自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 24-1-29 08:03
救命,講咁耐,都話唔係禁棉花棒囉

紙軸棉花棒有得賣已經好耐喇。 ...

徧見加幻想

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cheung2013 發表於 24-1-29 01:00
高官可能有人食煙,禁呢樣咪真係搞到佢自己,再講食煙可以收煙草稅,禁埋啲濕碎嘅民生用品迫香港人淘塑膠 ...

所以佢哋從來都唔取消暑假就係咁解,因為佢哋放暑假又有糧出 ,馮係對自己有利嘅都唔會提議
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

支持4月1日禁煙,向公屋户/3無大厦派臨時煙仔餅

伯爵府

係!

珍珠宮

bearbear220 發表於 24-1-29 00:06
冇話唔比人食,但賣就犯法
其實個做法同而家禁棉花棒個情況係咪差不多?
...

其實你地點解甘大反應,好似世界沒曰甘,只系禁膠,可以用竹加麻,我反而幾支持

子爵府

esmehouse 發表於 24-1-29 08:51
所以佢哋從來都唔取消暑假就係咁解,因為佢哋放暑假又有糧出 ,馮係對自己有利嘅都唔會提議
...

對佢哋自己有利嘅嘢當然唔會禁止,香港財赤,膠官無能,經濟搞到一塌糊塗,樣樣加價,與其喺蟻民身上刮肉,高官應該要學大陸減人工,全部高官應該減人工一半,AO級嘅公務員減人工三成好過咩垃圾徵費,公共服務一齊加價

子爵府

畀面勳章

bearbear220 發表於 24-1-29 00:08
係啊。。。但政府寧願禁棉花棒都冇諗過禁煙。。。

咪係。垃圾政府

象牙宮

禁邊行邊食都唔做啦,重話禁煙。

大宅

用咩理由禁煙 ?
條命係自己的 .

珍珠宮

bearbear220 發表於 24-1-29 00:06
冇話唔比人食,但賣就犯法
其實個做法同而家禁棉花棒個情況係咪差不多?
...

煙應該禁啦,,影響最大

大宅

EstrellaDamm 發表於 24-1-29 08:03
救命,講咁耐,都話唔係禁棉花棒囉

紙軸棉花棒有得賣已經好耐喇。 ...

普唔普遍先?有時唔係話有個取代品就可以大條道理禁左民生用品,你唔講我都未必醒起仲有呢樣野,平時又唔會無啦啦去搵黎買

大宅

esmehouse 發表於 24-1-29 08:51
...

係喎,立法會又唔係學生仔放咩暑假

子爵府

D..D 發表於 24-1-29 00:17
未有方法可以取代煙草稅

直接加稅咪得囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bearbear220 發表於 24-1-29 10:05
係喎,立法會又唔係學生仔放咩暑假
以前英國佬要返鄉下,所以有暑假,都回歸咁耐啦,應該要取消啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

一定唔會
收入來源

水晶宮

bearbear220 發表於 24-1-29 10:04
普唔普遍先?有時唔係話有個取代品就可以大條道理禁左民生用品,你唔講我都未必醒起仲有呢樣野,平時又唔 ...

真係想反眼。早幾個月去屈人寺,自家品牌棉花棒已經係紙軸,仲有唔同款式及包裝任君選擇。我少去萬0但聽講萬0都有同類產品。去開嘅街坊藥房都講話佢地而家已改賣木軸棉花棒。咁叫唔叫普遍呢?

瑪瑙宮

D..D 發表於 24-1-29 00:17
未有方法可以取代煙草稅

用酒代替

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

政府有收煙草稅

公爵府

禁膠,其實要禁埋波鞋,香港要走前D。以後著草鞋代替

水晶宮

talktime 發表於 24-1-29 09:42
煙應該禁啦,,影響最大

政府係睇邊樣利益最大,唔係市民健康或環保,講環保但無好做配套只是偽環保,分分鐘回收左嘅部分唔值錢嘅垃圾都係去左堆填區!賣綠色膠袋徵垃圾稅咁好搵,禁左煙咪無得收煙草稅囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊