自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-30 12:05
我都想個仔去而家果d兒童節目做觀眾,坐喺後面玩下遊戲果d,不過我大仔唔肯,二仔三仔仲細
...

其實幾好玩,我個女參加遊戲節目,家長或親友有票坐觀眾席,錄影完每個觀眾有些小禮物,見到自己個女出鏡己經開心,不需人工或車馬費

子爵府

登陸火星 發表於 24-3-30 12:24
其實幾好玩,我個女參加遊戲節目,家長或親友有票坐觀眾席,錄影完每個觀眾有些小禮物,見到自己個女出鏡 ...

其實我細個果時,我家姐同表姐都好想我同另一個表姐參加,不過當年我都驚,所以去唔成,明明我地都已經收到通知去錄影,同我一齊出鏡果個表姐好失望,因為我唔去佢都去唔成

珍珠宮

登陸火星 發表於 24-3-30 08:19
我女細個時有參加TBB的兒童遊戲節目,是無人工的

我仔細個時,參觀生日之星節目,可自己邀請兩個朋友仔去,係節目玩遊戲,中途冇招待,我自己去食堂買飲品俾朋友仔及陪同媽咪。

好在拍攝完有大合照、生日蛋糕、零食同飲品和一份玩具(大概150蚊)俾每個小朋友。

男爵府

酒店廚師參加比賽,酒店有咁多假俾佢攞咩? 大時大節係酒店餐廳最旺時期,佢又可以放假去出 show? 係咪已經冇做?

珍珠宮

睛靈勳章

LoveCorgi2 發表於 24-3-30 09:50
冇人工。電視台贏晒。樂此不疲搞呢啲音樂比賽show。攪得越長,可以吸多啲廣告費,贊助費。跟住電視台入面 ...

慘過廉價勞工 但見佢地好似好friend咁

別墅

jollyma 發表於 24-3-30 13:29

如果你唱得好,不過係普通打工仔會不會參加?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

劉可一堂學唱歌收$400 (會員$300), 一堂收十個人.. 如果佢真係一堂收足10個.. 有$3000以上收入.. 一星期教幾日, 都唔錯嘞.. 呢D咪靠參加中年好聲音之後嘅回報.

伯爵府

jollyma 發表於 24-3-30 13:29

應該仲要倒貼。時間同金錢。
咁中年好聲音嘛,中年人做咗咁耐嘢應該有少少儲蓄頂吓一陣。
今時今日出嚟行要識做人,同埋要埋堆。

侯爵府

jollyma 發表於 24-3-30 04:38
節目咁....長,咁多集,又成日要出席活動宣傳,究竟有冇人工或車馬費,梳化服全部公司出?參賽者都要請好多 ...

我認為無。

侯爵府

loolooloo 發表於 24-3-30 12:23
梗係一個仙都冇啦
就算日後簽約,都係廉價勞工.

点廉價法?

水晶宮

jollyma 發表於 24-3-30 04:38
節目咁....長,咁多集,又成日要出席活動宣傳,究竟有冇人工或車馬費,梳化服全部公司出?參賽者都要請好多 ...

可能有少少人工卦,因為當係幫啲參賽者做宣傳,好似嗰個黃吉吉,佢當初唔參加無線呢個比賽,鬼有人識佢咩,依家多人識咗佢,佢依家開班教人都會多啲生意啦

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-3-30 09:50
冇人工。電視台贏晒。樂此不疲搞呢啲音樂比賽show。攪得越長,可以吸多啲廣告費,贊助費。跟住電視台入面 ...

但係都明點解tvb會有咁嘅操作,當年試過俾四大唱片公司一鑊蹺起,真係一個歌星都唔派黎,tvb焗住靠余兩公婆捧自己人咩吳若希,許延鏗,谷梓喬,譚嘉儀,除咗許較成功但最後都跳糟,其他谷極都唔掂,難得而家呢啲比賽又賺收視又賺人氣,人工又平,廣告費出show費全部賺番晒黎,tvb梗係食住條水

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

幸福花海 發表於 24-3-30 09:58
無人工,應該有人set頭化裝,服裝就自己。所以參赛者都係有啲錢既人,普通打工仔玩唔起
...

當免費有免費名師指導,有出台機會囉

男爵府

緊係無人工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

當然冇啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

我要passion 發表於 24-3-30 12:58
酒店廚師參加比賽,酒店有咁多假俾佢攞咩? 大時大節係酒店餐廳最旺時期,佢又可以放假去出 show? 係咪已 ...

佢嗰陣時話啲同事好好幫佢頂。
應該仲有做酒店,仲要有份穩定工作養家。而家TVB掛住搞F.2, F1.1變咗淡出。不過以佢有實力都會時不時有啲商做。

子爵府

幸福花海 發表於 24-3-30 09:58
無人工,應該有人set頭化裝,服裝就自己。所以參赛者都係有啲錢既人,普通打工仔玩唔起
...

輝智好似講過第一集,佢連妝都無化,所以我估連化妝都無

侯爵府

柳飄飄 發表於 24-3-30 14:15
緊係無人工

乜都無參加來做乜鬼?
而且有少少造馬。

子爵府

回覆樓主:

做娛樂圈係咁,無人迫你簽約,咁大個人,自知負擔唔起,或嫌棄做廉價勞工,可以唔簽,唔係自己撈唔起,或者出左名有job時黎嫌返轉頭

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 24-3-30 14:30
佢嗰陣時話啲同事好好幫佢頂。
應該仲有做酒店,仲要有份穩定工作養家。而家TVB掛住搞F.2, F1.1變咗淡出 ...

我有睇佢d訪問,我覺得佢追夢得嚟好踏實,一直有返工,所以要同事幫手調假,而且,有時聽到佢話返早班7点,試過放工錄影完,錄完返去一陣就返工。最記得有個訪問係講佢老婆錄低佢錄影完車上瞓覺個樣,佢一上車咬咗個飯團一啖就瞓著咗,但因為收工後無食飯已趕錄影,所以佢老婆都有拍醒佢叫佢食,点知咬完第二啖又瞓咗,不過佢老婆無再拍醒佢。佢老婆拍低,話想畀d仔睇,爸爸為理想,有幾堅持同努力。
呢点好欣賞佢,發明星夢得嚟,好顧家,簽約時講明唔辭工,一定要有穩定收入去養家。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊