自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

fayefa 發表於 24-2-6 12:07
美心集團我就真係未試過態度差。反而是啲人氣檔就通常差,因為唔憂做,所以都甚少去
...

x2

公爵府

趙元嵩 發表於 24-2-6 12:13
又好似針對緊某集團..........

講邊個集團?

水晶宮

我係本土香港人, 最近一次幫襯一間食肆真係頂唔順個收銀, 我好似前世欠佢咁,黑口黑面態度又差, 連經理都係咁, 真係 never again, 唔好怪香港人北上消費, 有時服務業真係搞死自己唔好怪人

珍珠宮

佢地聽到普通話未吾友善囉!
試吓講廣東話,應該會好D!

子爵府

monkeymoney12 發表於 24-2-6 12:00
er....可能我好彩,我又好少會入左間態度差既餐廳

就算服務唔差嘅餐廳,份量都細得可憐,我每個星期六日都出街食,喺香港食嘢只會感覺受氣,就算唔受氣好似outbaxx,一家三口,三個餐,埋單四舊水,但係竟然食唔飽

一河之隔嘅深圳,129蚊環境一流,服務質素超高,價錢仲要低於香港茶餐廳

仲要食完飯送三個甜品,你係我你會去邊度食?
attach0/tmp/phpOdzgwu
attach1/tmp/phpeIVRhM
attach2/tmp/phpKPSC33
attach3/tmp/phpElTDPl

Skytree1000    發表於 24-2-6 17:11

男爵府

stagea 發表於 24-2-6 12:27
QR CODE落單, 待應示意你自己嚟, 落唔到既, 都係有野聽下咁囉, 係好多都有呢個問題
...

無錯,有時網絡收得唔好,要人手落,我都同待應單聲,唔係想麻煩佢人手落,費事有野聽。但當日果度係機場(可能客人落機第一餐既印像就咁衰左),又係某連鎖小籠包品牌,又茶位引
又加一,對著旅客都係行scan ,order,就走左去,真係做影衰香港。

Skytree1000    發表於 24-2-6 17:12

大宅

期望值唔一樣. 香港人習慣左去到餐廳要點做,
自然對服務冇咁高需求. 例如自己倒水/ 搵餐具
點菜亦都係講重點, 甚少發問
反正只要你唔麻煩, 醒少少, 香港服務員係好少黑面
但遊客冇可能跟足

珍珠宮

回覆樓主:

睇小紅書啲大陸遊客,去茶餐廳食嘢要求良好服務? 伙記講嘢大聲就話人凶佢,帶外來食物入店被告知不可以,又話人不礼貌??

入店混吉冇光顧而狂拍照,就話店東惡死。。。。。

佢哋目的就係要唱衰香港。。。。

子爵府

sanjoe 發表於 24-2-6 12:02
極少遇到態度衰的餐廳

我同我身邊所有屋企人同朋友

都一致評價,香港極小遇到好的餐廳

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

baby668 發表於 24-2-6 12:33
就算服務唔差嘅餐廳,份量都細得可憐,我每個星期六日都出街食,喺香港食嘢只會感覺受氣,就算唔受氣好似outba ...

呢間食過幾次, 係幾企理既中菜嚟

伯爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:58
可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會 ...
我認同, 班上年紀嘅阿姐服務差到呢! 真心食餐飯好受氣, 呢班人心想,呢D工無人做, 我怕咩你班客. 香港餐飲業想改善都好難.

公爵府

大姑娘 發表於 24-2-6 12:35
睇小紅書啲大陸遊客,去茶餐廳食嘢要求良好服務? 伙記講嘢大聲就話人凶佢,帶外來食物入店被告知不可以, ...

係,真係有唔少呢D大6西客

公爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:58
可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會 ...

咁你真係好好彩,我去大部份都唔算差,最差試過有一兩間嘅都係西口西面唔願應你唔想做咁啫 ,未試過俾人鬧

象牙宮

回覆樓主:

我遇到既係木口木面,有d悔氣,未夠好啫!好難同大陸比,聽講人地培訓係專登既

大宅

西面定義人人唔同。
我只係見過塊面冇表情,講嘢大聲冇尾音冇呀呢㗎呢啲,永遠以命令式語氣組織客人坐低叫嘢食埋單。響客人附近同另一位阿姐大聲切磋交流。你叫佢佢永遠叫返你等陣(再易易哦哦一輪)。漏單上錯嘢就一定要諒解佢哋好忙,廚房嘅單好亂,總之唔係佢嘅錯。道歉當然唔會有。
佢哋未必有惡意,但係肯定自覺地位高過客人。如果咁樣係服務業飲食業應有態度,咁佢冇問題,係我有問題。

公爵府

你地覺得大陸好,係因為小幫襯,當你係度住多幾年,看法又唔同,除非你去好高級既食,如果去返本地,接地氣既飯店仔,你就知香港既算斯文。。不過,大陸既食物比香港既新鮮,肉味好D就真

子爵府

可能我好彩,又真係無乜遇到有熊度惡劣
另外,outback四百幾蚊食唔飽好正常

子爵府

fayefa 發表於 24-2-6 12:07
美心集團我就真係未試過態度差。反而是啲人氣檔就通常差,因為唔憂做,所以都甚少去
...

咁你就真係好好彩喇,我喺沙田市中心美x,同埋沙田中央廣場八月x,都遇過貴賓室嘅禮遇

講開又講牛x冰室我都好鍾意幫襯,但係有次掃唔到QR code,叫極都冇人落單,我好有禮貌地,叫到個阿姐落單,佢都好似十萬個唔願意,覺得落唔到單,仲喺度質疑話冇理由,講到係客人嘅問題

伯爵府

畀面勳章

baby668 發表於 24-2-6 11:43
佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真 ...

睇過條片, 佢唔滿意個態度係因為佢5歲個仔入便利店個收銀 counter ;坐人哋鋪落地玻璃櫥窗前;間鋪唔比Wi-Fi密碼佢,因為個仔扭計。

珍珠宮

USDS81 發表於 24-2-6 12:20
上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務 ...
我上星期去油塘大本營茶木,做收銀嗰個我估係經理,2個老人家唔識用QR code落單,唔幫不特止仲俾說話人聽,隔離枱食客睇唔過眼幫手,我坐後面張枱就啤住個經理。仲有其他行為唔詳細講,總之態度就係好差好差,但2個老人家係有禮貌嘅。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊