自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛理佢地 , ,個個星期見已經好交足功課

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

20170101 發表於 24-3-31 15:23
話説每個星期固定日子帶囝囡上去6299屋企交人,咁今星期復活節我哋自己一家有節目,老公通知6299過幾日清明 ...

可能話拜山至見呢句辣著左佢地,呢句係叫人收聲,同埋有人對生死話題呢方面有避忌。下次講得婉轉d...

老人家老左係咁,見得一次就一次....呢樣我都同意同理解。

我6299 都係成日見我地,佢地都周不時俾6299 情感勒索要家族聚會,好彩老公企我果邊,講野會包裝過先,佢地斯文d 又明事理d.... 今日又過到一次骨, 下次唔知又出咩招。佢地本身係大好人,我地感情好好,所以我地都唔想同佢鬧翻,只係我地唔鍾意佢地多多少動作迫我地要家庭聚會,拒絕多左就開始情感勒索。

你地話左有節目唔見就算啦,唔好諗咁多。有時就得佢地太多,佢地只會變左老馮。出去玩得開心d。

伯爵府

話説每個星期固定日子帶囝囡上去6299屋企交人,咁今星期復活節我哋自己一家有節目,老公通知6299過幾日清明 ...

清明先見呢句唔係咁好聽
你見開就好難減
咁咪下下個星期先補返囉
呢次唔係唔補呀

不過小朋友開始大就慢慢減少見面啦
話要補習溫書學野
唔係老馮得閒見你地

珍珠宮

20170101 發表於 24-3-31 15:32
我老公其實好怕兩老,本身想照交人免煩,但今次係我企硬一定要出去玩。清明見面果日實有說話。

...
真係要企硬,由得佢哋發癲,又唔係成日係咁,間中一次都要癲,就由得佢哋

男爵府

唔洗理佢地,如果唔係下次又用呢招

珍珠宮

D..D 發表於 24-3-31 15:49
我自已會就得就就
文化傳統係老人家傳承比你,要合理尊重
不過好多人已經認為傳承自已家族文化係多餘,傳 ...
又唔係經常係咁,一次半次都要嘈?講唔通喎!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

granja 發表於 24-3-31 18:45
可能話拜山至見呢句辣著左佢地,呢句係叫人收聲,同埋有人對生死話題呢方面有避忌。下次講得婉轉d...

老 ...

好彩唔係淨係得我一個覺得呢句梗耳我就係覺得兩老突然發曬癲,應該係有啲導火線辣着咗佢哋 可能樓主老公講嘢語氣又唔夠圓滑啦。

男爵府

whitebyKiKi 發表於 24-3-31 19:05
清明先見呢句唔係咁好聽
你見開就好難減
咁咪下下個星期先補返囉

佢哋嘅“補返見”係好似你上興趣班補堂果種。真係要補返一次,唔係延遲下一次。
佢哋平日固定每星期三晚飯後要小朋友視象至少半小時,星期三唔得就推遲一日同一時間。

其實公公婆婆一個月先見一次,完全冇投訴,但我老公又唔夠薑同兩老講。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

20170101 發表於 24-3-31 20:01
佢哋嘅“補返見”係好似你上興趣班補堂果種。真係要補返一次,唔係延遲下一次。
佢哋平日固定每星期三晚飯 ...

1個月1次咁又太少!

珍珠宮

回覆樓主:

咁係時候,要俾佢地適應下la!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

可唔可以早一晚約食飯
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

別墅

2024勳章

咁就算不孝又誇張咗d,我覺得你地已經算見得密
係我就照去玩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

三國1 發表於 24-3-31 19:16
又唔係經常係咁,一次半次都要嘈?講唔通喎!

多d溝通

水晶宮

唔計「清明拜山見」果句嘢係咪令人誤解,樓主無錯。

一家人出去旅行幾日,6299都發癲唔比,因為要見孫。但佢地可以隨時去旅行,唔見孫又無問題,呢d係咩邏輯?做人講合理,佢地唔合理,唔會委屈自己。

侯爵府

2024年龍年勳章

20170101 發表於 24-3-31 15:41
不過佢哋平日都好鬼緊張見孫,對孫有病唔見得要安排補返時間見。

無野呀,病咗要補時間見真係第一次聽
咁唔通氣既老人又真係幾煩
仲要每星期三視像半個鐘
仲慘過返工要補鐘
你細路仲好細?邊有咁多時間應酬?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個佃星期真係 呢啲係我細個先會個個星期見阿爺阿嫲

珍珠宮

呢啲情況唔駛同佢爭辯,由佢發牢騷,最多hea 答「點會呢?你地健健康康,仲有大把時間見。」
重點係,佢地已經將同兒孫聚會作為最大寄托,一星期等足七日就係為咗見個仔同孫,嗰下突然見唔到係好失落嘅,其實要唔要鼓勵佢哋搵多啲節目,搵下其他寄托? 另外下次你地盡可能早啲俾通知佢哋邊個星期唔返,佢哋早啲有心理準備又會好啲。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實樓主佢哋每星期見老人家一次已經好好啦!推遲幾日都唔滿意,咁係咪即是樓主一家喺佢哋有生之年,都唔可以去長旅行?雖然話老人家見得一次得一次係啱,但襯仔女仍然細,一家人去旅行一様係去得一次得一次,因為到仔女大咗,開始有自己工作、生活,就好難一家人去旅行了,而家樓主佢哋咁耐先一次隔耐少少見(只不過幾日),唔駛咁嘛?

男爵府

回覆樓主:

其實樓主已經做得好好,只係帶小朋友見少一次,老爺奶奶已經有咁大反應,真令做新抱嘅好有壓力,不過相信只係未試過而有大反應吧!家族文化傳承係好亦沒有問題,但搞好似好有壓力又無必要呢,凡事係自覺自願至會相處舒服,照一家去玩先啦!老爺奶奶個到等老公同佢哋傾啦!日後試多幾次呢啲情況,老爺奶奶自然會適應習慣。

伯爵府

2024年龍年勳章

你真係好好,成日約見。
應該係句拜山出事
我聽過一句叫:有咩留番拜山先講啦
是詛咒別人X 的
佢哋聽錯了這句?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊