自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

camanbi 發表於 23-12-28 13:16
其實小學多唔多小朋友唔補習?有冇咩方法令小朋友自律?提升學習能力?
...

國際定目標定活動?

男爵府

~玉子豆腐~ 發表於 23-12-28 15:25
宜家讀書都唔係淨係細路讀,係阿媽都一齊讀
我地細個其實都係靠自己多,父母返工自己同自己溫習默 ...

我以前都係,功課溫書都係自己攪掂,唔合格就籐條炆豬肉。可能因為女仔比較乖,以前我成績唔差80分上下。
而家學緊嘅嘢深左好多,加上個個唔係有家長跟,就係有補習。細佬仔天性喜歡玩,有幾個可以自律。
一百個細路仔,除咗頭幾個特別叻,尾幾個特別差,大部分都係中等學生,小學階段都係要管要理,到呈分,揀一間合適嘅中學,唔好盲目追求band1 a,之後就睇佢哋造化啦。

珍珠宮

現在嘅課程深左好多,特別系中文科,以前D課程淺好多。

子爵府

crazypaper 發表於 23-12-28 15:36
從來呢啲聽完便算,真係唔洗認真,真係咁多資優天才咩
我成日聽有媽媽話自己個仔唔肯温習,懶散,掛住玩, ...

我同個媽咪講我仔好懶,每日兩頁練習都黑晒面,佢就答我肯做巳經好好,佢仔考試前先肯hea做,但考試科科9字頭
我話其實你仔咁懶都考得咁好,仲駛乜咁勞氣者

子爵府

~玉子豆腐~ 發表於 23-12-28 15:25
宜家讀書都唔係淨係細路讀,係阿媽都一齊讀
我地細個其實都係靠自己多,父母返工自己同自己溫習默 ...

全對。我讀到大學冇補過習,而家大仔小六都要補,自己都有跟。當個個追住攞95以上甚至100,你都好難獨善其身⋯⋯除非神童。

水晶宮

好媽媽勳章

其實小學多唔多小朋友唔補習?有冇咩方法令小朋友自律?提升學習能力?
...

首先你自己有無時間心機可以跟到足?
我家2個小學時0補習,課外活動都係童軍&運動。
自律要從小培養,同一個阿媽生出來2兄妹都可以唔一樣。
我2兄妹都係咁教,課外活動都差不多一樣,大仔教極都係咁上下,最叻嗰次考試級20/11x (其中一次呈分)
細女無大仔跟得咁足,但自覺自律好多,p3 後 一直 級頭5名內。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

忌廉寶寶 發表於 23-12-28 15:54
我同個媽咪講我仔好懶,每日兩頁練習都黑晒面,佢就答我肯做巳經好好,佢仔考試前先肯hea做,但考試科科9 ...

小學係有可能咁樣hea讀法都可以好高分㗎。

男爵府

Jane1983 發表於 23-12-28 13:46
我女而家都高中。佢小學時係零補習,成績亦好好。但我係挖空心思去啟發佢,令佢鍾意讀書。

苦心經營一例: ...

讀國際學校不同本地小學

男爵府

忌廉寶寶 發表於 23-12-28 15:54
我同個媽咪講我仔好懶,每日兩頁練習都黑晒面,佢就答我肯做巳經好好,佢仔考試前先肯hea做,但考試科科9 ...

聰明又專心的,係可以唔補唔做練習都90分
但要去到級頭就始終要練考試技巧(操卷)

補唔補只係睇下媽媽出卷定補習社出?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

brother4 發表於 23-12-28 15:50
國際定目標定活動?

今次好同意,IS 會較易配合,但LS 受整體制度所限,往往夾住行,活動亦要視乎是否只掛其名

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

天貓 發表於 23-12-28 14:38
其實講來講去三幅被,就係要從小培佢閱讀能力,即係自學能力,睇得書多記野會快啲,一生受用⋯⋯

我本身 ...
現今父母有幾多肯付出呀「又要馬兒好,又要馬兒不吃草。」,我嗰個由 0-11 係 0 電視,我地有買教材,出街只帶書同畫畫用具,最多可以帶兩件細玩具,出街好少行商場,好多時都會去博物館或約同學仔一齊去郊野公園或農莊,栽培一個小朋友真係好睇父母肯擺幾多心機落去。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 23-12-28 16:22
現今父母有幾多肯付出呀「又要馬兒好,又要馬兒不吃草。」,我嗰個由 0-11 係 0 電視,我地有買教材,出街 ...

其實現今肯付出嘅父母係好多好多呀!

競爭大到真係令人唔敢生仔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

RoseRosa 發表於 23-12-28 16:29
其實現今肯付出嘅父母係好多好多呀!

競爭大到真係令人唔敢生仔
錢係付出多咗,但都要父母做好榜樣,自己唔鍾意睇書嘅,個小朋友又點會鍾意睇書呢,大人時時玩電話,個小朋友咪學埋囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-12-28 16:22
現今父母有幾多肯付出呀「又要馬兒好,又要馬兒不吃草。」,我嗰個由 0-11 係 0 電視,我地有買教材,出街 ...

你講得啱,要一個小朋友有心機讀書唔容易,最好真係唔好睇咁多電視,又要唔可以自細狂俾佢打遊戲機,而家啲家長仲要培養小朋友睇新聞,留意時事,我仔嗰時好細個已經睇報紙….

我自己真係有幾年迫自己陪個小朋友一齊睇書,就係為咗從小令佢對文字有興趣,我自己本身唔係書迷,但我深知閱讀嘅重要性同埋對日後嘅影響….

我同小朋友細個個活動通常都係去書局,圖書館,或者公園,博物館,好刻意咁同佢一齊睇啲又有書有上畫戲嘅故事書嚟增加佢嘅閱讀興趣,之後佢自己會睇多啲類型嘅書,吸收不同範疇嘅知識,但講語文能力嘅培養,效果其實一定喺補習或者猛做作業之上⋯⋯

寶石宮

天貓 發表於 23-12-28 16:55
你講得啱,要一個小朋友有心機讀書唔容易,最好真係唔好睇咁多電視,又要唔可以自細狂俾佢打遊戲機,而家 ...

同意,適當嘅補習係一定需要,所以我個個好細個已經有外籍老師上門教佢講英文 呢個世界冇免費午餐,有幾多人真係可以生到一個乜嘢都可以唔使理又入到神科嘅小朋友呀

珍珠宮

...

補習更加唔會自律

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-12-28 16:58
同意,適當嘅補習係一定需要,所以我個個好細個已經有外籍老師上門教佢講英文 呢個世界冇免費午餐 ...

唔使點讀又可以成績好好係屬於好少數,我親戚係有呢啲人,但當然無我份

我個仔小學都有外籍老師同普通話老師上門,對會話係有一定幫助,起碼開咗佢哋個口敢去講

珍珠宮

自小陪佢哋睇圖書
陪到小學六年級
除咗建立到閱讀習慣,大家都會有共同話題,亦係閱讀過程,建立佢哋思考模式、價值觀
阿仔十七歲喇,依家繼續好鍾意睇書,有咩唔明都會自己睇書搵答案
阿女十四歲,佢太多嘢分心,少主動睇書,但會睇學校要求睇嘅書

阿仔小學唔使我理,初小啲英文真係差到無眼睇,但亦都因為學校啲卷深,無乜得溫,佢睇書睇得多係着數,慢慢就會高分
去到呈分,最多人唔掂個啲中、英文閱讀理解、作文,都好穩定
叫佢溫書佢唔會理你,極其量係鍾意攞住本成語書係到睇典故,問埋你啲無謂嘢

阿女好勝,考試佢會肯應酬下你,通常考之前個日,數學攞份平時學校做唔晒個啲綜合卷做(少於一小時),睇下佢邊個題目唔識,問下佢點解錯,再篤多同一範疇嘅題目一、兩題,佢識,就收工
常識叫佢自己溫
其他科都無乜得溫

平時最重要係佢哋自己要做好功課,由佢錯,咁先知佢唔識乜,但叮囑佢哋錯一定要知點解,唔識又唔主動問,俾我哋發現,即係自己攪唔掂喇,係咪要去補習呢?佢哋見到啲同學補習,覺得好慘,所以唔會俾呢件事發生,佢哋唔識就會問我哋

我係哋兩公婆都係要返工,雖然工作時間好靈活,但都唔想花時間係啲佢哋日常功課、或者佢哋識嘅嘢到

佢哋唔係天才,特別係我仔,佢初小、初中都有成績低潮,但培養到佢鍾意睇書,佢慢慢就會自己搵到方法突破
佢哋兩個去到高中,就真係多啲學習上的問題問我哋

讀書其實係馬拉松,如果每次只係着眼於一個測驗、一次考試,大家壓力大,成效亦都不彰
打好根基先係最重要
一定程度,補習只係補品,可視為救急,但長遠幫助唔大

侯爵府

anna59 發表於 23-12-28 15:52
現在嘅課程深左好多,特別系中文科,以前D課程淺好多。
現在的中文科深到吾合理亦無必要, 深到咁只會令語文弱嘅學生覺得遙不可及、放棄收場

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-12-28 17:24
現在的中文科深到吾合理亦無必要, 深到咁只會令語文弱嘅學生覺得遙不可及、放棄收場
...
直頭製造失敗者。
外國都吾使讀申文

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊