自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 24-1-20 23:33
我入親去見啲職員好落力,咁有兩次我係攞電腦去回收,因為電腦比較大件,啲職員要搵人搬入去處理,之後。。 ...

其實做呢啲工作,除咗可能收人工之外,使命感都好重要!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 24-1-21 00:07
所以先好想係呢到鼓勵佢地,如果佢地有睇呢個討論區就好了,有啲人無條負出,就冇乜聲音讚賞,有啲人乜都冇 ...

每個星期六綠在區區都會喺我街口擺街站,所以我都係星期六拎嘢過去回收!
今日我去到街站有個阿婆叫6嘅職員即刻上門幫佢拎回收物,個女職員話佢哋從來都唔會個別上門幫客收嘢,後尾講講吓先至知道,原來阿婆叫人上門幫佢收嘅係好多舊嘅杯杯碟碟碗碗,大掃除雜物、仲有一部洗衣機,又話啲嘢仲用得好靚咁!
我覺得啲職員真係好慘,所以都忍唔住出聲,叫婆婆如果諗住嗰啲嘢係送去循環再用,不如拎去救世軍或者聖雅各,如果係拎去回收分類做垃圾嘅就要自己拎落嚟,好明顯佢係換洗衣機嗰陣想慳返$100俾人拎走部舊機,呢啲縮骨嘢,同我呢幾日喺BK見嘅真係不相伯仲

大宅

bearbear220 發表於 24-1-20 23:50
職員,體制都唔錯,但唔知係咪冇辦法轉成收入,要問政府拎錢先搞到

其實係愈多分店愈好,真心有用

希望係8月前或執行前佢開多啲,其實真係好少

大宅

ilovehuman 發表於 24-1-21 00:03
處理廢物對後生嚟講本應會好厭惡,但佢地比到熱誠做,好難得,仲要好多行業都搵緊後生去做,我覺得佢地係 ...

係,有阿叔、後生,全部態度都好正路又認真,會check下你袋嘢入面係咪真係回收得,同埋譚仔個袋係可降解唔回收得,佢見到會講,我咁啱用黎裝回收物

珍珠宮

我入親去見啲職員好落力,咁有兩次我係攞電腦去回收,因為電腦比較大件,啲職員要搵人搬入去處理,之後。。 ...

九龍灣嗰間,職員又係好落力。見你攞住大袋嘢,一定會幫手。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

回覆樓主:

我去街站回收,staff 好nice ,好helpful ,同埋比清晰指引d回收物點處理。
淡而無味

琥珀宮

shop_baby 發表於 24-1-21 00:24
見過綠在區區兼職人工都唔錯7-80一個鐘,但多數請後生

邊有咁多

琥珀宮

Anpanmama 發表於 24-1-21 02:02
每個星期六綠在區區都會喺我街口擺街站,所以我都係星期六拎嘢過去回收!
今日我去到街站有個阿婆叫6嘅職 ...

洗衣機叫人上黎收唔使比錢

伯爵府

Anpanmama 發表於 24-1-21 01:53
其實做呢啲工作,除咗可能收人工之外,使命感都好重要!
冇錯,呢個時候仲有人咁落力又有使命感好難得,所以要支裝佢,因為宜家好多大公司返工啲人都腐化啦,所以綠在區區有咁強正能量,支持

伯爵府

Sadness 發表於 24-1-21 04:56
我去街站回收,staff 好nice ,好helpful ,同埋比清晰指引d回收物點處理。
正到爆啦,好過啲環保高官

伯爵府

anouck 發表於 24-1-21 04:02
係,有阿叔、後生,全部態度都好正路又認真,會check下你袋嘢入面係咪真係回收得,同埋譚仔個袋係可降解唔 ...
比你睇到係認真分類,吾會好似之前嗰幾年啲回收箱冇人認真處理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

昨日又去回收
職員見慣我就知我識用部機,無理我
多咗啲老人家去查詢點樣回收,有乜嘢物品可以回收

職員回答好詳細
不要從別人的嘴裡去認識我

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

淨知道我附近嗰間開既位置係大街租金唔平,唔知靠咩營運

伯爵府

mandy952 發表於 24-1-21 08:14
邊有咁多

有咁多,我識人做緊,佢唔後生都請,4x歲

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我去流動站,如果問野,我會揀人問,有d大叔比較忟憎勞氣!

伯爵府

pomanlife 發表於 24-1-21 08:59
淨知道我附近嗰間開既位置係大街租金唔平,唔知靠咩營運
多謝你意見
1. 只係知道你嗰頭開咗一間
2. 估計,租金應唔平
3. 唔知靠咩營運

伯爵府

cy101 發表於 24-1-21 09:08
我去流動站,如果問野,我會揀人問,有d大叔比較忟憎勞氣!
乜你嗰區咁旺,啲職員咁多,可以揀嚟問,不過呢,嗰到啲分類好清晰,我諗你放回收嘅物品應該好複雜,連大叔都比你難倒

公爵府

好媽媽勳章

我樓下幾個職員吹下水無乜人好hea

伯爵府

Anpanmama 發表於 24-1-21 02:02
今日我去到街站有個阿婆叫6嘅職 ...
嗰個阿婆都幾識諗宿數,洗人洗到盡喎

珊瑚宮

回覆樓主:

好多职员

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊