自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

panda0721 發表於 23-12-28 18:55
我都想知喺大陸用WeChat Pay係咪一定要綁定一個大陸戶口㗎?因為我試過喺深圳坐的士scan完佢個code之後佢 ...

係呀??
你大陸用WeChat Pay, 係香港用支付寶俾錢,兩個唔同嘅電子錢包喎!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我香港微信已認證香港身份證及綁定信用卡 , 但返大陸比唔到錢 , 朋友話要認證埋回鄉卡先可以大陸用到 , 但搵唔到app 有邊度認證回鄉咭

水晶宮

panda0721 發表於 23-12-28 19:34
我已經認証咗,但好奇怪既係,好似早兩日用手機落單訂喜茶俾錢就得,但坐的士掃佢個code俾錢就唔得:thinki ...

掃code 要用番內地支付寶或微信內地錢包先得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

panda0721 發表於 23-12-28 18:55
我都想知喺大陸用WeChat Pay係咪一定要綁定一個大陸戶口㗎?因為我試過喺深圳坐的士scan完佢個code之後佢 ...

我都唔識答你,我認証左,但叫朋友過錢俾我,我唔可以收,只可以用紅包,每次俾200人仔我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby_vinci 發表於 23-12-28 19:12
我尋日啱啱北上完,比錢全程用WeChat pay, 不過我冇綁信用卡,直接入錢落WeChat pay錢包。
搭的士本來都係 ...

你係用香港果個?唔係用大陸錢包?

水晶宮

simple430 發表於 23-12-28 20:04
我香港微信已認證香港身份證及綁定信用卡 , 但返大陸比唔到錢 , 朋友話要認證埋回鄉卡先可以大陸用到 , ...

用WeChat pay hk 唔駛認證回鄉證認證身份證就得

公爵府

我已經認証咗,但好奇怪既係,好似早兩日用手機落單訂喜茶俾錢就得,但坐的士掃佢個code俾錢就唔得:thinki ...

微信就是這樣,集團式/商場店舖用到微信,個體戶(的士/路邊小販/街市檔)經常失敗!反而AliPay HK 大小集團/個體戶都可以成功支付

水晶宮

lovebobo 發表於 23-12-28 20:13
你係用香港果個?唔係用大陸錢包?

用WeChat pay HK 睇16樓就明
attach0/tmp/phpXSnlLg
attach1/tmp/phpDonks4

大宅

我香港微信已認證香港身份證及綁定信用卡 , 但返大陸比唔到錢 , 朋友話要認證埋回鄉卡先可以大陸用到 , ...

WeChat Pay 只係認證身份證,但比到錢。早兩日在中山。
attach1/tmp/phpuWDmxN

公爵府

雖然微信香港錢包同大陸錢包同一個程式,但是獨立!你香港錢包認證咗唔代表大陸錢包認證咗!你要將大陸錢包綁大陸銀行戶口先可以用到大陸錢包

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-28 20:16
微信就是這樣,集團式/商場店舖用到微信,個體戶(的士/路邊小販/街市檔)經常失敗!反而AliPay HK 大小集 ...

對呀 , 集團式無問題 , 細舖唔多得 , 支付寶多數成功 , 朋友話如認證埋回鄉證就實得 , 佢話 YouTube 有教 , 但好好好複雜 , 下次等佢幫手整

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-28 20:40
雖然微信香港錢包同大陸錢包同一個程式,但是獨立!你香港錢包認證咗唔代表大陸錢包認證咗!你要將大陸錢 ...

我連大陸錢包都搵唔到

公爵府

simple430 發表於 23-12-28 20:46
對呀 , 集團式無問題 , 細舖唔多得 , 支付寶多數成功 , 朋友話如認證埋回鄉證就實得 , 佢話 YouTube ...

唔複雜,只要綁大陸戶口就可以用到微信大陸錢包。

男爵府

通常掃私人唔可以扣香港戶口,只可扣人仔戶口,一般商戶都可以扣香港戶口

翡翠宮

Ritzmary 發表於 23-12-28 20:48
唔複雜,只要綁大陸戶口就可以用到微信大陸錢包。

佢話認證佐回鄉咭再有餘額就用到 , 不用大陸銀行戶口 , 佢可轉人仔比我 , 我比返港幣佢即可

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

simple430 發表於 23-12-28 20:47
我連大陸錢包都搵唔到

入去右下(我) ,服務,左上,見到(切換錢包地區)就可以揀。

男爵府

simple430 發表於 23-12-28 20:50
佢話認證佐回鄉咭再有餘額就用到 , 不用大陸銀行戶口 , 佢可轉人仔比我 , 我比返港幣佢即可
...

認證左回鄉咭可用餘額付款,無連內地銀行戶口的,唔可以收款同轉賬,利是都收唔到,用曬餘額最後都是有用內地銀行戶口認證

翡翠宮

koeyu 發表於 23-12-28 20:58
認證左回鄉咭可用餘額付款,無連內地銀行戶口的,唔可以收款同轉賬,利是都收唔到,用曬餘額最後都是有用 ...

Thanks

大宅

lyh80115 發表於 23-12-28 18:22
有無香港支付寶、雲閃付+銀聯信用卡?呢兩個都有用。
好想用雲閃付,未用過。好用嗎?比起支付寶邊樣方便d?

翡翠宮

stagea 發表於 23-12-28 20:55
入去右下(我) ,服務,左上,見到(切換錢包地區)就可以揀。

我未開通大陸錢包 , 所以無得揀 , 等見到朋友再一齊整 , 一定得 , 謝謝你詳細解釋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊