自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cibewong 發表於 23-11-23 09:36
咁幾好喎,你整廁所同廚房大嘅整咗幾多錢呢?十幾萬要嗎?

要...我估今年唔得, 要睇你買咩磗!
改煤氣喉都要八千蚊, 另外改哂喉位, 厨櫃都十二尺長, 爆牆, 洗手間拆企缸, 要做番防水...

象牙宮

ilovebb2019 發表於 23-11-23 10:09
回覆 cibewong 的帖子

全爆啦,只裝修廚房和廁所仲煩。搬去service apartment 住兩個月咪得囉。順便清吓屋 ...
當時都咁諗,整完廚廚房廁所靚,
其他就借睇唔順眼,整就一次過整埋.

象牙宮

stagea 發表於 23-11-23 10:28
改煤氣喉都要八千蚊, 另外改哂喉位, 厨櫃都十二尺長, 爆牆, 洗手間拆企 ...

全屋最貴係廚廁,
一年比一年貴,
我前年整同屋人舊年整已經貴左好多.

侯爵府

改煤氣喉都要八千蚊, 另外改哂喉位, 厨櫃都十二尺長, 爆牆, 洗手間拆企 ...

唔該哂你

伯爵府

而家改煤氣喉咁貴?我果時搵返煤氣公司做,換埋個錶仲平過出面D公司。

侯爵府

當年只整廁所間屋都一樣沙塵滾滾, 廳的地下又鋪帆布又鋪木板, 係整一次過成屋嚟, 只靚個廁所廁房, 整好後配個舊廳, 會眼冤的

別墅

前排裝修了廚房, 除了天花及地板, 全部拆晒
2星期完工 , 計埋換大電器呢d, 總共駛咗十萬
我地無搬走呀, 無想像中咁大塵

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mercurycc 發表於 23-11-23 10:33
全屋最貴係廚房熄睡廁我部,
一年比一年貴,佢
我前年整同屋人舊年整已經貴左好多.

係, 但如果其他地方唔洗搞, 只搞厨房同洗手間! 同成屋大爆搞, 價錢真係好大分別

琥珀宮

ilovebb2019 發表於 23-11-23 10:43
而家改煤氣喉咁貴?我果時搵返煤氣公司做,換埋個錶仲平過出面D公司。
...

我都係煤氣公司搞架!
將條喉由右放去左邊, 加上厨房係長方形, 厨櫃都12尺有多, 未夠13尺!

公爵府

2023年兔年勳章

cibewong 發表於 23-11-23 10:18
裝修高峰期係咪啲人趕住出年4月1日前唔駛比垃圾徵費?

好多舊樓收驗樓驗窗法定通知,半年限期;搭棚工人都好忙,裝修師傅更忙呀!人人都知一整就全部一次過攪掂間屋啊!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

別墅

回覆樓主:

都係一樣咁麻煩,有得選擇,就一次過裝修,寧願暫時搬出去

象牙宮

ilovebb2019 發表於 23-11-23 10:43
...
煤氣公司獨家咩都貴,
只係拆舊爐封喉,當時好似3百。

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-11-23 09:09
鄰居岩岩原本只裝修厠所,
見佢再整埋廚房,
間屋野無搬走,人搬出去住。

但兩種工程條數爭好遠!

象牙宮

stagea 發表於 23-11-23 11:26
係, 但如果其他地方唔洗搞, 只搞厨房同洗手間! 同成屋大爆搞, 價錢真係好大分別
...
睇下之前裝修幾耐,如果都耐既,
都要油油或換下牆紙,
執下門框,反正整真係執埋好,
一樣都係要清潔。

象牙宮

redhot 發表於 23-11-23 12:54
但兩種工程條數爭好遠!
一定係啦!
住酒店3星期同6星期價錢貴好多。

琥珀宮

mercurycc 發表於 23-11-23 12:55
睇下之前裝修幾耐,如果都耐既,
都要油油或換下牆紙,
執下門框,反正整真係執埋好,

耐就無得講啦...
油油個啲, 真係唔可以隔太耐囉!

象牙宮

stagea 發表於 23-11-23 13:10
耐就無得講啦...
油油個啲, 真係唔可以隔太耐囉!
整一整真好煩,
執野,搵地方住,咩都係錢,
諗起都煩。

琥珀宮

mercurycc 發表於 23-11-23 13:17
整一整真好煩,
執野,搵地方住,咩都係錢,
諗起都煩。

係, 但去到唔搞唔得, 就要裝過佢

伯爵府

mercurycc 發表於 23-11-23 12:52
煤氣公司獨家咩都貴,
只係拆舊爐封喉,當時好似3百。

我裝修前唔係用崁入式,無封喉呢樣啊。唔知係咪裝修師傅搞咗。

象牙宮

ilovebb2019 發表於 23-11-23 15:10
我裝修前唔係用崁入式,無封喉呢樣啊。唔知係咪裝修師傅搞咗。

我之前咪用煮飯寶,
一次未用過,用左幾年,
裝修要拆出來佢地只係扭條喉出來 ,
扭個塞入去就幾百,
原本朋友見咁新想要,
煤氣公司幫拆舊爐再裝爐又收唔個幾錢,
朋友唔要,煤氣個師傅叫我比佢處埋,
覺得佢攞去賣,不過自己唔用比佢清走就算。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊