自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

redhot 發表於 24-4-12 11:19
鬼咩,香港一路得啲金融業、醫療業人工高,啲下一代叻人咪入晒呢啲行囉,同時啲商家又食到盡,社會上冇乜 ...
同意,因為個個都唔想一畢業就失業,勁嘅咪走晒去讀醫囉,有幾多會高分入低分科?!講出來都俾人笑啦,加上香港好多父母都會面子,所以都好難攪,仲有現在咁多大學,啲大學生質素只會越來越差,又點會有進步呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Goldfat 發表於 24-4-12 11:32
之前已經有幾單政府IT問題
1)選舉當日 hang機,話太多人同時用!
2)康文署預約apps,第一日用入唔到個app ...

曾經有外地朋友都問過我,香港嘅資訊科技係咪真係好落後,我都唔好意思答

伯爵府

牛年勳章

考評局要解釋,app launch 前冇做測試?
得嗰幾萬人就hang 機。

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-12 12:17
同意,因為個個都唔想一畢業就失業,勁嘅咪走晒去讀醫囉,有幾多會高分入低分科?!講出來都俾人笑啦,加上 ...

將心比己,明明自己讀到書,你都唔想畢業後揸兜啦!香港經濟產業咁單一搞到惡性循環,只會越來越大鑊!我記得曾幾何時(幾十年前),香港啲尖子都會讀工程系,而家香港就係冇晒唔同工種做,搞到啲尖子唔係讀醫就讀global business,都冇人去讀工程喇!

複式洋房

子爵府

選委會界別(教聯會)鄧飛:「你做一個事前的測試,只能是抽樣,你不可能真的做一個大數據的測試。譬如假設現在有4萬個考生,幾乎在同一時間登入,做測試不可能找4萬個帳戶在同一時段測試。這個尤其是要督導承辦商做好這方面工作。」

官員完全唔識科技,較難做得好好

大宅

Adiezz 發表於 24-4-12 22:46
選委會界別(教聯會)鄧飛:「你做一個事前的測試,只能是抽樣,你不可能真的做一個大數據的測試。譬如假設 ...

咪係,而家都冇反對派,又唔係咩死人塌樓,睇開啲啦!唔好學反對派,成日為反而反喎!

侯爵府

回覆樓主:

.

男爵府

選委會界別(教聯會)鄧飛:「你做一個事前的測試,只能是抽樣,你不可能真的做一個大數據的測試。譬如假設 ...

佢真係唔識

侯爵府

成日攪攪吓就變咗質!
慎防創科拓地淪地產項目
https://www.hk01.com/article/687829?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

男爵府

Goldfat 發表於 24-4-12 11:32
之前已經有幾單政府IT問題
1)選舉當日 hang機,話太多人同時用!
2)康文署預約apps,第一日用入唔到個app ...

唔甩皮甩⻣點可以再賺更新軟件舊錢呢?接政府單最好,永冇投訴,先賺一舊錢,之後不斷更新,又賺多舊,再之後成舊換過,又賺

大宅

用戶數量一早知,用戶會幾時登入又係一早知。個設計同測試應該好易做。
況且,得四萬個用戶,今日IT 黎講都唔係咁大事。
情到深處人孤獨

大宅

回覆樓主:

無做stress testing 呀?毫無準備咁

男爵府

Goldfat 發表於 24-4-12 11:53
可能成個團隊得返幾個人(emoji)。
香港政府水魚,成日比人搵笨。

又諗起杜拜王子

男爵府

其實可以叫學校安排,教育局統一安排可能9時正所有學生一齊登入測試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊