自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁樣做,佢已經意會到你想用WhatsApp,佢都唔肯用都冇辦法,但你可以堅持用,另外佢每次打嚟都可以唔一定接聽,等佢知打電話都唔係一定有人接

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

秒秒鐘幾十萬上落

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你先示範以後想打畀佢之前 都先whatsapp問幾時方便傾個電話

試多幾次他就會知道 先whatsapp後通電

侯爵府

牛年勳章

咁你搵佢有冇事先whatsapp問?用返你期望嘅方式對人,人哋都唔領會就直接講,對事唔係對人,有咩好尷尬

大宅

seaheart88 發表於 24-4-24 09:05
我都有個朋友係咁。。。
我係得閒都專登唔聽佢電話。。因為次次打嚟都唔係咩緊要事,講埋晒啲普通嘢。。有 ...

大宅

糯米米糍 發表於 24-4-24 11:28
咁你搵佢有冇事先whatsapp問?用返你期望嘅方式對人,人哋都唔領會就直接講,對事唔係對人,有咩好尷尬
...

我一向ws佢.無打電話比佢.

大宅

kerotan 發表於 24-4-24 10:55
你先示範以後想打畀佢之前 都先whatsapp問幾時方便傾個電話

試多幾次他就會知道 先whatsapp後通電

我一向ws比佢.無打電話比佢.

大宅

IvansweetHeart 發表於 24-4-24 10:21
咁樣做,佢已經意會到你想用WhatsApp,佢都唔肯用都冇辦法,但你可以堅持用,另外佢每次打嚟都可以唔一定接 ...

係呀.我有時間有空咪聽囉.不想聽就不接.佢都不會事後問,不過我覺得佢都50歲人.咁大個人.人情世故都不識.又不是死人冧樓事未必須要打電話來囉.要打都應該在ws問吓先?但佢無.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

自從經歷過屋企有大事,我好怕人打電話黎,覺得打親黎都好大件事,我叫我啲家人唔係緊要whatsapp好啦

侯爵府

2024年龍年勳章

中性人 發表於 24-4-27 09:12
我一向ws比佢.無打電話比佢.

我有個外國朋友就是這樣
比面他在遠方盡量聽他電話
亦提過叫他先whatsapp
但他只做了一次下次又係直接打電話
之後他打得密了我便唯有不接聽然後whatsapp返 告訴他我在忙著改天再談。 冇癮幾次 現在他兩三個月才打來一次了。

本來好朋友我亦好想多啲交談
但人總是 要他人就自己
自己情緒到就即刻 打電話給人
沒諗過失驚無神他人怎可全天候

我有更老土的朋友,失驚無神 話喺我屋企附近要上嚟,我唯有講大話我唔喺屋企

子爵府

seaheart88 發表於 24-4-24 09:05
我都有個朋友係咁。。。
我係得閒都專登唔聽佢電話。。因為次次打嚟都唔係咩緊要事,講埋晒啲普通嘢。。有 ...

嘩,你用最憎呢個字,好似打俾你傾電話傾閒偈屬好嚴重罪行,你仲有朋友你有本事。

子爵府

中性人 發表於 24-4-27 09:16
係呀.我有時間有空咪聽囉.不想聽就不接.佢都不會事後問,不過我覺得佢都50歲人.咁大個人.人情世故都不識. ...

咩人情世故,要WhatsApp 咗先?你呢個思路仲奇怪

瑪瑙宮

大廚勳章

snow.white 發表於 24-4-27 10:28
嘩,你用最憎呢個字,好似打俾你傾電話傾閒偈屬好嚴重罪行,你仲有朋友你有本事。
...

我真心討厭傾電話。。。已同佢講過。。有咩whatapps 留言一定覆。。。

我唔係好興無無謂謂花啲時間去閑話家常。。。反而WhatsApp你打字或者留言我都會不停覆。。。喺街傾電話又好似講俾人哋聽或者騷擾左右隔籬搭地鐵。。。。。。除非有急事要直接解決。。

特別大家都係行家,知道好多時都會做緊嘢,唔會有機會成日聽到電話。。。WhatsApp留言唔係更好咩?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

今時今日真係勁少情况去打個電話。諗番以前煲粥嘅日子

珍珠宮

我朋友,你冇時間或者唔方便講電話嘅情況下千其唔好WhatsApp 寫嘢比佢,你一個WhatsApp ,佢電話即到
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊