自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

PonyoBB 發表於 24-3-13 19:25
政府自己一手造成的,靚地點/有海景地段起公屋,停車場商場配套齊全,財政預算公屋户有免租,垃圾徵費又有 ...

sad but true

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

SmallTungmama 發表於 24-3-13 19:53
早前訪問一個公屋住戶, 佢話當年排公屋專登唔升職, 依家錯過咗升職的機會, 又怪政府申請公屋門檻太低!又 ...

咁佢自決定自己負責喇

大宅

虎到金來勳章

hct300 發表於 24-3-13 18:41
立法會議員洪雯今日(13日)於立法會會議就房屋供應提出質詢,指有年輕人為排公屋而放棄工作,令不想「躺 ...

香港樓價貴到癲,公屋政策只會令人走向兩極化,一係做好有錢,一係做好窮,為左唔想咁多人排公屋,將申請公屋入息限制set到極低,逼市民轉低層工作或唔升職唔加人工,當你要排7年隊,7年時間要限制自己收入水平,間接影響經濟,另一樣更奇怪既係『公屋富戶政策』會被趕走既入息上限又高得離晒譜,以3人家庭為例,月入12萬先要俾雙倍租金,試問下月入12萬既家庭仲有咩野公屋需要?交雙倍租咪都係6、7千蚊,唔諗下出面搵緊萬幾蚊,住緊劏房既人每月都係交緊6千蚊租,但租金佔一半人工,所以呢個公屋富戶真係匪夷所思,自相茅盾!

男爵府

政府話要基層人士有幸福感呀嘛!所以要靚地起公屋,又有各項資助!
年輕人辛辛苦苦讀完大學,仲要捱唔知幾多年先儲夠首期買私樓,期間仲要交稅,比政府係咁劏。
寧願躺平等政府比幸福感。

公爵府

2024勳章

emilylam 發表於 24-3-13 19:00
朋友個女一夠18歲就去排公屋

咁佢個女做咩職業?

水晶宮

tszchungmama 發表於 24-3-13 20:54
咁佢個女做咩職業?

讀咁大學

水晶宮

遇見晨曦 發表於 24-3-13 20:22
香港樓價貴到癲,公屋政策只會令人走向兩極化,一係做好有錢,一係做好窮,為左唔想咁多人排公屋,將申請 ...

公屋富戶的標準真係離地!只要上到樓,收入十幾萬都可以繼續住公屋
可以買公屋,公屋市民可以從中獲利賺一筆,d公屋政策真係

侯爵府

私樓買唔起,居屋抽唔到,得公屋可以創做合資格機會

侯爵府

uns 發表於 24-3-13 19:56
唔知要排幾耐才有呢?無理由益晒d新移民及南亞裔

上次fb彈咗個公屋討論組post出嚟,新移民來港六年(其他成員唔知啦),申請公屋三派派啟鑽苑之前兩派嫌舊嫌地點唔方便

子爵府

Kittymummy 發表於 24-3-13 20:09
佢好意思講既,係佢地既政策令人做懶人,完全係政府一手做成。起公屋係靚地,要地鐵附近,仲話要令佢地有幸 ...

同意,既然起左咁靚公屋,住左有幸福感,為何仲要挨騾仔…
剛畢業出黎未必人人都搵到好多錢,又要還grant loan,三十歲都未必儲夠首期,咁倒不如搵份part夠食得飽,30歲前應該就有間靚公屋娶老婆生仔lu,超幸福

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

財爺話基層都有權利享用靚景呀!
我做咩要買到去山卡啦
月月萬萬聲節衣縮食咁供呀
買左又有管理費,維修一大堆問題

政府真係…………
根本就係叫人向下游

公爵府

2024勳章

emilylam 發表於 24-3-13 21:00
讀咁大學

咁放長雙眼睇,佢女畢業時應未排到,但佢女畢業後可以揾咩做呢?
我見過一個類似case, 有個男人排公屋,原本揾萬六(定萬7)一個月,唔做,為排公屋,專登揾一份少錢嘅工,到而家4X歲,一事無成,仲未排到, 其實都慘。
感覺係兩頭唔到岸

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

佢唔駛講埋d咁既野啦,佢想叫年青人唔好排,然後俾佢目標要俾既人姐。佢自己白痴就唔好當人地都係。
又有幸福感又有靚地段靚view,點解唔排呀?咁好條件既屋點解年青人唔排得呀?

水晶宮

忌廉寶寶 發表於 24-3-13 21:09
同意,既然起左咁靚公屋,住左有幸福感,為何仲要挨騾仔…
剛畢業出黎未必人人都搵到好多錢,又要還grant ...

30單人都未必得,我睇過fb 公屋群話由18等到35都未派。

男爵府

回覆樓主:

係政府教香港人躺平

大宅

虎到金來勳章

emilylam 發表於 24-3-13 21:05
公屋富戶的標準真係離地!只要上到樓,收入十幾萬都可以繼續住公屋
可以買公屋,公屋市民可以從中獲利賺一 ...

極之奇怪,個標準真係唔知邊個天才諗出黎,另一個好好笑既標準係長者條隊,長者兩人入息上限係2萬3,年青人兩人隊反而得一萬9,兩個65歲長者點計都叫半退休,年青人反而要求搵得仲少d,即係逼緊年青人躺平或向下游?根本唔應該得兩極選擇,點解冇中間俾人揀?問心,作為年青人邊個真係想向下游?但居屋咁少,真係唔合理,同埋居屋根本唔應該賣出去私營市場,益左班炒樓既,無視真正有需要既市民。

珍珠宮

emilylam 發表於 24-3-13 19:00
朋友個女一夠18歲就去排公屋

到時出來做嘢超收入就會取消資格㗎喇
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

ensureyip 發表於 24-3-13 21:09
上次fb彈咗個公屋討論組post出嚟,新移民來港六年(其他成員唔知啦),申請公屋三派派啟鑽苑:l ...

鑽石山啟鑽苑係居屋
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

遇見晨曦 發表於 24-3-13 22:28
極之奇怪,個標準真係唔知邊個天才諗出黎,另一個好好笑既標準係長者條隊,長者兩人入息上限係2萬3,年青 ...

水晶宮

kikiboy 發表於 24-3-13 22:30
到時出來做嘢超收入就會取消資格㗎喇

我都唔知點解佢要個女排公屋,讀完大學搵工好多都超額吧,為了排居屋?

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊