自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

adaleung717 發表於 24-3-12 01:05
(請勿上報, 幫朋友問, 內文有D長)
朋友係一位女性 (30+, under 35歲), 有一個感情穩定既男朋友黎緊結婚(1年 ...

我嗰隻咪係咁law ,冇野ge多畫公仔畫出腸的溝通,set規則可以發脾氣,黑臉,但唔準超過3日,我是1日的,3日後好自動講番野,不然會爆佢會由佢係屋企變獨孤求敗,自己去happy

呢類人好跟規矩行,你1打差佢原定行程,佢會變得好蕉慮。所以set行程一定預2個比佢知或者定左唔好改。

另外你同佢set左可發脾氣的日數,佢會跟的同上心的。

某時候當佢細路仔湊就冇問題

公爵府

回覆樓主:

一:佢自己想穿而花時間清潔返,其實冇問題吖,點解要阻止佢?!

二:你同佢呻,佢身同感受附和你,好過句句串返你呢

三:悲觀,喺呢個時勢,天氣,疾病,經濟,戰爭...有邊個唔悲觀吖

四:收收埋埋可能係性格,或唔識在適當時表達,每對夫妻都有D嘢,大家要時間磨合和包容

咁驚就諗清楚先好結婚~

水晶宮

adaleung717 發表於 24-3-12 01:05
(請勿上報, 幫朋友問, 內文有D長)
朋友係一位女性 (30+, under 35歲), 有一個感情穩定既男朋友黎緊結婚(1年 ...

強迫症
我囡都係咁,帶佢睇醫生食藥會好dd
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

回覆樓主:

我C6的性格有d似你朋友,只係第3點吾似。婚姻能吾能夠磨合要睇埋你朋友的性格和能力。

我的性格好樂觀,內心好強大果種。通常C6一有負面的想法,我都半勸半鬧半教甘話醒佢。

另一方面,建立家庭後涉及經濟、子女好多野。我哋雙職,但我份工好穩定,萬一佢工作有咩變數,我有能力單獨支撐。

所以,家庭或經濟佢知道有我做最大的後盾,生活冇左最大的隱憂,其他都係瑣碎小事。

結婚十幾年,佢成日話我係佢人生導師,有咩死結諗吾掂,比我一講都放鬆好多。

我成日教佢用吾同角度思考,成事在於人時地利人和,人生冇咩甘多焦慮,焦慮亦無補於事。

撇除這個性格缺點,我C6顧家全力跟功課,總體優點能彌補就ok。

人無完美,再搵另一個亦可能有不同缺點。

珍珠宮

可能本身係高敏感性格,細個無得到肯定,原生家庭唔夠了解,情緒冇得到排解。成年人越來越難搞,易叫朋友睇下呢類資料,點同佢相處

呢類性格佔20 %,小朋友如果本身係高敏感性格,家長要由細幫佢哋建立自信,正面人生態度

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

4個字:早走早著,最怕第時自己小朋友系甘,朋友啫有得選擇何苦日日活在負能量當中。

大宅

Jandr 發表於 24-3-12 12:58
我C6的性格有d似你朋友,只係第3點吾似。婚姻能吾能夠磨合要睇埋你朋友的性格和能力。

我的性格好樂觀,內 ...

絕對係,所以超級正面能量強嗰邊,喺呢個環境底下其實係冇乜問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我會告訴她,
“咁嘅性格,住埋一齊係好惡頂.
但如你擔心30+, 或者找不到更好的男友,
就自己決定”

ie.佢將來如發覺決定錯左, 米賴我當日的意見害左佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

snow.white 發表於 24-3-12 07:58
講到咁仔細,你自己本人吧

侯爵府

2024年龍年勳章

照睇個男友似有自閉加焦慮
如果係結婚前就知
真係諗清楚係咪同呢個人結婚
呢度都有jm上黎呻過c6有啲咁既徵狀
婚後好辛苦好想離婚
有小朋友更難搞
同埋好多時呢啲有遺傳

首頁