自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

C6的弟妹,食飯拖家帶口永不夾錢,奶奶去個幾百蚊嘅本地團都唔捨得請,奶奶中新冠要隔離買物資一個崩都計得清清楚楚,總之要佢地俾錢,無論一百定幾十都牙痛咁聲,好令人費解。

侯爵府

回覆樓主:

伯友問題都唔少,幫到出晒面。

珍珠宮

一係大方到底,佢開心妳開心,一係照直講同佢計清楚。你喺度呻無用㗎喎。

大宅

zitamamama 發表於 23-12-25 13:55
係呀,我媽話佢好好架,成日請我媽食飯。

少啲見(伯母都偏幫到出曬面)唔係只有自己氣頂。

珍珠宮

2023年兔年勳章

zitamamama 發表於 23-12-25 13:44
每年過時過節都十分氣頂,比面呀媽先出席。

首先我的兄弟,兩公婆收入過20萬一個月,對自己十分大方,使得 ...

比作我唔會再做水魚!

寶石宮

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 23-12-25 13:48
唔識買,但識得叫我送咩比佢小朋友生日。有次叫我資助買機票。

真係勁 cheap

不過真係比面伯冇啦!
佢話佢地冇心既,都係想一家人和和氣氣
幸福可以好簡單

男爵府

回覆樓主:

好明白你點解激氣,

我身邊都有呢種人

珊瑚宮

2024年龍年勳章

LekGirl 發表於 23-12-25 13:58
唔好介意呀!佢哋咁樣係伯母有份做成㗎!你做絕d啦!咪再買禮物買手信同埋同枱食飯…
...

非常同意,根本就係阿媽鼓勵同助長個仔嘅行為

男爵府

以上都係濕碎錢,聽過有人向父母呻窮,父母給一筆前後,將自己錢加父母俾既錢拎去投資買樓,然後每日都話自己手上冇錢,父母有病都即刻話冇錢幫手,成日借D移放風希望父母再俾錢佢去旅行,好彩父母慢慢停止再捐獻俾該子女。最有型係,佢耐吾耐又會笑父母同兄弟姊妹蠢吾識投資買樓....

公爵府

zitamamama 發表於 23-12-25 13:48
唔識買,但識得叫我送咩比佢小朋友生日。有次叫我資助買機票。

夾錢請阿媽食飯嗰啲算數,唔想媽媽難做。
但係你呢個情況我唔會幫佢哋去旅行買嘢,直頭去完返嚟佢哋先知⋯⋯ sponsor 更加係直接say no,點解要sponsor機票?
至於送嘢俾小朋友嘅,純粹自己唔會唔開心嘅範圍內送就算。 總之唔好令自己谷氣⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

moma1023 發表於 23-12-25 22:58
夾錢請阿媽食飯嗰啲算數,唔想媽媽難做。
但係你呢個情況我唔會幫佢哋去旅行買嘢,直頭去完返嚟佢哋先知⋯ ...

認同,一句唔順路收佢x, 機場買盒朱古力俾小朋友算

翡翠宮

畀面勳章

你可以拒絕,同呀媽講,你都要開始慳
日日是好日

大宅

回覆樓主:

絕對明白你感受,因為我都有個咁既家人

1) 同父母出街食飯奉旨唔會埋單,我埋完都要出聲問佢至夾返錢 (有時話冇撳錢詐詐諦無比)
2) 前排有消費券會同父母出街食 (冇叫埋我去) 因為用佢哋八達通比錢請佢食飯 (大家都有消費券又唔見佢請父母食)

仲有太多 ……

侯爵府

太過揾笨,要學習拒絕

男爵府

GreenMaDad 發表於 23-12-25 22:52
以上都係濕碎錢,聽過有人向父母呻窮,父母給一筆前後,將自己錢加父母俾既錢拎去投資買樓,然後每日都話自 ...

咁佢地有冇平時比家用父母?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

CheungKeeKee 發表於 23-12-25 14:16
回覆 zitamamama 的帖子

你媽竟然幫住晒?
可能俾好多家用咪幫口囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

要學下 say no
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

zitamamama 發表於 23-12-25 13:55
係呀,我媽話佢好好架,成日請我媽食飯。

請左你媽個啲係你度拎返

男爵府

大把係咁

侯爵府

有,以前同住,屋企一條廁紙都唔會買,周身名牌。自己房冷氣壞,都要屋企出錢換

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊