竉物一樣

水晶宮

spikenard 發表於 23-11-22 10:59
尋日有個媽媽駡爸爸仲咩唔幫小朋友報佢選左的興趣班,而報爸爸選的。媽媽報的是學術性,爸爸報的是美術性。 ...

男爵府

咁你結左婚未

公爵府

自己有精神時間體力去照顧小朋友係好幸福嘅事,完全唔覺得慘,好感恩我生命中有佢哋。

侯爵府

EMILY03 發表於 23-11-22 10:05
有小朋友後生活充實好多, 否則只有老公兩人實好悶.

又唔係,我兩公婆好free好開心
而家養三隻唐唐,日日都好開心
而可以隨時去玩,今晚就即慶港車北上gogogo
Hola

珍珠宮

有時同埋小朋友一家人去玩,仲開心,小朋友形造快樂既氛圍,當然佢地唔聽話或者要照顧係辛苦啲既,但係大致上都係開心多啲,有時小朋友見我同老公無咩講,佢地會特登拉爸爸拖住我,呢啲無小朋友係到,可能兩公婆就一路唔出聲行到返屋企

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊